Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, την Τετάρτη 23/9, που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, του ΠΕΔΥ Κρήτης, της 7ης Υ.ΠΕ., του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ του ν. Λασιθίου καθώς και αντιπροσωπεία εργαζομένων από το Προνοιακό Ίδρυμα Αγ. Νικολάου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν το συνδικάτο Οικοδόμων, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Κρήτης, η ΟΓΕ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Σχολής και ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».
Τονίσαμε πως ενώ είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας, οι δημόσιες μονάδες υγείας του νησιού αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με SARS-CoV-2.
Χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανεπαρκή υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μηχανήματα μοριακού ελέγχου είναι η καθημερινή πραγματικότητα που διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ».
Ήδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι, εργάτες. Αποδείχτηκε πως η ειδική μοριοδότηση οδήγησε αρκετούς συναδέλφους επικουρικούς στην απόλυση.
Θυμίζουμε ότι, το διάστημα Μάρτιος – Μάιος, για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών, εκτινάσσοντας τη λίστα χειρουργείων στην Κρήτη στα 10.500 περιστατικά.
Ουσιαστικά το ΠαΓΝΗ κόντευε να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το ΠαΓΝΗ καλύπτει περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 100 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί) που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.
Από πλευράς της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας ήταν για ακόμη μία φορά η κατανόηση των αιτημάτων μας αλλά χωρίς ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση.
Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία, στα λεωφορεία και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
► Να ενισχυθούν, με επείγουσες διαδικασίες, το ΠαΓΝΗ, καθώς και όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νησιού με μόνιμο προσωπικό.
► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► Να επεκταθεί το ανθυγιεινό Επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
► Να εξοπλιστεί το ΠαΓΝΗ με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας και να γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων.