Μπορμπουδάκη: «Το ΠΑΓΝΗ δεν αρνήθηκε τη θεραπεία στην ασθενή»

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/2019 12:21

Μπορμπουδάκη: «Το ΠΑΓΝΗ δεν αρνήθηκε τη θεραπεία στην ασθενή»

Απάντηση στην καταγγελία του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, για το περιστατικό που αφορά την αλλοδαπή καρκινοπαθή, που επισκέφθηκε το ΠΑΓΝΗ για την καθιερωμένη χημειοθεραπεία της στην οποία δεν υποβλήθηκε σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου,  καθώς στερούνταν ΑΜΚΑ, έδωσε η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη.

 «Το ΠΑΓΝΗ δεν αρνήθηκε τη θεραπεία στην ασθενή»

«Το περιστατικό αυτό δεν έχει να κάνει με τον ΑΜΚΑ, η γυναίκα αυτή είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ε.Ε και οφείλει να φέρει την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας όπως γίνεται» δήλωσε η κ. Μπορμπουδάκη συμπληρώνοντας πως: « Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι δεν αρνήθηκαν την θεραπεία της ασθενούς. Η ασθενής λαμβάνει την θεραπεία της κανονικά, δεν ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα και αυτό που ζητήθηκε είναι τα αρμόδια έγγραφα για να περάσει στο σύστημα η θεραπεία της. Η θεραπεία της ασθενούς ξεκίνησε άμεσα στις 4 Σεπτεμβρίου ενώ το πρόβλημα υγείας της διαγνώστηκε την προηγούμενη ακριβώς ημέρα. Η θεραπεία θα συνεχιστεί κανονικά, έχω ήδη μιλήσει με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και σε αυτό το σημείο οφείλω να διευκρινίσω ότι ποτέ έως σήμερα δεν έχει αρνηθεί η Διοίκηση θεραπεία σε ασθενείς. Από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι να φέρνουμε τα νόμιμα έγγραφα που θα αποδεικνύουν τα δικαιώματα μας. Τα νοσοκομεία χρειάζονται την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν, ένα μέρος της οποίας προέρχεται από την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους».

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στο Δημόσιο Σύστημα»

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη: « Το να διεκδικεί το δημόσιο σύστημα από τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι, τα έξοδα νοσηλείας τους, είναι κάτι που όχι μόνο δεν ιδιωτικοποιεί την Δημόσια Υγεία αλλά την θωρακίζει.  Όταν εγώ πχ πάω σε μια χώρα της Ε.Ε και χρειαστεί να νοσηλευτώ, το αντίστοιχο νοσοκομείο θα μου ζητήσει για να καλύψει τα έξοδα, όλα τα παραστατικά τα οποία οφείλω να προσκομίσω. Αυτό ζητάμε κι εμείς για να μπορεί η δημόσια υγεία να διεκδικήσει τα χρήματα τα οποία οφείλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για να καλύψουν το δημόσιο σύστημα. Είναι κάτι το οποίο ήταν σε ισχύ και προσπαθούμε να το ενεργοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν πληρώνουν κάτι, δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή απλά εφαρμόζουμε την νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τώρα».

 «Γεγονότα σαν την σύλληψη του γιατρού αδικούν όλη την προσπάθεια που γίνεται από τους υπόλοιπους»

Για την περίπτωση χρηματισμού γιατρού, η υπόθεση του οποίου έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, η κ. Μπορμπουδάκη, δήλωσε πως: «Μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις και αυτό γιατί έρχονται να βάλουν ερωτηματικά για τους επαγγελματίες υγείας, το οποίο πραγματικά στιγματίζει ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους καθημερινά. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά οφείλουμε να ακολουθούμε τη νομοθεσία και αυτή ακολουθούμε πάντα. Αυτά τα γεγονότα αδικούν όλη την προσπάθεια που γίνεται αλλά θα ήθελα εδώ να πω κάτι που αναφέρω χρόνια. Αν δεν έδινε κανείς από εμάς, δεν θα είχε να λαμβάνει και κανείς. Ας το σκεφτούμε γιατί αυτή η κατάσταση χρηματισμού εφόσον αποδεικνύεται, διαιωνίζεται  από όλους εμάς που μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Καλό είναι να μπαίνουμε στη διαδικασία και εμείς ως πολίτες να μην σκεφτόμαστε, με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να πειστούμε ότι  το Δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας δε λειτουργεί ή εν πάση περιπτώσει δεν θα θέλαμε να λειτουργεί ούτε με «φακελάκια», ούτε με «μέσον». Είναι ευαίσθητο ζήτημα η υγεία και αντιλαμβάνομαι και την αγωνία των ασθενών που νιώθουν ευάλωτοι, όμως θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σπάσουμε ένα παλιό απόστημα».