Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των κατοίκων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για κατοίκους και εργαζομένους στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης.
Σε ψήφισμα της αναφέρει:
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης έχει επανειλημμένως αναδείξει τα ζητήματα και τις ευθύνες κεντρικού κράτους και περιφέρειας για την απουσία μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στη ΒΙΠΕΗ. Έχει επανειλημμένως επισημάνει τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με απρόβλεπτες συνέπειες στην πόλη του Ηρακλείου.
Έχει επισημάνει, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, τους άμεσους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, για τους πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους της ΒΙΠΕΗ. Το ότι δεν υπάρχει ούτε υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα.
Τους κινδύνους για εργατικά δυστυχήματα – εγκλήματα, όπως αυτό στην εταιρεία «Sychem» με ένα νεκρό εργαζόμενο στη ΒΙΠΕ, που προστέθηκε στη μεγάλη μαύρη λίστα των «ατυχημάτων» που σημειώνονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς του Ηρακλείου.
Έχει τοποθετηθεί, επίσης, ότι ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ – στη συνέχεια των προκατόχων της- για τα επιχειρηματικά πάρκα είναι σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις στοχεύουν στην εξαφάνισή τους.
Απέναντι σ’ αυτά στέκεται η περιφερειακή αρχή Κρήτης, συνεπής στη στράτευσή της με τους βιομηχάνους και τους λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους!
Ακόμα και την ώρα που από τύχη δεν θρηνήσαμε κι άλλους εργάτες θυσιασμένους στον βωμό του κέρδους των βιομηχάνων, η περιφερειακή αρχή, αντί για μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των κατοίκων, βρήκε την ευκαιρία να προβάλλει (και με σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε) τις αξιώσεις των ντόπιων βιομηχάνων που θίγονται από την εξαγορά της «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ» από το γνωστό fund Blantyre (ντόπιο ή ξένο μικρή σημασία έχει…). Όπου η STRIX που έχει το 64% των μετοχών είναι νομική μορφή που ανήκει στο συγκεκριμένο fund. Μέτοχος, βέβαια, είναι και το Υπερταμείο με 35% και η Τράπεζα Πειραιώς με 1%.
Δεν μας κάνει εντύπωση αυτή η στάση της περιφερειακής αρχής ! Επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τον ρόλο της ως υπηρέτης των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως άλλωστε κάνουν και τα κόμματα που τη στηρίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, από κοινού με τα λοιπά συστημικά κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλος, κλπ).
Με ευθύνη της περιφερειακής αρχής και με ευθύνη της κυβέρνησης, η «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ», για χρόνια λειτουργεί χωρίς μελέτη και μέτρα περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Ειδικότερα, από το 2006 δεν υπάρχει έλεγχος, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων νερών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση του υδροφορέα, που δέχεται τα επεξεργασμένα λύματα της ΒΙ.ΠΕ.Η.
Η περιφερειακή αρχή είναι αυτή συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Μαλεβιζίου και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, με αντικείμενο τη διερεύνηση αξιοποίησης 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή Κορακιά – Φόδελε, όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για τα κέρδη των ομίλων.
Αποδεικνύεται και με την περίπτωση της ΒΙΠΕΗ ότι «τα καθημερινά Τέμπη» είναι παρόντα και αφορούν κάθε πτυχή της ζωής των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί τα μέτρα πρόληψης θεωρούνται κόστος για κράτος και εργοδοσία. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το δίλλημα είναι : ή με τα κέρδη τους ή με τις ζωές μας! Και τα δύο μαζί δεν συμβιβάζονται!
Γι αυτό, χρειάζεται να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και των κατοίκων για τη λήψη μέτρων προστασίας στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα :
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και των κατοίκων στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και απαιτεί :
Να διασφαλιστούν η εργασία, καθώς και πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.
Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να διασφαλιστεί πως κανένας εργαζόμενος στις παρακείμενες εγκαταστάσεις δεν θα δουλέψει κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.
Να εκπονηθεί, με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένη μελέτη επικινδυνότητας για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκκένωσής της σε περίπτωση Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και την αλληλεπίδρασή τους, με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος – όφελος για το κεφάλαιο.
Να εξασφαλιστεί επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων, επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την πυροσβεστική και συνολικά τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων σε αυτές.
Την τακτική ενημέρωση και επαρκή εκπαίδευση των κατοίκων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη ατυχημάτων, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
Να δημιουργηθεί άμεσα υγειονομικός σταθμός στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα.
Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας με επαρκές μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως αντίστοιχα και τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου»
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης
Μαρινάκης Αλέκος- Βρύσαλης Δημήτρης – Μανουσάκης Νίκος