“Μεγάλε φύγαμε;”, έφυγαν και …ο ασθενής ξύπνησε 6 ημέρες μετά!
Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα πραγματικό και έρχεται να θυμίσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την περίφημη φράση του «πάμε και όπου βγεί» ακόμη κι αν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση.
Στέλεχος γνωστής εταιρίας στο κλάδο του αυτοκινήτου στο Ηράκλειο διεγνώσθη με πολύποδες στις φωνητικές χορδές και κρίθηκε απαραίτητη η αφαίρεσή τους. Απευθύνθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά από συζητήσεις κατέληξε στον ιατρό που θα προχωρούσε στην αφαίρεση τους. Ήρθε η ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού , εισήχθη νωρίς το πρωί πριν τις 8 και ακολούθησαν όλα τα γνωστά διαδικαστικά με τα απαραίτητα χαρτιά και εν τέλει η χειρουργική ρόμπα ώστε να εισαχθεί στην χειρουργική αίθουσα.
Ξαπλώνει στο χειρουργικό κρεβάτι όπως του υπέδειξαν οι νοσηλευτές και ο χρόνος ξεκινά να κυλά ωστόσο η ώρα περνούσε και δεν εμφανιζόταν ο χειρουργός. Μετά από αρκετή ώρα εμφανίζεται ο αναισθησιολόγος. Τον ρωτά που είναι ο ιατρός και ο αναισθησιολόγος του ζητά να κάνει υπομονή και θα έρθει , ωστόσο η διαδικασία θα προχωρήσει με την απαραίτητη αναισθησία που ούτως η αλλιώς προηγείται. <<Έτοιμος, φύγαμε μεγάλε;» ήταν η τελευταία ερώτηση –φράση του αναισθησιολόγου πριν ξεκινήσει η διαδικασία της αναισθησίας με τον ασθενή να απαντά μονολεκτικά <<Έτοιμος>> χωρίς βέβαια να γνωρίζει πως η επέμβαση ρουτίνας θα εξελίσσονταν σε έναν ύπνο διάρκειας… 140 ωρών!
Ο άτυχος -όπως απέδειξε η αναισθησία – ασθενής ,κατάφερε να ξυπνήσει σχεδόν 6 ημέρες μετά από την χορήγηση της αναισθησίας μη μπορώντας να πιστέψει ότι από την Δευτέρα που μπήκε στο χειρουργείο, όταν άνοιξε τα μάτια του, ήταν Σάββατο!
Ο πανικός τους μεγάλωσε όταν μετά τις πρώτες στιγμές της… επιστροφής του αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ είχε μπει στο νοσοκομείο για μια απλή αφαίρεση πολυπόδων.
Αναζητά μέσω της δικαστικής οδού απαντήσεις
Μετά το αρχικό σοκ άρχισε να αναζητά εξηγήσεις και άρχισαν τα πράγματα να περιπλέκονται. Οργισμένος μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ,ξεκίνησε την ερεύνα για το τι είχε συμβεί και τώρα αναζητά μέσω της δικαστικής οδού τις απαντήσεις που δεν κατάφερε να πάρει για το πως μια αναισθησία λίγων ωρών μετατράπηκε για τον ίδιο σε εβδομαδιαία σχεδόν νάρκη.
Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον δικαστικά καθώς ο ασθενής υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο περί αναισθησίας σε περίπτωση που η αναισθησία δεν είναι αποτελεσματική καθώς ισχυρίζεται ότι ο αναισθησιολόγος όταν είδε ότι η αναισθησία δεν δρούσε επαρκώς ,επέμεινε περισσότερο από το επιτρεπτό με τη χορήγηση, με αποτέλεσμα τον 6ημερο ύπνο.