Με όραμα για τα Κρητικά προϊόντα οργανώθηκαν οι οικοτέχνες

Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2019 12:27

Με όραμα για τα Κρητικά προϊόντα οργανώθηκαν οι οικοτέχνες

Με ένα όραμα για μια Κρήτη, που μπορεί να δώσει τα καλύτερα προϊόντα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της και παράλληλα να δείξει τον δρόμο σε όσους πιστεύουν στις νέες δράσεις, που θα αποφέρουν κέρδη στις οικογένειες που επενδύουν στη γη της, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα οικοτεχνών του νησιού που πρόσφατα απέκτησε και το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Τομαδάκη.
Ο κ.Τομαδάκης είναι ένας άνθρωπος που καθημερινά ζυμώνεται με την Κρητική γη, μίλησε στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8 fm αναφερόμενος στο όραμα που έγινε πραγματικότητα μέσω του «Πλοηγού» της εκπαιδευτικής αναπτυξιακής εταιρείας και πλέον τα πρώτα 16 ιδρυτικά μέλη είναι στο διοικητικό συμβούλιο.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την παραγωγή, αφού με την οικοτεχνία μπορεί ο αγρότης, ο γεωργός ή κτηνοτρόφος κατ’ επάγγελμα να μεταποιήσει τα προϊόντα του, με την πρώτη ύλη να είναι δική του κατά 50% κι έπειτα την υπόλοιπη να την αγοράσει από το εμπόριο, ο στόχος είναι όλες οι πρώτες ύλες να είναι τοπικές όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να έχουμε όσο πιο πολύ γίνεται δικές μας πρώτες ύλες» ανέφερε ο πρόεδρος.

Πρώτη συνέλευση του δικτύου οικοτεχνών Κρήτης, προς μία οικοτεχνία που αποδεδειγμένα βοηθά τoν τόπο

«Στόχος στο τέλος είναι να μεταποιείς προϊόντα με δίκες σου πρώτες ύλες, αφού η οικοτεχνία είναι φιλοπεριβαλλοντική, έχει στόχο να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και ενισχύει την τοπική οικονομία. Έρχεται ο επισκέπτης για να δει την καλλιέργεια σου, μαθαίνει για το πως παράγεις το προϊόν σου γι’ αυτό και έχει σημασία όλη η παραγωγική διαδικασία και βέβαια οι πρώτες ύλες».
Σχετικά με την αγάπη του για την γη ο κ. Τομαδάκης δηλώνει πως «πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας, μπορούμε μέσα από τα προϊόντα μας να προσελκύσουμε τουρισμό καθώς υπάρχουν επισκέπτες που θέλουν να δουν το φυσικό μας πλούτο, την παραγωγική διαδικασία, αφού τον ήλιο και θάλασσα μπορούν να βρουν κι αλλού άλλωστε.
Αν τελικά είναι σημαντική η απόφαση να ασχοληθεί κάποιος με την οικοτεχνία, αναφέρει: «Στην αρχή όποιος δοκιμάσει να ασχοληθεί με την οικοτεχνία πρέπει να ξεκινήσει με μικρές ποσότητες παραγωγής, στην συνέχεια εφόσον έχει ένα καλό προϊόν που έχει ζήτηση τότε μπορεί να προχωρήσει σε μία μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής και σε μία μεγαλύτερη μεταποιητική μονάδα. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς πως χρειάζεται ενημέρωση και συμβουλές για το πως θα κινούνται οι οικοτέχνες οργανωμένα και το πως θα μεταποιούν τα προϊόντα τους.
Ο Πλοηγός έκανε πάνω από 25 συναντήσεις στην Κρήτη και σιγά -σιγά θα αρχίσουν οι παραγωγοί να προσελκύονται όλο και περισσότεροι και τώρα έχουμε στο νησί περίπου 130 οικοτέχνες».
Δημιουργήθηκε το «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης», το πρώτο στην Ελλάδα
Για την ιστορία αναφέρουμε πως τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 δημιουργήθηκε το «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης», το πρώτο στην Ελλάδα.
Η ίδρυση του Δικτύου αυτού σηματοδοτεί πρωτίστως την αποφασιστικότητα των μικροπαραγωγών – Οικοτεχνών (αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης) να αναλάβουν με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο την ευθύνη που τους αναλογεί, όχι μόνο για την παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση των οικοτεχνικών τους προϊόντων, αλλά και τις αξίες και το μοντέλο πάνω στα οποία στηρίζεται αυτή η διαδικασία.
Ένα μοντέλο που αναδεικνύει ΑΥΤΟΝ που το έκανε, το ΠΩΣ το έκανε, ΠΟΥ το έκανε και ΠΟΤΕ το έκανε.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης ως στόχο, την συνένωση μικρών δυνάμεων αλλά μεγάλων εμπειριών, την ανάδειξη της τυπικότητας και της ταυτότητας προϊόντων, ανθρώπων και τόπων αλλά και τη σύνδεση όλων αυτών με την τοπική αγορά και τους καταναλωτές, μέσα από παραδοσιακές ή σύγχρονες πρακτικές εμπορικής αξιοποίησης των οικοτεχνικών προϊόντων.
Το «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης» και κατ’ επέκταση τα μέλη του, σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή, δεν είναι μόνοι. Έχουν δίπλα τους τον ΠΛΟΗΓΟ Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή (μη κερδοσκοπικός συλλογικός φορέας: την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, Αναπτυξιακών Εταιρειών Κρήτης, Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, δικτύων Τουρισμού και Πολιτισμού, του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και άλλων), καθώς και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για επιστημονική στήριξη.
H Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει χρηματοδοτικά την προσπάθεια αυτή, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει με την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μιας πρότασης (με αποδέκτες αρμόδια Υπουργεία) για τη δημιουργία Εθνικής νομοθεσίας για την Οικοτεχνία. Όπως και στη συνέχεια έγινε.
Το «Δίκτυο» είναι ανοιχτό στους/στις παραγωγούς – οικοτέχνες με προϋπόθεση την αποδοχή των κανόνων και των υποχρεώσεων αλλά και των διαδικασιών αποβολής από αυτό, όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
Έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που έχουν διαμορφωθεί από ένα παγκοσμιοποιημένο αγροδιατροφικό σύστημα, με χαρακτηριστικά έντασης, μεγέθους, χαμηλών τιμών αλλά με μεγάλες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες, τα μέλη του δικτύου έρχονται να καταθέσουν τη δική τους άποψη διεκδικώντας το δικαίωμα να εκφράζουν και να προβάλλουν με τον τρόπο τους, το δικό τους αξιακό μοντέλο, καθώς και των προϊόντων τους.