«Μια από τα ίδια» το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, για το 2024, στην Περιφέρεια Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 27/10/2023 18:15

«Μια από τα ίδια» το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, για το 2024, στην Περιφέρεια Κρήτης

Θέμα, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2024 στην Περιφέρεια Κρήτης, ήρθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του  περιφερειακού συμβουλίου,  στις 17 Οκτώβρη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης,  στηρίζοντας την πρόταση των ίδιων των βιοπαλαιστών αγροτών, για την προστασία της παραγωγής του ελαιόκαρπου. Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης, τοποθετήθηκε ως εξής :

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας, σχεδιάζεται, για άλλη μια χρονιά,  να εφαρμοστεί το ίδιο αποτυχημένο πρόγραμμα δακοκτονίας, με την τακτική της ανάθεσης σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με επιστημονικό προσωπικό  που προσλαμβάνεται με μεγάλη καθυστέρηση,  με «μπαλώματα», με τις εμπλοκές στις δημοπρασίες, την ανεπαρκή χρηματοδότηση, κτλ.

Με άλλα λόγια, με όλες τις αρνητικές προϋποθέσεις για να μην προστατεύονται οι μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, ειδικά τη φετινή χρονιά που αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα,  όπως το πρόβλημα της ακαρπίας-σχινοκαρπίας στην ελιά, που, μάλιστα,  αναγνωρίζεται ως «ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Αυτή η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων για τη δακοκτονία, που αποδέχεται και υλοποιεί η περιφέρεια,  μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ,  εξωθεί τους βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους.  Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα λαϊκά προβλήματα για τα οποία το κράτος κάνει «σημαία» την ατομική ευθύνη.

Η Περιφέρεια Κρήτης, αντί να αφουγκραστεί τη φωνή των μικρομεσαίων αγροτών και να διεκδικήσει την προστασία και ενίσχυσή τους, πρωτοστατεί διαχρονικά στην προώθηση της αντιδραστικής ΚΑΠ και στα «Επενδυτικά Προγράμματα» για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα. Ειδικά από τη νέα ΚΑΠ, που η περιφέρεια έχει «ευαγγέλιο»,  οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν λόγω κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων,  αλλά και συνολικά λόγω μείωσης των επιδοτήσεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Κράτος, κυβερνήσεις και μεγαλέμποροι ξεζουμίζουν τους φτωχούς αγρότες,  που τα αδιέξοδά τους μεγαλώνουν με το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τα αγροτικά εφόδια, τη ληστρική φορολόγηση, για να  ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  Κρήτης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της δακοκτονίας συντάσσεται με τους φορείς του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και απαιτεί:

Ενιαία, πανελλαδική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια, ασφαλή  εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς εργολάβους, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού και τεχνικού) με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Να καταβληθούν στο σύνολο των παραγωγών, άμεσα και στο 100%, οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τον ΕΛΓΑ. Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση.
Να καλύψει η κυβέρνηση το χαμένο -λόγω ακαρπίας- εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook