Βραχυπρόθεσμα θα γίνουν εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό προς ενίσχυση των 4 μόλις εκπαιδευτών κινητικότητας που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη “Δέκα χρόνια χωρίς εκπαιδευτή κινητικότητας για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, η Κρήτη και φαίνεται πως θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο – ελπίζουμε όχι πολύ” – δήλωσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά μετά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κ.Μιχαηλίδου απαντώντας στην Ηρακλειώτισσα βουλευτή τόνισε ότι, αν και “από το 2019 έχει υλοποιηθεί μια σειρά έργων, πολιτικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων ώστε να εξυπηρετηθούν και άνθρωποι με ζητήματα όρασης και τυφλότητας”, δεν υπάρχει ικανοποίηση και “πάντα θα θέλουμε περισσότερα”.
Η ίδια σημείωσε ότι “μπορούμε και πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο στοχευμένοι”. Ως προς τα βήματα που έχουν υλοποιηθεί, η κ.Μιχαηλίδου μίλησε για τον Προσωπικό Βοηθό, τη χρηματοδότηση των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, τη δημιουργία μονάδων ημιαυτόνομης διαβίωσης μέχρι και την ηλικία των 26 ετών, και την πρώιμη παρέμβαση που είναι πολύ σημαντική και για τα παιδιά με τυφλότητα.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι “πρέπει να κάνουμε παραπάνω δουλειά για τους εκπαιδευτές κινητικότητας” που είναι λιγοστοί: μόλις δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, την ίδια ώρα, όπως τόνισε κατά την πρωτολογία της η κ.Βατσινά, στην Κρήτη περίπου από 1.100 άνθρωποι είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης άνω του 80%. Η κ.Μιχαηλίδου δεσμεύτηκε για βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση, έχοντας “τη δέσμευση των φορέων, δεδομένου ότι δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε ως προς τους εκπαιδευτές”. Όπως ανέφερε η ίδια, “βραχυπρόθεσμα θα εκπαιδευτούν κάποιοι στο εξωτερικό ώστε να συνεπικουρήσουν αυτούς που ήδη υπάρχουν”. Ζητώντας ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης, η Ελένη Βατσινά υπογράμμισε πως χωρίς εκπαιδευτή κινητικότητας, κανένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης δεν μπορεί να επωφεληθεί παροχών όπως οι δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, δωρεάν στάθμευση, είσοδο σε Μουσεία και προτεραιότητα σε υπηρεσίες αφού δεν απολαμβάνει καμία ανταποδοτικότητα μέσα στο σπίτι του. Περιγράφοντας συνθήκες πλήρους εγκλωβισμού του τυφλού η Ηρακλειώτισσα βουλευτής έθεσε στην Υπουργό και το ζήτημα του σκύλου – οδηγού που τίθεται επίσης πολύ ψηλά, εξηγώντας ότι “η αγορά και η εκπαίδευση του ζώου κοστίζει χιλιάδες ευρώ και είναι απαγορευτική” ενώ “ούτε αυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνει χωρίς την εκπαίδευση του ίδιου του τυφλού”. Όμοια κατάσταση και για τα ζώα θεραπείας, καθώς στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή η πιστοποίηση ενός τέτοιου ζώου, ελλείψει κρατικού φορέα πιστοποίησης σκύλων- οδηγών και ζώων θεραπείας.
“Χρειάζεται όραμα και κουλτούρα στην Κοινωνική Πολιτική και δυστυχώς στην Κρήτη έχετε ξεχάσει τους ανθρώπους αυτούς ολοκληρωτικά” – τόνισε κλείνοντας την δευτερολογία της, η κ.Βατσινά. Απαντώντας η Δόμνα Μιχαηλίδου αναγνώρισε ότι “οι καθημερινές δυσκολίες είναι πάρα πολλές” και παρέπεμψε και στο πρόγραμμα “προσβασιμότητα κατ’οίκον” για προσαρμογές στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας για ανθρώπους με αναπηρία. Μιλώντας για τον σκύλο – οδηγό και τα ζώα θεραπείας, η κ.Μιχαηλίδου σημείωσε ότι στην παρούσα φάση έμφαση δίνεται στους εκπαιδευτές κινητικότητας “για να περάσουμε μετά στον σκύλο οδηγό” και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου για την πιστοποίηση των ζώων. Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία της η κ.Μιχαηλίδου απευθυνόμενη στην Ελένη Βατσινά υπογράμμισε την δέσμευσή της για εξέλιξη όλων εκείνων των ζητημάτων “που έχουν μείνει πιο πίσω από όσο θα θέλαμε”.
Δείτε όλη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο: