Μελέτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου που νόσησαν ήπια με COVID δυσκολεύονται να επανέλθουν καρδιοαναπνευστικά
Ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου που νόσησαν ήπια με COVID δυσκολεύονται να επανέλθουν καρδιοαναπνευστικά. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας που περιέγραψε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο κλινικός εργοφυσιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βασίλης Σταύρου, που αναφέρθηκε στους ασθενείς που βρίσκονται στις παραγωγικές ηλικίες των 40 ως 50 ετών και το 40% αυτών δεν είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του ακόμα και έξι μήνες μετά το εξιτήριο, με προφανείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Όπως επεσήμανε: «Άτομα μεγάλα σε ηλικία, άτομα που κάπνιζαν, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες, ή άτομα που ταλαιπωρήθηκαν όταν νόσησαν με covid , είχαν πολύ υψηλό αίσθημα δύσπνοιας και κόπωσης. »
Για το λόγο αυτό, το Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Πνευμονικής Αποκατάστασης στη Λάρισα, προέβησαν σε μελέτες που κατέδειξαν, τον κρίσιμο ρόλο της άσκησης στη βελτίωση των συμπτωμάτων δύσπνοιας και κόπωσης –βασικά χαρακτηριστικά της long COVID. «Όσο πιο συστηματική ήταν η εκτέλεση του προγράμματος που υποδείχτηκε από τους ειδικούς τόσο μεγαλύτερη ήταν η αποκατάσταση των ασθενών, μέχρι την πλήρη αναφορά στην προ COVID λειτουργικότητά τους», ανέφερε ο κ. Σταύρου.
Ο κ. Σταύρου, αναφέρθηκε στη μία μελέτη που αξιολόγησε τη λειτουργικότητα και την πορεία αποκατάστασης ασθενών με long COVID που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, αλλά και ασθενών που δεν είχαν νοσηλευτεί, αλλά και τη δεύτερη μελέτη που αφορούσε ασθενείς που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα μη εποπτευόμενης άσκησης:
«Σε ότι αφορά την πρώτη μελέτη, και οι δύο ομάδες έχουν βελτίωση στη δύσπνοια και στην κόπωση με την άσκηση, αλλά το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα άτομα τα οποία δεν νοσηλεύτηκαν, πριν την περίοδο της αποκατάστασης, είχαν πολύ υψηλό αίσθημα δύσπνοιας και κόπωσης και αποκορεσμό μετά την 6λεπτη δοκιμασία βάδισης. Το γεγονός αποδίδεται αφενός στο ότι δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Αφετέρου στο ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και αναγκάζονταν να μένουν στο σπίτι χωρίς να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα και μετά την αρνητικοποίησή τους. Σε ότι αφορά δεύτερη μελέτη, που 20 ασθενείς εντάχθηκαν σε πρόγραμμα μη εποπτευόμενης άσκησης. Αξιολογήσαμε τους ασθενείς μας και τους δώσαμε ασκησιολόγιο με οδηγίες μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Κάθε εβδομάδα είχαμε ένα feedback μέσω τηλεφωνημάτων και βιντεοκλήσεων. Παρατηρήσαμε ότι σε ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα –μόλις σε οκτώ εβδομάδες- είχαμε μια πολύ σημαντική μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς αυτούς. Και στο εξάμηνο είχαν επανέλθει στα προ COVID επίπεδα. Δεν είχαν ούτε έκπτωση αναπνευστική, ούτε δύσπνοια, ούτε κόπωση, είχαν επανέλθει δηλαδή και γνωστικά σε μια καλή κατάσταση».
Ακούστε τον κ. Σταύρου: