Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κυκλική Οικονομία στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία 

Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2019 06:54

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κυκλική Οικονομία στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία 

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχών από εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα «η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία» στο Ρέθυμνο .

Την εσπερίδα χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου και Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ κ. Παναγιώτης Μουρτζανός, ο Διευθυντής ε.τ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ανωγείων ΑΚΟΜΜ ΑΕ κ. Δημήτρης Παττακός.
Η εσπερίδα αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την επιστημονικά υπεύθυνη Δρ. Λοιζίδου Μαρία να παρουσιάζει τα νέα δεδομένα της κυκλικής Οικονομίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν .

Εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας έκανε και ο Διευθυντής ε.τ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής, εντεταλμένος σε θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας.

Στην εσπερίδα μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΤΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης η Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη , από πλευράς ΕΣΔΑΚ η κ. Καλλιόπη Μπορμπουδάκη, Χημικός Μηχανικός ενώ το συντονισμό της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών είχε το στέλεχος του ΕΣΔΑΚ (Πολιτικός Επιστήμονας) κ. Μαρία Γερακιανάκη.

Στην εσπερίδα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το ενδιαφέρον ήταν έντονο από τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τους επιστήμονες από τα διάφορα κράτη και τους συνέδρους που έλαβαν μέρος στο 7ο Διεθνές Συνέδριο HERAKLION 2019 για την αειφόρο διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Επισκέψεις σε μονάδες του πρωτογενή τομέα

Για πρώτη φορά έλαβαν χώρα πριν την υλοποίηση της εσπερίδας, βιωματικές εμπειρίες κυκλικής οικονομίας με τη συμμετοχή επιστημόνων, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και από διάφορα κράτη.

Ιδιοκτήτες των αγροδιατροφικών μονάδων παρουσίασαν οι ίδιοι τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζουν με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ. Αλέξανδρου Στεφανάκη.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην μονάδα πάχυνσης αρνιών του επιχειρηματία του χώρου κ. Κώστα Μαρή, οποίος παρουσίασε τις πρακτικές που εφαρμόζει στην μονάδα του εδραιώνοντας συνθήκες κυκλικής οικονομίας .
Η δεύτερη επίσκεψη έλαβε χώρα στο ελαιουργείο του κ. Σπυριδάκη στο Πέραμα όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα βήματα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα πλαίσια της αξιοποίησης του φυτικού υπολείμματος από την κτηνοτροφία.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Μονάδα Τυροκομικής Μανουκαράκης στο Αμάρι όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την διαδικασία χρήσης καθώς και να περιηγηθούν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό στην μονάδα παραγωγής του τυριού .

Ένωση δυνάμεων του πρωτογενή τομέα και των επιστημόνων

Ο κύριος στόχος της εσπερίδας μέσω και της βιωματικής εμπειρίας επετεύχθη, αφού διεφάνη η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με μια δυναμική αλληλεπίδραση προς την κατεύθυνση της εδραίωσης συνθηκών κυκλικής οικονομίας .

Συστήνεται διεπιστημονική ομάδα

Με τη λήξη της εσπερίδας η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και της εσπερίδας ανακοίνωσε επίσημα την σύσταση διεπιστημονικής ομάδας το έργο της οποίας είναι η υλοποίηση ενεργειών με αποκλειστικό γνώμονα την εφαρμογή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.

Τέλος , οι σύνεδροι και συμμετέχοντες με την επιμέλεια του Δήμου Ρεθύμνου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον κρητικό πολιτισμό σε μια βραδιά πλούσια σε εδέσματα κρητικής διατροφής και παραδοσιακά ακούσματα ενώ την Κυριακή 30-6-2019 οι Σύνεδροι μετέβησαν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αναπτυξιακή ΑΚΟΜΜ Α.Ε στα Ανώγεια Κρήτης όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη και τις δραστηριότητες του ΑΚΟΜΜ από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Παττακό