«Mπήκαν» οι βάσεις συνεργασίας με την κορυφαία κινεζική Ακαδημία CASSA

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2019 19:39

«Mπήκαν» οι βάσεις συνεργασίας με την κορυφαία κινεζική Ακαδημία CASSA

Η επεξεργασία – σύνταξη Συμφώνου Συνεργασίας στους τομείς των κοινωνικών επιστημών συζητήθηκε από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, των Επιστημονικών-Ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού μας και της αντιπροσωπίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικής Επιστήμης (CASSA).

Προηγήθηκε καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και αντιφώνηση από τον Xie Fuzhan Πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας για το ρόλο της Ακαδημίας στην Κίνα που είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέντρο ερευνών.

Η συνάντηση έγινε στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπροσωπείας της Κινεζικής Ακαδημίας, των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτη Τσακαλίδη, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκου Κατσαράκη, του εκπροσώπου του ΙΤΕ Μαρίνου Συριγιάννη, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Καρακάση, του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων Γιώργου Αλεξάκη (οργανωτή της συνάντησης), του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας στην Περιφέρεια Κρήτης την Αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και τους εκπροσώπους των επιστημονικών-ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού μας, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, στην ιστορία, Μινωικό πολιτισμό-παράδοση, στην έρευνα-καινοτομία μέσω των επιστημονικών ιδρυμάτων, στις δυνατότητες σύναψης διεθνών συνεργασιών και επενδύσεων στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά σε όλους τους κλάδους ανάπτυξης. Παράλληλα τόνισε ότι, το νησί είναι ένας ποιοτικός και ασφαλής προορισμός, ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με την Κίνα, αλλά και στο χρονικό της συμβολής της Περιφέρειας στον επαναπατρισμό κινέζων εργαζομένων από την φλεγόμενη Λιβύη και που το όλο γεγονός γίνεται κινεζική κινηματογραφική παραγωγή. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης έκανε μια γρήγορη παρουσίαση του νησιού και της Περιφέρειας Κρήτης και αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης δίδοντας έμφαση στην διαχρονική συνεργασία και ανταλλαγές με επαρχίες της Κίνας και τη βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης από τη Πρέσβειρα της Κίνας στην Αθήνα. Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κρήτης από την πλευρά τους ενημέρωσαν για τις επιστημονικές συνεργασίες και τα επιτεύγματα των ιδρυμάτων που εκπροσωπούν, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υπάρξει άμεσα μεταξύ τους συνεργασία με την διαμόρφωση και σύνταξη ενός πλαισίου – Συμφώνου Συνεργασίας με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Xie Fuzhan, όπου ο ίδιος και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία τους στην Κρήτη, το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού και την υποδοχή της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Επιστημονικών ιδρυμάτων για την ενημέρωση, ενώ όλοι εξέφρασαν την χαρά τους που τέθηκαν οι βάσεις για μια στενή και γόνιμη συνεργασία το επόμενο διάστημα. Την χαρά τους γι’ αυτή την έναρξη της Συνεργασίας, εξέφρασαν δημοσία σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας αλλά και ο έχων την ευθύνη της οργάνωσης της συνάντησης Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης.

Η κινεζική αντιπροσωπεία, όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται στην Ελλάδα όπου μετείχε σε φόρουμ συνεργασίας στην Αθήνα, αλλά και για την υπογραφή συμφωνίας ίδρυσης κέντρου Κινεζικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επίσης έγινε γνωστό, ότι, η Κινεζική Ακαδημία CASSA, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέντρο ερευνών και ανάλυσης σκέψης της Κίνας, ιδρύθηκε το 1977 και διαθέτει δεκάδες ερευνητικά κέντρα, 4.200 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 3.200 ερευνητές.