Mε οριακή πλειοψηφία η δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε στις 20/02/2020 13:59

Mε οριακή πλειοψηφία η δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα στα Χανιά

Με έναν απολογισμό του πρώτου 5μήνου της θητείας του και των όσων έχει κάνει για το θέμα αρμοδιότητάς του, αυτό των αδέσποτων ζώων, ξεκίνησε τη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Νικηφοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά και στους σχετικούς νόμους που διέπουν τη φιλοξενία ζώων σε κυνοκομεία.

“Στόχος της δημοτικής Αρχής, αλλά και των προηγούμενων, είναι η αξιοποίηση όποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων υπάρχουν, να υπάρχουν οι δομές που έχουν ανάγκη οι Δήμοι και γι’ αυτό καταθέτουμε την πρότασή μας στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος που χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ”, είπε ο κ. Νικηφοράκης, ο οποίος ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τν οργάνωση του φακέλου υποβολής στο πρόγραμμα.

Όσο για τους λόγους που θα γίνει το καταφύγιο στο Ακρωτήρι, ο κ. Νικηφοράκης σημείωσε ότι υπάρχει εκεί αναξιοποίητη δημοτική περιουσία και βάσει νόμου συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και όροι που προβλέπονται από το νόμο. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορεί να το επισκέπτεται κάθε πολίτης, ενώ θα γίνονται και εθελοντικές δράσεις για την προώθηση της φιλοζωΐας, σε κάτι μοναδικό, όπως είπε, εγχείρημα που θα γίνει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

“Σύμφωνη γνώμη του τοπικού του Ακρωτηρίου χρειάζεται; Οικονομοτεχνική μελέτη έχετε κάνει ή θα την κάνετε; Όλα τα ώριμα έργα θα περάσουν… Σας εύχομαι που ξεκινάτε τη διαδικασία από το μηδέν να είναι όλα τα χαρτιά σας εντάξει και να μη μας πείτε αργότερα ότι απεντάχθηκε… Κόστος συντήρησης έχετε υπολογίσει; Μην έρθετε να μας πείτε ότι απεντάχθηκε… Δεν φτάνουν οι 300.000 για να σπάσετε καν τις πέτρες και να φτάσετε εκεί!”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανώλης Κεμεσίδης.

“Βεβαίως και υπάρχει γνώμη του τοπικού, αλλά δεν τη ζητάει καν ο ΦιλόΔημος. Εμείς πάντως τη ζητήσαμε… Αν απενταχθούμε από το πρόγραμμα θα είναι επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα. Διεκδικούμε όμως, προσπαθούμε”, απάντησε ο κ. Νικηφοράκης.

“Μην ψεύδεστε κε Αντιδήμαρχε. Είναι αρνητική η γνώμη μας”, ακούστηκε εκείνη την ώρα από τον πρόεδρο του τοπικού.

“Τι θα γίνει αν πληρωθούν οι 48 θέσεις για τα ζώα και έρθουν και άλλα; Πόσες θέσεις εργασίας κτηνιάτρων προβλέπονται; Δεν αποδέχομαι τον ορισμό της τοποθεσίας κε Αντιδήμαρχε. Η γνώμη του συνόλου των τοπικών ζητήθηκε; Οι πολιτιστικοί ρωτήθηκαν; Οι σύλλογος καταλυμάτων; Θα ήθελα δε να ξέρω ποια άλλα σημεία ήταν υποψήφια και αποκλείστηκαν για να επιλεγεί το Ακρωτήρι”, ρώτησε ο κ. Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης.

“Το καταφύγιο θα έχει χρήση αποθεραπείας ζώων και όχι μόνιμης φιλοξενίας. Όντως δεν ρωτήθηκαν οι υπόλοιπες κοινότητες, γιατί ήταν μικρό το διάστημα για να προλάβουμε το πρόγραμμα. Αν δεν δινόταν παράταση στο ΦιλόΔημο, δεν θα προλαβαίναμε”, απάντησε ο κ. Νικηφοράκης.

“Δύο ερωτήσεις έχω να σας κάνω. Πιστεύετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε και να λύσετε το πρόβλημα μόνος σας, χωρίς τη συνεισφορά εθελοντών από φιλοζωικά σωματεία; Τι σημαίνει αποθεραπεία και τι είναι καταφύγιο; Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ βλέπω τον τίτλο του προγράμματος που προβλέπει καταφύγιο κι εσείς μιλάτε για αποθεραπεία. Λέτε ότι όλα πάνε καλά αλλά λείπει το κομμάτι της αποθεραπείας. Δεσμεύται λοιπόν ένας χώρος 93 στρεμμάτων και είπατε ότι θα γίνει ένας χώρος 500 τ.μ. Αυτό δεν θα είναι χώρος αποθεραπείας, γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι έναν μικρό χώρο σαν κτηνιατρείο, με κάποιες θέσεις φιλοξενίας για λίγες ημέρες”, ρώτησε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.

“Εννοείται ότι θέλουμε τη συμμετοχή εθελοντών και αυτό επιδιώκουμε. Μπορούμε να το διαχειριστούμε και μόνοι μας, αλλά δεν τους αποκλείουμε. Οσο για το ζήτημα του καταφυγίου, στις ευρωπαϊκές χώρες ορίζει ο νόμος πως θα το κατασκευάσεις και αναφέρει πόσα τ.μ. αναλογούν για την ευζωΐα κάθε ζώου”, ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου.

“Έχει περάσει το θέμα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, γιατί ενδεχομένως να υπάρξει ζήτημα”, ρώτησε ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με τον κ. Νικηφοράκη να σημειώνει πως δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο.

“Πως θα εξασφαλίσετε ότι ο αριθμός των 48 θέσεων ζώων δεν θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια; Τα κυνοκομεία δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα… Ξέρετε κάποιο Δήμο στην Ελλάδα που να έχει αδειοδοτηθεί για παρόμοια δομή; Οσο για τη μελέτη, την έχετε αναθέσει κάπου, έχετε στο μυαλό σας κάτι που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στο Δ.Σ.; Γιατί δεν έγινε συζήτηση και ενημέρωση με τα μέλη της 5μελούς, που συμμετέχουν και οι φιλοζωικές και οι κτηνίατροι, αλλά και οι παρατάξεις; Όλα ξαφνικά γίνονται σήμερα”, ρώτησε ο κ. Γιάννης Σαρρής.

“Η χρήση του καταφυγίου αποθεραπείας ζώων θέλουμε να πάρει και τη μορφή κλινικής, με τη μεταφορά του κτηνιατρείου. Για όλα ενημερώνουμε πλέον την Κτηνιατρική Υπηρεσία και έχουμε την άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Όσο για τη μελέτη θα έρθει σε δεύτερο χρόνο”, ήταν η τοποθέτηση του κ. Νικηφοράκη στην ερώτηση του κ. Σαρρή.

“Πήρατε τη γνώμη της 5μελούς; Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, έστω και στην Ευρώπη, που να μπορείτε να μας τη μεταφέρετε εδώ; Στον προϋπολογισμό, από τα 69.000 ευρώ, στην αναμόρφωση τα πήγατε στα 24.000 ευρώ… Πως τώρα ζητάτε να σας εμπιστευτούμε ότι θα αξιοποιήσετε τα χρήματα”, ρώτησε ο κ. Νίκος Βουρλάκης.

“Επαναλαμβάνω ότι δεν χρειάζοταν απόφαση της 5μελούς για την υποβολή του φακέλου. Οσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, τηρούνται οι νόμοι. Στη Γερμανία, στο Βερολίνο για παράδειγμα”, απάντησε ο κ. Νικηφοράκης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου είπε πως στο φετινό προϋπολογισμό έχουν δεσμευτεί 145.000 ευρώ για φιλοζωικές δράσεις, που δεν αφορούν το θέμα του καταφυγίου.

“Ακούω υπεκφυγές έως τώρα. Ο ΦιλόΔημος προβλέπει καταφύγια και η εμπειρία δείχνει ότι λόγω των περικοπών μετατρέπονται σε κολαστήρια. Θα καταλήξουμε σε κυνοκομείο γιατί υπάρχουν περιορισμοί. Το γνωρίζετε; Η εισήγηση είναι αντίθετη με τη γνωμοδότηση του τοπικού, αλλά και συμβούλων της συμπολίτευσης. Με βάση ποια συναίνεση η δημοτική Αρχή προσπερνά το τοπικό και επιβάλλει με το έτσι θέλω μία άποψη; Αν δεν έχετε κερδίσει την τοπική κοινωνία, πως προσπερνάτε πάνω από το κεφάλι της και παίρνετε μία απόφαση;”, ρώτησε ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

“Ξαναλέω, το καταφύγιο θα έχει χρήσεις αποθεραπείας των ζώων και αν παρανομήσω να ελεγθχώ από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Σας είπα επίσης ότι θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με φιλοζωικές δράσεις… δεν είπα ότι θα είναι κλειστή δομή. Όσο για την απόφαση του τοπικού έχω ήδη απαντήσει. Ήταν αρνητική, δεν χρειαζόταν στο φάκελο”, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Χανίων.

“Είπε ο κ. Αντιδήμαρχος ότι πρέπει να είναι το καταφύγιο 100 μέτρα μακρυά από το τελευταίο σπίτι. Το κλειστό γυμναστήριο δεν υπολογίζεται; Και υπάρχει και σπίτι μέσα σε αυτή την απόσταση. Τι προβλέπει ο νόμος για το χωράφι; Να είναι επίπεδο ή επικλινές όπως είναι και να περνάει και ρέμα από μέσα; Μας λέτε για καταφύγιο, αποφεύγοντας τη λέξη κυνοκομείο. Πείτε μας τι λέει ο νόμος; Αν τα ζώα ξεπερνούν τα 48, τι θα κάνετε; Αν σας φέρουν 30 με 40 κουτάβια τι θα κάνετε; Διευκρινείστε ότι κάνετε κέντρο αποθεραπείας και όχι καταφύγιο”, σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού κ. Τσιτωνάκης.

“Με βάση το τοπογραφικό, το οικόπεδο είναι 250 μέτρα από την τελευταία κατοικία και από το κλειστό 300. Δεν θυμόσαστε λοιπόν καλά. Εχουμε πάρει βεβαιώσεις από όλες τις υπηρεσίες και το καταφύγιο θα έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Όσο για τα άρρωστα ζώα… τι να κάνουμε; Να τα αφήνουμε έξω; Ο νόμος λέει ότι πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο. Για τα κουτάβια, μέχρι 5 μηνών πρέπει να φιλοξενούνται. Ξαναλέω, χώρος θα υπάρχει πάντα και κατά προτεραιότητα θα περιθάλπτω τραυματισμένα ζώα”, τόνισε ο κ. Νικηφοράκης.

Γιατί δεν έγινε κάποια διαβούλευση με φορείς και ειδικά με φιλοζωικά σωματεία, για τις προθέσεις του Δήμου, ρώτησε ο κ. Σπύρος Αποστολάκης.

“Επειδή μας τα παρουσιάζετε νεφελωδώς, θέλω ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν υπάρχει καταφύγιο αποθεραπείας. Αυτό που μας λέτε προϋποθέτει ύπαρξη κλινικής. Μας είπατε ότι θα γίνει και κλινική. Διευκρινήστε μας… θα είναι καταφύγιο ή κλινική για αποθεραπεία; Είπατε ότι θα είναι 48 θέσεων με 4 θέσεις εργασίας. Θα είναι μόνιμο προσωπικό και από που θα αντληθεί αυτό; Από την προκήρυξη 3Κ ή με 8μηνίτες; Το κτηνιατρείο, αν και εφ’ όσον μεταφερθεί εκεί, η πρόσληψη του κτηνιάτρου που φτάνει, που θυμάμαι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον με τα χρήματα που δίδονται; Πόσο θα είναι το κόστος λειτουργίας ετησίως για το Δήμο; Αν δεν επαρκεί το ποσό που θα δοθεί από τον ΦιλόΔημο, το υπόλοιπο θα το βάλει ο Δήμος… Πόσο τελικά θα βάλει; Πείτε μας πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε ότι εκεί θα μπορείτε να κρατάτε ελάχιστο αριθμό ζώων και με τι χρονικό ορίζοντα; Είπατε ότι θα γίνονται εκδρμές σχολείων… Που θα γίνονται οι εκδρομές; Στα άρρωστα ζώα;”, ρώτησε η κα Νίκη Αποστολάκη.

“Εχουμε προνοήσει, τα άρρωστα ζώα να είναι σε ξεχωριστούς χώρους, απομονωμένα. Όσο για τα παράνομα καταφύγια στα Χανιά είναι πολλά. Για αυτό στα Νεροκούρου, θα διαχειρισούμε τα ζώα που υπάρχουν μέσα, όπως μας έχει πει ο Συνήγορος του Πολίτη. Για τους κτηνιάτρους, δεν έγινε αποδοχή θέσης από δύο άτομα και έχουν επαναπροκηρυχθεί οι θέσεις. Για το προσωπικό, δεν είναι της παρούσης να πούμε πως θα δουλέψει. Θα βρεθεί ο τρόπος όταν έρθει η ώρα. Επίσης, έχουμε προνοήσει για 140 τ.μ. για αποθήκες, γραφεία και για το κτηνιατρείο”, ήταν η νέα απάντηση του κ. Νικηφοράκη.

“Πως καταφέρατε να μην ακούσετε καθόλου τα φιλοζωικά σωματεία και επιβάλλετε μία απόφαση με το έτσι θέλω, γράφοντας παλιά σας τα παπούτσια αυτούς τους ανθρώπους; Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε ότι δεν υπήρχε άλλη περιοχή που να έχει τις προδιαγραφές που προαναφέρατε; Επίσης, φτάνουν οι 48 θέσεις για τόσα αδέσποτα στα Χανιά;”, ήταν η ερώτηση του κ. Δημήτρη Λειψάκη.

“Φαίνεται πως δεν ακούσατε την εισήγησή μου κε Λειψάκη. Για θέμα του οικοπέδου… ναι, καθαρό αγροτεμάχιο που να έχει τις προδιαγραφές του νόμου, με τίτλους, 10 στρέμματα και εκτός σχεδίου, ήταν το μόνο. Μπορούσα να μισθώσω, αλλά αξιοποιώ τη δημοτική περιουσία. Για τις 48 θέσεις, ναι, θεωρώ πως φτάνουν και όταν θέλει κάποιος κτηνίατρος να έρθει και να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες θα φροντίζω να υπάρχουν θέσεις”, ήταν η θέση του κ. Νικηφοράκη.

“Θέλω να ξαναδηλώσετε ότι το χρονικό διάστημα ήταν μικρό για να γίνει διαβούλευση. Εχετε επισκεφθεί προσωπικά τέτοια δομή σε χώρα της Ευρώπης κι αν ναι, που; Αν θεωρήσουμε ότι τμηματικά πρέπει να μεταφερθούν τα σκυλιά, γνωρίζετε πόσο μεγάλος είναι ο θόρυβος που προκαλείτε; Στον οικισμό Πυθαρίου, στη θέση Πλατύ, οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για σκυλιά που ούρλιαζαν σε απόσταση 850 μέτρων. Το πρώτο κατάλυμα από τη δομή που πάτε να κάνετε απέχει 380 μέτρα. Γνωρίζετε ότι ο βασικός οικισμός με τουριστικά καταλύματα βρίσκετε στα 900 μέτρα; Γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει εν μέσω κρίσης κι εσείς τους καταστρέφετε; Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις θα γίνονται σε άρρωστα σκυλιά; Να μας το ξαναπείτε!”, ρώτησε ο κ. Γιάννης Φραγκάκης.

“Είσαστε πάρα πολύ ευαίσθητος στους ιδιοκτήτες ακινήτων… στα αδέσποτα των Χανίων είσαστε; Φέρνω μία δομή με βάση το νόμο και μου λέτε για τα καταλύματα; Δεν θέλετε ποτέ να λυθεί το θέμα των αδέσποτων! Όσο για την τοποθεσία υπάρχουν μηχανικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες που μου δίνουν τη χρήση γης. Για την ηχορρύπανση… σκυλιά είναι και θα γαβγίζουν, γάτες είναι και θα νιαουρίζουν! Ο νόμος ορίζει να τοποθετούνται ειδικά πάνελ για την ηχορρύπανση. Για το εξωτερικό, δεν έχω επισκεφθεί, αλλά μπορείτε να δείτε στο internet τι συμβαίνει στο Βερολίνο. Για το διάστημα της διαβούλευσης, Σεπτέμβριο αναλάβαμε… μέχρι να βρούμε το αντικείμενό μας, ναδούμε τα προβλήματα… προχωρούσαμε ξέροντας ότι τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα… Σπάσαμε ρεκόρ φτιάχνοντας μέσα σε τρεις μήνες το φάκελο”, απάντησε και πάλι ο κ. Νικηφοράκης.

“Πέρασαν δύο δημοτικές Αρχές, με την ισχύ του νόμου αυτού! Τι είδατε εσείς μέσα σε τρεις μήνες και προχωρήσατε τόσο πρόχειρα σε μία τέτοια λύση και δεν το είδε πέντε χρόνια ο Τάσος ο Βάμβουκας που είναι εδώ; Αν είσαστε φαινόμενο να σας συγχαρούμε! Σας συγχαίρω ειλικρινά για τις προσπάθειες, αλλά μας παρουσιάζετε μία νεφελώδη κατάσταση”, ρώτησε ο κ. Λάμπρος Γούλας.

“Ο ΦιλόΔημος δίνει 300.000 ευρώ. Επειδή ξέρω την τοποθεσία, δεν φτάνουν σίγουρα! Εχετε κάνει λέτε μία μελέτη… έχει βγάλει κανέναν προϋπολογισμό, που αν είναι πάνω από τα χρήματα αυτά, να υπάρχει δέσμευση ότι θα δοθούν τα επιπλέον χρήματα; Ποιος φτιάχνει τον φάκελο, ποιο γραφείο τον έχει αναλάβει; Τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την έχετε πάρει”, ρώτησε ο κ. Βασίλης Λιβάνιος.

“Η προηγούμενη δημοτική Αρχή έκανε πάνω από 2.300 στειρώσεις, οι οποίες σταμάτησαν όταν ο προϊστάμενος της υπηρεσίας προσπάθησε να τις σταματήσει. Αναφέρεστε στη νομιμότητα, αλλά εξακολουθείτε να αγνοείτε την επιστολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το Μάιο του 2019, που κάνει ειδική αναφορά στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, λέγοντας ότι οι Δήμοι μπορούν και όχι υπορεώνονται να ιδρύουν και να λειτουργούν καταφύγια. Στηρίξατε λοιπόν όλη σας την επιχειρηματολογία σε μία ερμηνεία, που το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι είναι λάθος. Συνεχίζει λοιπόν η επιστολή και λέει ότι η φιλοσοφία είναι η προσωρινή φιλοξενία και αποθεραπεία των ζώων, αλλά και ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία καταφυγίου, επειδή από το 2012 δεν έχει υλοποιηθεί κάτι. Καταλήγουμε ότι με βάση το Υπουργείο, δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το κατασκευάσετε. Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος είναι υποχρεωτικά για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων! Θα περίμενα από τη δημοτική Αρχή να μας φέρει ένα πρόγραμμα για το πως δεν θα έχουμε χιλιάδες αδέσποτα, όχι που θα τα βάλουμε. Μιλάει ο κ. Αντιδήμαρχος για ευζωία. Είναι δυνατόν να μεταφέρεται ένα χειρουργημένο ζώο σε ένα κελί; Αυτό το λέει ευζωία; Υπενθυμίζω ότι η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι η πρώτη περιοχή με νόσο Καλαζάρ στα ζώα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι συνεχώς άρρωστα. Προφανώς δεν έχετε δει κε Νικηφοράκη κάποιο κυνοκομείο και σας εύχομαι να μην το δείτε ποτέ! Έχετε βάλει στην άκρη τα φιλοζωικά σωματεία των Χανίων κε Αντιδήμαρχε και δεν συνεργάζεστε”, σημείωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομπολάκη.

Παρέμβαση υπήρξε με επιστολή και από την Σίλκε Βρόμπελ από την “Κιβωτό του Νώε”, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η δημιουργία του καταφυγίου και τα φιλοζωικά σωματεία να ταχθούν στο πλευρό του Δήμου, ώστε να λειτουργήσει σωστά.

“Θα ήθελα ο Αντιδήμαρχος να δίνει λίγο σημασία σε αυτά που λέμε. Μιλάτε για καταφύγιο-κλινική. Κάποια ζώα θα είναι στα κλουβιά τους και θα είναι επισκέψιμα; Δεν μας το εξηγείτε! Ο νόμος δεν υποχρεώνει για καταφύγιο, ο ΦιλόΔημος μιλάει μόνο για κάτι τέτοιο, αλλιώς θα είσαστε παράνομοι. Το δημοτικό κτηνιατρείο δεν το λειτουργείτε γιατί δίνετε ψίχουλα στους κτηνιάτρους! Έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα χρειάζονται για να το λειτουργήσετε; Να ξέρετε πως μόνος σας δε μπορείτε να κάνετε τίποτα! Γιατί δεν συνεργάζεστε μαζί μας; Γιατί δεν λειτουργεί όπως πρέπει η 5μελής; Γιατί ενώ ήσασταν κατά του καταφυγίου, τώρα είσαστε υπέρ; Μιλάτε για επισκεψιμότητα… Θα πηγαίνουν τα παιδιά δηλαδή να βλέπουν τα ζώα σε κλουβιά;”, επσήμανε σε έντονο τόνο η εκπρόσωπος της “Προστασίας των Ζώων”.

“Γιατί δεν βάζετε σε προτεραιότητα τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται και προχωράτε σε αυτή τη λύση; Γνωρίζετε ότι τα κουτάβια πεθαίνουν κατά 90% από τύφο μέσα στα κυνοκομεία; Γνωρίζετε τι μόλυνση προκαλείτε στο περιβάλλον από τα κυνοκομεία; Πως θα κάνετε τις στειρώσεις με ελάχιστες θέσεις αποθεραπείας; Τη μία μας λέτε για κλινική, την άλλη γιαεπισκεψιμότητα! Τι θέλετε να βλέπουν τα παιδιά και οι τουρίστες; Ζώα στα κλουβιά; Ακούσαμε απόψε τρομερά πράγματα! Διαβάζατε συνεχώς το νόμο… ξαναδιαβάστε τον γιατί σχεδόν παντού λέει για συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία”, επεσήμανε η κα Λήδα Σηφοδασκαλάκη.

Αν και περίπου 2:30 τα ξημερώματα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε πολύ έντονους τόνους, ειδικά όταν ζήτησε τον λόγο εκπρόσωπος φιλοζωικού συλλόγου από το… Ρέθυμνο, με τον κ. Μανώλη Κεμεσίδη να τονίζει ότι προσβάλλει το Δ.Σ. να έρχεται κάποιος εκτός Χανίων να πει την άποψή του, ειδικά όταν εκεί δεν υπάρχει κυνοκομείο!

“Θεωρώ φασιστική συμπεριφορά σε ένα Δ.Σ. να αφαιρείται ο λόγος από κάποιους ανθρώπους. Αν γίνει κάτι τέτοιο εγώ παραιτούμαι”, είπε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Γιώργος Γεωργακάκης.

Τον λόγο πήραν και κάτοικοι του Ακρωτηρίου, εκφράζοντας τις απόψεις τους και την αγωνία τους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη και όλα έγιναν με προχειότητα και βιασύνη. “Εκεί θα φτιάξετε ένα Νταχάου σκύλων”, είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους. “Παίζει με τη νοημοσύνη μας ο κ. Αντιδήμαρχος”, είπε ένας άλλος.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλείς, με τον Μανώλη Κεμεσίδη να τονίζει αρχικά ότι, αφού αναφέρθηκε η νομιμότητα, θα πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα το κυνοκομείο στα Νεροκούρου, όπως αναφέρεται σε απόφαση της Αποκεντρωμένης. Παράλληλα, συνέστησε… ηρεμία, γιατί τα 300.000 ευρώ τελικά δεν θα φτάσουν, όπως προέβλεψε, και θα έρθει η δημοτική Αρχή να πει ότι τελικά απεντάχθηκε! Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κεμεσίδης ζήτησε για μία ακόμη φορά τον σεβασμό στο πρόσωπό του, βάζοντας και πάλι “φωτιά” στη συνεδρίαση.

“Εχουμε μία σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων. Μίλησε για το παράνομο κυνοκομείο στα Νεροκούρου, προτρέποντας το Δήμο να το ανοίξει, κουνώντας μας ένα χαρτί. Δεν μπαίνουμε λοιπόν στην ουσία του προβλήματος, δεν συζητάμε για τη σκοπιμότητα, αλλά προχωράμε σε… άκρατο λαϊκισμό”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης, προσθέτοντας… “Βλέπω ειλικρινά μία αντιπαράθεση και ένα μίσος σε ότι προτείνουμε. Βλέπω ένα πάθος που δεν σέβεται το ρόλο που εμείς καλούμαστε να έχουμε. Αυτή είναι η διαδικασία του διαλόγου και σας παρακαλώ να έχετε διαφορετική άποψη, αλλά περιορίστε το πάθος σας απέναντι στη δημοτική Αρχή”, είπε απευθυνόμενος στους φιλόζωους. “Σήμερα καταθέτουμε πρόταση για να χρηματοδοτήσουμε μία δομή. Αυτό προσπαθούμε. Αν αυτή η δομή υπήρχε, το Καυκάσιος σκύλος που έχασε τη ζωή του, σήμερα θα ζούσε… Οσοι έχετε στο μυαλό σας κυνοκομείο και αυτά τα παράνομα κολαστήρια που υπάρχουν, καλά κάνετε και αντιδράτε. Και οι φιλόζωοι αντιδρούν γιατί έχουν αυτό το πρότυπο στο μυαλό τους. Προεκλογικά είχα πει ότι μία αποθήκη ζώων δεν οδηγεί πουθενά. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι θα πρόκειται για μία πρότυπη δομή, όπου θα γίνεται αποθεραπεία των ζώων, θα γίνονται οι στειρώσεις… οπότε ανοίγεται ένας απόλυτος δρόμος για τα φιλοζωικά σωματεία… Θα διασφαλίσουμε τη λειτουργία μίας πρότυπης μονάδας, πανελλαδικά. Αν η κατάσταση εξελιχθεί διαφορετκά, θα είμαι ο πρώτος που θα φέρω στο Δ.Σ. την πρόταση να κλείσει αυτό το καταφύγιο”, κατέληξε ο κ. Σημανδηράκης.

Πρόχειρη χαρακτήρισε την εισήγηση Νικηφοράκη ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, υπενθυμίζοντας τι έλεγαν όλες οι παρατάξεις προεκλογικά, αλλά και για την πρόθεση συνεργασίας του Δημάρχου Χανίων να συνεργαστεί με συλλογικότητες, όπως τα φιλοζωικά σωματεία. “Όμως, έχετε τσακωθεί με όλους και καλό θα είναι να αποκαταστήσετε τη σχέση σας”, επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης, καταψηφίζοντας την εισήγηση.

Εκ μέρους της παράταξης Δαμιανάκη, ο κ. Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης εξέφρασε επίσης την προσωπική αντίθεσή του στην εισήγηση.

“Ακούστηκαν πολλά. Συζητάμε για την υποβολή ενός αιτήματος με αβέβαιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν τα κατά νόμο βήματα. Μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε κάθε περιθώριο”, σημείωσε ο κ. Δαμιανάκης, ζητώντας από τα μέλη της παράταξής του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Κατά τάχθηκε ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, δηλώνοντας ότι προσωπικά απέχει από την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Γιάννης Σαρρής ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του επίσης θα απέχει. Η παράταξη Βουρλάκη τάχθηκε κατά, όπως και ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

Τελικά το θέμα πέρασε οριακά με 17 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 3 αποχές, με τον προεδρεύοντα Τάσο Αλόγλου να αφήνει και λίγα… “γαλλικά” που ακούστηκαν… χαμηλόφωνα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φιλόζωων και κατοίκων του Ακρωτηρίου, που παρέμειναν μέχρι και τέλος της διαδικασίας στις 4:30 το πρωί, όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία.

parakritika.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook