Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2020 18:25

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Ένα ταξίδι σε ιδιαίτερα μουσικά μονοπάτια, με οδηγούς κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς, ξεκινάει τον Φεβρουάριο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, ανοίγοντας τον Θεματικό Κύκλο | Μουσικές του Κόσμου.

Το πρόγραμμα των συναυλιών, αναλυτικά:

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο Ι

1ο μέρος: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) | “Kομμάτια από την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Αραβικό κόσμο σε ένα ρεσιτάλ ουτιού”

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης είναι από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του στο ούτι. Έχει βαθιά γνώση σχετικά με τα μουσικά ιδιώματα τόσο της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και του Αραβικού κόσμου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιάσει μια επιλογή κομματιών από αυτές τις περιοχές.

2ο μέρος: Ross Daly (λύρα, νακ τάρχου), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Κέλυ Θωμά (λύρα με συμπαθητικές χορδές), Mayu Shviro (τσέλο), Κωστής Πουλιανάκης (κρουστά) | “Συνθέσεις του Ross Daly”

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Ross Daly, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από παλιές και νεότερες συνθέσεις του σύγχρονης τροπικής μουσικής. Μαζί του θα παίξουν η Κέλυ Θωμά, μία εκ των πιο αναγνωρισμένων και καινοτόμων εκπροσώπων της λύρας με συμπαθητικές χορδές, ο Κωστής Πουλιανάκης, ένας μουσικός με μεγάλη εμπειρία στα κρουστά στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής καθώς και σε σύγχρονα μουσικά σχήματα στην Κεντρική Ευρώπη, η Mayu Shviro, τσελίστρια από το Ισραήλ, η οποία έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις δυνατότητες του οργάνου αυτού στις ανατολικές τροπικές παραδόσεις, αναπτύσσοντας έτσι ένα μοναδικό, δικό της ύφος και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο ΙΙ

1ο μέρος: Κέλυ Θωμά (λύρα με συμπαθητικές χορδές), Mayu Shviro (τσέλο) | Κέλυ Θωμά & Mayu Shviro Duet

Η Κέλυ Θωμά και η Mayu Shviro γνωρίστηκαν στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη και συνεργάζονται από το 2016. Μαζί θα μάς παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από σύγχρονες τροπικές συνθέσεις της Κέλυς Θωμά με βιολοντσέλο και λύρα, επηρεασμένες από διάφορες μουσικές παραδόσεις του κόσμου με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής προσέγγισης παλαιών ήχων. Το ντουέτο αυτό χαρακτηρίζεται τόσο από τη δεξιοτεχνία όσο και από τη μουσικότητά του με τα δύο δοξάρια να πλέκονται σε ένα μαγικό χορό μελωδιών και ρυθμών. 

2ο μέρος: Ευγένιος Βούλγαρης (ρεμπάμπ), Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Saam Schlamminger (μπεντίρ) | “Κάτω από τη σκιά”: ένα εγχείρημα φανταστικής μαθητείας με τον Salih Dede (1823-1986). 

Ο Salih Dede ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες Οθωμανικής μουσικής και από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του καλαμένιου αυλού, νεϋ, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ήταν επίσης ένας από τους πρεσβύτερους του τάγματος των Mevlevi δερβίσηδων κι έτσι πολλές από τις συνθέσεις του έχουν ένα έντονο τελετουργικό χαρακτήρα. Σε αυτό το μέρος της συναυλίας, οι μουσικοί υφαίνουν ένα μουσικό τοπίο μέσα και έξω από τις περίπλοκες συνθέσεις του Salih Dede, έτσι εμπλουτίζοντας τις με αυτοσχεδιασμούς επάνω στα σχετικά τους μακάμ (τρόποι).

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο ΙΙΙ

1ο μέρος: Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι), Cihan Türkoğlu (σάζι) | “Muhabbet”: τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Τουρκία & Ελλάδα)

Η μουσική των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και των δυτικών παράκτιων περιοχών της Τουρκίας μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει στη μουσική του ελληνικού και τουρκικού γεωγραφικού τομέα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. 

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Cihan Türkoğlu, δύο αναγνωρισμένοι μουσικοί και δάσκαλοι στο σάζι, διερευνούν τις διαφορές και τις ομοιότητες των αντίστοιχων παραδόσεών τους. Το σάζι είναι ένα όργανο από την οικογένεια των λαουτοειδών με καταγωγή τόσο από την κεντρική Ασία όσο και από διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Εδώ και πολλούς αιώνες είναι το αγαπημένο όργανο των βάρδων της Ανατόλιας (Aşık)

2ο μέρος: Μάρθα Μαυροειδή (φωνή, λάφτα), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Ελεάννα Παπανικολοπούλου (κρουστά) | “Παραδοσιακά τραγούδια από το Ανατολικό Αιγαίο και τη Μικρά Ασία”

Η Μάρθα Μαυροειδή είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σήμερα. Είναι τόσο δεινή οργανοπαίχτρια όσο και μοναδική τραγουδίστρια με ευρύ φάσμα εμπειρίας σε διάφορα ιδιώματα. 

Στο δεύτερο μέρος αυτής της συναυλίας θα παρουσιάσει μια σειρά τραγουδιών από το Ανατολικό Αιγαίο καθώς και από τη Μικρά Ασία. Θα πλαισιώνεται από τον Στράτη Ψαραδέλλη στην πολίτικη λύρα, τον Γιώργο Βεντουρή στο κοντραμπάσσο, και την Ελεάννα Παπανικολοπούλου στα κρουστά.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο ΙV

1ο μέρος: Yasamin Shahhosseini (ούτι) & Bijan Chemirani (κρουστά) | “Μουσική από το Ιράν”

Η Yasamin Shahhosseini είναι μία νέα δεξιοτέχνις στο Πέρσικο ούτι. Σε αυτό το ρεσιτάλ θα αυτοσχεδιάσει πάνω στους τρόπους (Dastgah & Avaz) της Περσικής μουσικής, και θα ερμηνεύσει συνθέσεις που προέρχονται από το παραδοσιακό περσικό τροπικό ρεπερτόριο, γνωστό ως Radif. Θα συνοδεύεται από τον Bijan Chemirani, έναν δεξιοτέχνη Γαλλο-Ιρανικής καταγωγής που έχει σπουδάσει το Tombak κοντά στον επιφανή πατέρα του, Djamchid Chemirani. Μέσα από τις πολυάριθμες συνεργασίες του με μουσικούς ενός ευρύ φάσματος διαφορετικών παραδόσεων, ο Bijan Chemirani έχει αναπτύξει ένα πολύ ιδιαίτερο, δικό του ύφος.

2ο μέρος: Γιώργος (βιολί) & Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο) | “Συνθέσεις του Γιώργου & Νίκου Παπαϊωάννου”

Ο Γιώργος και ο Νίκος Παπαϊωάννου, θα παρουσιάσουν μια συναυλία με δικές τους συνθέσεις. Τα δύο αδέρφια διακρίνονται από το μοναδικό και εξαιρετικά καινοτόμο ήχο τους, καθώς και από το βάθος και την ευαισθησία των ίδιων των συνθέσεων.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο V

Ζαχαρίας Σπυριδάκης (λύρα), Γιώργης Μανωλάκης (λαούτο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) | “Με αφετηρία την Κρήτη…”

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ο Γιώργος Μανωλάκης είναι δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λύρας και του λαούτου. Είναι και οι δύο εξαιρετικοί δεξιοτέχνες στα αντίστοιχα μουσικά όργανα με βαθιά γνώση του κρητικού ρεπερτορίου, και μεγάλη εμπειρία στον αυτοσχεδιασμό. Σε αυτή τη συναυλία, με αφετηρία τις μελωδίες της κρητικής παράδοσης, θα επεκταθούν περαιτέρω δημιουργικά. Θα συνοδεύονται από τον Βαγγέλη Καρίπη, έναν από τους κορυφαίους κρουστούς της Ελλάδας, γνωστού για την ευαίσθητη και συνάμα δυναμική προσέγγισή του στο ρυθμό.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο VΙ

1ο μέρος: Efrén López (hurdy-gurdy, σάζι, ούτι, ραμπάπ) Pedram Khavarzamini (τόμπακ) | “Συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί επηρεασμένοι από παραδοσιακά στοιχεία από το Ιράν και το Αφγανιστάν”

Ο Efrén López είναι ένας μοναδικός πολυοργανίστας και μουσικοσυνθέτης, από τη Βαλένθια της Ισπανίας, με βαθιά γνώση των μουσικών ιδιωμάτων της πατρίδας του. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντός του για την τροπική μουσική και τα εκτεταμένα ταξίδια του, είναι επίσης έμπειρος σε μουσικές παραδόσεις όπως της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Ο Pedram Khavar-Zamini είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του Περσικού τόμπακ, ενός ξύλινου τυμπάνου, το οποίο είναι το βασικό κρουστό όργανο στην κλασσική μουσική παράδοση του Ιράν. Ο Pedram Khavar-Zamini έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους σημαντικούς μουσικούς της Περσικής μουσικής παράδοσης σήμερα. Χάρη στις  συνεργασίες του με πολλούς μουσικούς από διάφορες παραδόσεις άλλων χωρών, έχει αναπτύξει ένα δικό του μοναδικό ύφος, με το οποίο έχει εμπλουτίσει και διευρύνει σημαντικά τη “γλώσσα” του τόμπακ.

Οι δύο μουσικοί μαζί, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμών και δικών τους συνθέσεων, μαζί με παραδοσιακά στοιχεία από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

2ο μέρος: Efrén López (hurdy-gurdy, σάζι, ούτι, ραμπάπ) Pedram Khavarzamini (τόμπακ), Στέλιος Πετράκης (λύρα) | “Συνθέσεις του Στέλιου Πετράκη και Efrén López”

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Εfrén López και ο Pedram Khavarzamini θα συναντήσουν τον Στέλιο Πετράκη, έναν εξαιρετικό μουσικό και συνθέτη, από τη Σητεία της ανατολικής Κρήτης. Ο Στέλιος Πετράκης είναι ένας μουσικός διεθνούς φήμης που έχει δραστηριοποιηθεί σε ένα ευρύ πλαίσιο μουσικών ιδιωμάτων. Είναι γνωστός συνθέτης, του οποίου το έργο αντανακλά το πλούσιο φάσμα της μουσικής του εμπειρίας καθώς και τις κρητικές του ρίζες.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, ώρα 21:00, αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και επιλέξτε τα εισιτήρια για τις συναυλίες που σας ενδιαφέρουν, εδώ: https://bit.ly/2UbuiU8 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook