Μιχάλης Καμπιτάκης: Σε καλό δρόμο η σύνταξη φακέλου για τις αποζημιώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2020 12:57

Μιχάλης Καμπιτάκης: Σε καλό δρόμο η σύνταξη φακέλου για τις αποζημιώσεις

Την πεποίθηση πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά με την σύνταξη του φακέλλου για τις αγροτικές αποζημιώσεις, εξέφρασε για ακόμη μια φορά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΑΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, που μίλησε στον politica 89.8 και στο Νίκο Παπαδάκη.

Για την Επιτροπή που συντάσσει το φάκελο αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς ο κ. Καμπιτάκης, αναφέρει πως :“Συγκεντρώνονται τα στοιχεία για να κατατεθεί ένας τεκμηριωμένος φάκελος για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών. Αυτό που με ανησυχεί είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα κι όχι ο τρόπος καταβολής τους. Αξίζει να σημειωθεί, ως προς τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων, πως μπορεί να γίνει με 3 τρόπους, χωρίς να αποκλείεται και η καταβολή τους μέσω de minimis, κάτι που το έχω επισημάνει εδώ και καιρό. “

Αναφορικά με την δήλωση του κ. Αραχωβίτη που εξέφρασε την ανησυχία του ως προς την καταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς, ο κ. Καμπιτάκης, τόνισε πως το Υπουργείο προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τα χρήματα άλλωστε είναι πολλά άλλωστε, αλλά θεωρώ πως ακόμα και αν η επιτροπή δεν εγκρίνει χρήματα μέσω του φακέλου που θα κατατεθεί, θα δοθεί πράσινο φως στο Ελληνικό κράτος για να αποζημιώσει το ίδιο σταδιακά τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τους ισχυρούς ανέμους ή τις χαλαζοπτώσεις, θα εξακολουθήσουν μετά από εξέταση κλιμακίου του ΕΛΓΑ, σε κάθε μία από την περιουσία που δήλωσαν να αποζημιώνουν τους παραγωγούς που ζημιώθηκαν από το χαλάζι και τους ανέμους.

Ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν, δίνει την δυνατότητα στους συνεταιρισμούς να μπορούν να εξυγιανθούν οικονομικά, χωρίς να χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Άλλωστε, προβλέπεται το «πάγωμα» για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση κι αφορούν τη μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου: Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%, ενώ επιτρέπεται η είσοδος αυξημένων κεφαλαίων, με σκοπό να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στους μεγάλους παίχτες της ελληνικής αγοράς.

Επίσης, σε 10 έναντι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανέρχεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο κι όχι με δικαστική απόφαση, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται το «πάγωμα» για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση κι αφορούν τη μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο Δημόσιο. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση, όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

Ακούμε τον κ. Καμπιτάκη: