Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση: Ευρωσκεπτικισμός και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Δημοσιεύτηκε στις 19/04/2019 21:02

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση: Ευρωσκεπτικισμός και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Τους κινδύνους του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος μεταλλάσσεται σε ευρωαρνητισμό αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, περιέγραψε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα «Ευρωσκεπτικισμός και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», με ομιλητές του Ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργη Γραμματικάκη, Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Νότη Μαριά.

«Λένε πολλοί πως ο Ευρωσκεπτικισμός θέτει τα σωστά ερωτήματα, αλλά δίνει εσφαλμένες απαντήσεις. Τα ερωτήματα αφορούν στις ανησυχίες, τους φόβους, τις αγωνίες του Ευρωπαίου πολίτη για ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω του.
Οι απαντήσεις, όμως, του Ευρωσκεπτικισμού πιστεύουμε ότι πηγάζουν από μια γνήσια λαϊκιστική αντίληψη, μια πολιτική θεωρία που προτιμά να απευθύνεται περισσότερο στο θυμικό των λαών, παρά στο λογικό των πολιτών.
Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι πολιτικές δυνάμεις να προσλαμβάνουν έγκαιρα τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπει η κοινωνία. Είναι ανάγκη αυτά τα μηνύματα να βρίσκουν απαντήσεις πέρα της λαϊκιστικής εκμετάλλευσης, απαντήσεις που δεν καθησυχάζουν απλώς, αλλά θα δίνουν προοπτική, θα εμπνέουν ξανά ελπίδα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος αναφορικά με τον ρόλο του Ηρακλείου και της Κρήτης στην σημερινή Ευρώπη τόνισε: «Στην νέα φάση που εισέρχεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικός ο ρόλος των περιφερειών της, και η δική μας περιοχή μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει, αυτή τη φορά με πολιτισμικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου

Ως Δήμος Ηρακλείου θεωρούμε ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και για αυτό διοργανώσαμε την αποψινή συζήτηση με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει αφορμή για ουσιαστική σύνθεση απόψεων, για επωφελή παραγωγή μηνυμάτων.
Ευχαριστούμε θερμά του Ευρωβουλευτές κκ Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Γραμματικάκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Στέλιο Κούλογλου, Νότη Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδάκη που βρίσκονται σήμερα εδώ, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δήμου Ηρακλείου.
Τους ευχαριστούμε και περιμένουμε να μας μεταφέρουν τον παλμό της συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, όπως την βιώνουν στα καταστατικά όργανα της Ένωσης.

Τι σημαίνει σήμερα “Ευρωπαϊκή Ένωση” για τον Ευρωπαίο πολίτη; Ποια Ευρώπη θέλουμε, πόση Ευρώπη μπορούμε να αντέξουμε; Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση την δυνατότητα να υπερβεί τα αδιέξοδα που ανακύπτουν; Εδώ και χρόνια αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν με όλο και μεγαλύτερη ένταση από τις διεργασίες και τις εξελίξεις που ζούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αύξηση του παγκόσμιου αλλά και του εθνικού ανταγωνισμού, έλλειμμα ηγεσίας, οικονομική ύφεση, πολιτισμική φοβία, λαϊκή αναταραχή, αναδιάταξη των εργασιακών σχέσεων, κρίση των πολιτικών δυνάμεων συνθέτουν ένα πλαίσιο προκλήσεων. Όσα ξέραμε μέχρι πριν δέκα χρόνια, δεν ισχύουν πια. Οι παλιές συνταγές μοιάζουν ανίσχυρες μπροστά στις σημερινές απαιτήσεις.

Ακόμα και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, ακόμα και οι ίδιες οι πολιτικές και πολιτιστικές βάσεις αυτής της τεράστιας υπέρβασης που ξεκίνησε το 1957 για να φτάσει εδώ, ακόμα και αυτές αμφισβητούνται.
Ο Ανθρωπισμός, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Συνεργασία ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Λαούς, όλα είναι υπό αίρεση σήμερα.
Τι σχέση έχει, όμως, μια πόλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τα μεγάλα ζητήματα που κρίνουν το μέλλον της Ένωσης, το μέλλον των παιδιών μας; Πρώτα και κύρια, δεν βλέπουμε το Ηράκλειο σαν μια οποιαδήποτε πόλη, σε αυτό τον τόπο άνθισε ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Λόγω της θέσης του, ο τόπος μας έγινε χώρος συνάντησης πολιτισμών, η Ιστορία του επεφύλαξε πρωταγωνιστική θέση σε καθοριστικές στιγμές της. Και δεν είναι πολυτέλεια για το Ηράκλειο να συζητά για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη συνάθροιση, είναι αναγκαιότητα.
Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν γίνεται να προχωράμε μπροστά, αν δεν προχωρά συνολικά η μεγάλη μας πολιτιστική και πολιτική οικογένεια, η Ευρώπη.
Στην νέα φάση που εισέρχεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικός ο ρόλος των περιφερειών της, και η δική μας περιοχή μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει ξανά, αυτή τη φορά με πολιτισμικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Κυρίες και κύριοι είναι ότι αλήθεια ότι το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κλυδωνίζεται έντονα τελευταία. Την τελευταία δεκαετία μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις, οικονομικές και πολιτικές, δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή, αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος: στην Κρήτη το αντιμετωπίσαμε υποδειγματικά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ωστόσο στην Ευρώπη συνεχίζει να προβληματίζει έντονα και να δημιουργεί τομές. Αυτές οι αναταράξεις αποδείχθηκαν εξαιρετικό εργαλείο για όσους αντιστρατεύονται την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
Ζούμε την κορύφωση του φαινομένου αυτού, που πλέον επηρεάζει δραστικά ακόμα και τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Ο Ευρωσκεπτικισμός μεταλλάσσεται σε Ευρωαρνητισμό, οι πολίτες στρέφονται στην αμφισβήτηση και την απόρριψη όσων πριν λίγο θεωρούσαμε όλοι μας κοινή κατάκτηση. Η στροφή αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιαφορία, αλλά ούτε και με υπεροψία.

Λένε πολλοί πως ο Ευρωσκεπτικισμός θέτει τα σωστά ερωτήματα, αλλά δίνει εσφαλμένες απαντήσεις. Τα ερωτήματα αφορούν στις ανησυχίες, τους φόβους, τις αγωνίες του Ευρωπαίου πολίτη για ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω του.
Οι απαντήσεις, όμως, του Ευρωσκεπτικισμού πιστεύουμε ότι πηγάζουν από μια γνήσια λαϊκιστική αντίληψη, μια πολιτική θεωρία που προτιμά να απευθύνεται περισσότερο στο θυμικό των λαών, παρά στο λογικό των πολιτών.
Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι πολιτικές δυνάμεις να προσλαμβάνουν έγκαιρα τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπει η κοινωνία. Είναι ανάγκη αυτά τα μηνύματα να βρίσκουν απαντήσεις πέρα της λαϊκιστικής εκμετάλλευσης, απαντήσεις που δεν καθησυχάζουν απλώς, αλλά θα δίνουν προοπτική, θα εμπνέουν ξανά ελπίδα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Ανήκω σε μια γενιά που ευτύχησε να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν σε μια ήπειρο που είχε αφήσει πίσω της τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που προχωρούσε μέσα από την διευρυνόμενη συνεργασία στην μεγεθυνόμενη ευημερία.

Η Ευρώπη σήμερα, ακόμα και με όλα της τα διαφαινόμενα αδιέξοδα, είναι ασύγκριτα καλύτερη από την Ευρώπη των χαρακωμάτων, η οποία πλέον βρίσκεται μόνο στα ιστορικά βιβλία. Αυτή η κοινή μας κατάκτηση, η κοινή προσπάθεια για οικοδόμηση ενός ενιαίου πολιτικού, οικονομικού, θεσμικού και κυρίως πολιτισμικού πλαισίου πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενταθεί.
Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με περισσότερη Ευρώπη, όχι με λιγότερη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποσυνθετικής επιρροής του λαϊκισμού, οι δραματικές εξελίξεις που συνθέτει η διαδικασία του Brexit, μιλά από μόνο του. Είμαστε πια, οι ευρωπαϊκοί λαοί, τόσο δεμένοι μεταξύ μας, που μόνο μαζί και μόνο μπροστά μπορούμε να βαδίσουμε.
Το οφείλουμε στον λόγο που μας μάζεψε σήμερα εδώ, το οφείλουμε στα παιδιά μας.