Μήνυμα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ζωής και την προαγωγή της υγείας. Τα μη ασφαλή τρόφιμα, που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα, χημικές ουσίες ή έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, προκαλούν περισσότερες από 200 ασθένειες που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές εκδηλώσεις, από διάρροιες έως καρκίνους. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη αρρωσταίνουν πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι από κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και πάνω από 4.600 χάνουν τη ζωή τους.
Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις εμποδίζουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις εθνικές οικονομίες, τον τουρισμό και το εμπόριο. Η ασφάλεια των τροφίμων, η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2018 για να ενισχύσουν τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των αρχών και του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, έχουν αυξηθεί οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων γεγονός που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και σημαντικό στόχο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Οι Διευθύνσεις και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συνεχίζουμε το έργο μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στην εκστρατεία για το έτος 2022, με το σύνθημα «Ασφαλέστερα Τρόφιμα, Καλύτερη Υγεία».
Η συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Κτηνιατρικής, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Εμπορίου των Περιφερειών της χώρας όσο και του Ε.Φ.Ε.Τ. με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της διάθεσης ασφαλών τροφίμων στην αγορά.
Τόσο η αντιμετώπιση των τροφιμογενών επιδημιών, όσο και η εφαρμογή «συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων» απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση, κοινή νομοθετική αντιμετώπιση και εργαλεία ελέγχου, ενιαία κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, καθώς και εκτίμηση του επιπέδου 76 κινδύνου από τη λειτουργία τους.
Τα μηνύματα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων είναι τα παρακάτω:
- Εάν δεν είναι ασφαλές, δεν είναι φαγητό
- Η ασφάλεια των τροφίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία
- Όλοι είναι διαχειριστές του κινδύνου
- Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη
- Η ενίσχυση της συνεργασίας βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων
- Η επένδυση στην ασφάλεια των τροφίμων σήμερα θα προσφέρει μελλοντικά οφέλη
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ένας ετήσιος εορτασμός για να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων.
Ας γιορτάσουμε μαζί. Ασφαλέστερο φαγητό, καλύτερη υγεία!