«Πρακτικά και όχι νομικά βρίσκονται στο κενό οι ξενοδόχοι της Κρήτης» (audio)
Για την κατάρρευση της «Thomas Cook» αλλά και για το Προσφυγικό μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα ο έγκριτος νομικός Πέτρος Μηλιαράκης.
Για το «κανόνι παγκοσμίων διαστάσεων» που πλήττει την μοναδική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, ο κ. Μηλιαράκης σχολίασε: «Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει σε πρώτη φάση να επιμεληθεί και να αποζημιώσει την μεταφορά των υπηκόων της, να αποζημιώσει και τους ίδιους τους ανθρώπους που ίσως χρειαστεί να μείνουν παραπάνω. Θα πρέπει να βρεθούν πρόνοιες μεταφοράς των προσώπων, από τις χώρες διαμονής που βρίσκονταν για διακοπές, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους προορισμούς τους εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνεπώς είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, ένα «κανόνι» που θα έχει πολλές παρενέργειες και στη δική μας οικονομία, σε σοβαρές οικονομικές μονάδες οι οποίες είχαν εμπιστοσύνη στην εταιρία αυτή. Οι τράπεζες δεν θέλουν να δώσουν άλλες προθεσμίες για την διευκόλυνση την ταμειακή της εταιρίας» ενώ για την ζημιά που θα υποστεί η Κρήτη συμπλήρωσε: «Εκεί πρέπει η εσωτερική έννομη τάξη μέσω των τραπεζών, να επιβάλλει η Κυβέρνηση μια αντιμετώπιση στο θέμα. Λυπάμαι, γιατί ξέρω πολλούς επιχειρηματίες στην Κρήτη οι οποίοι ασχολούνται με αυτό, μόνο θλίψη προκαλούν αυτά. Σε πρώτη φάση η «χασούρα» είναι δεδομένη, το θέμα είναι πως αποκαλύπτεται και πως οι τράπεζες θα διευκολύνουν την συγκεκριμένη εταιρία».
«Ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει ένταση και μήπως μέσω εκείνης δημιουργηθεί επεισόδιο»
Ήδη η Τουρκία, που είναι άμεσα εμπλεκόμενη στον πόλεμο της Συρίας, απειλεί να στείλει 600 χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. «Ο ταραξίας στην περιοχή, ο δουλέμπορος που απειλεί ευθέως παρά την εμπλοκή του στο Συριακό είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Απειλεί ότι θα στείλει καραβάνια με πρόσφυγες στην Ευρώπη, ποιος είναι εκείνος δηλαδή που επισήμως ασκεί το δουλεμπόριο αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων; Οι βόμβες της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί πλήρως στην επικράτεια του Συριακού εδάφους. Δεν μπορεί η Τουρκία, να δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Έχουν αφήσει την Τουρκία να δημιουργεί τις δικές της συνθήκες, πράγμα που δημιουργεί κρίσεις την Ε.Ε, δεν είναι μόνο το Συριακό στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Μηλιαράκης στον Politica 89.8.
Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών έχει καταγράψει 40 εκ. πρόσφυγες και 27 εκ. άτομα που είναι περιθωριοποιημένα στα κράτη τους και θέλουν να φύγουν για διάφορους λόγους. «Αν δεν συνέλθει άμεσα η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Elite” θα είναι η πρώτη που θα πληρώσει το τίμημα, συνεχώς ο θεσμός του ασύλου παρέχεται με δυσκολία. Θέλουμε να δούμε αν η μετακίνηση των πληθυσμών στοχεύει στα φθηνά εργατικά χέρια. Αν δούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχουν πρόνοιες για το πώς μπορεί να γίνεται η μεταφορά ενός μετανάστη σε μια χώρα, ωστόσο αυτό μπορεί νομικά να ισχύει δεν ισχύει όμως στην πραγματικότητα. Και τι συμβαίνει; Πέφτει το κυρίως βάρος στην Ελλάδα. Επιδιώκει ο Ερντογάν να δημιουργήσει ένταση, και μήπως από την ένταση αυτή δημιουργηθεί επεισόδιο. Αυτή είναι η άποψη μου και χρειάζεται μια προσεγμένη αντιμετώπιση και να επιδιώξουμε μέσω της Ε.Ε κάποια ανάληψη ευθυνών, να κοιτάζουμε ποιο είναι το δημόσιο και ποιο το εθνικό συμφέρον» σημείωσε ο κ. Μηλιαράκης ενώ συνέχισε: «Μέσω εκείνων που έρχονται, μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη, τζιχαντιστές, το αποκλείει κανείς αυτό το πράγμα;».
«Στη Λέρο που βρέθηκα πρόσφατα, υπάρχουν ήδη πολλές γυναίκες μεγάλης ηλικίας και πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν και έρχονται, ο Λιμενάρχης τρέχει να δει τι θα τους κάνει. Η κατάσταση που είδα εγώ με τα μάτια μου είναι δραματική. Δεν μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς να τους πετάξουμε στο δρόμο ή να τους πνίξουμε στη θάλασσα. Υπάρχουν δραματικά δεδομένα όπου πρέπει να υπερισχύσει ο ανθρωπισμός» κατέληξε ο κ. Μηλιαράκης.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Μηλιαράκη: