Μύρων Χιλετζάκης: Με προϋποθέσεις έρχονται 15.000 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές
Στις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα έρθουν για να εργαστούν στην Ελλάδα, εργάτες γης από το Μπανγκλαντές, αλλά και στην καταγραφή και ένταξη στο εργατικό δυναμικό των συμπατριωτών τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και που υπολογίζονται σε 15.000 άτομα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8.
Όπως είναι ήδη γνωστό το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκπονεί ένα σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια για την αγροτική παραγωγή. Ήδη υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και του Μπανγκλαντές.
Το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.
Το πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε με το Μπανγκλαντές, η χώρα μας:
- Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
- Θα χορηγήσει -βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14- συνολικά 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένοι εργάτες θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος των 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Η άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου.
Μίλησε επίσης για τις δυσκολίες στις καλλιέργειες λόγω των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα και τα καύσιμα, ενώ αποκάλυψε πως η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προιόντων – KEOΣOE, είναι έτοιμη να καταθέσει και πάλι αίτημα για την απόσταξη κρίσης και το 2022.
Ακούστε τον κ. Χιλετζάκη: