Με επιτυχία η ημερίδα της Περιφέρειας για την γαλάζια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2020 15:56

Με επιτυχία η ημερίδα της Περιφέρειας για την γαλάζια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό

Με επιτυχία η ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης «Συνεργατικοί Μηχανισμοί στην Κρήτη για την βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό. 

Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης  “Συνεργατικοί Μηχανισμοί στην Κρήτη, για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τον Παράκτιο Τουρισμό” και με μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η ημερίδα, στη Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώθηκε και συντονίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργο Αλεξάκη, και είχε ως σκοπό:

να εγκαινιάσει τη συζήτηση για τον τρόπο ανάπτυξης των κατάλληλων συνεργατικών μηχανισμών τοπικής, διαπεριφερειακής και ευρω-μεσογειακής εμβέλειας, υπό το πλαίσιο της νέας ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Εδαφικής Συνεργασίας ESPON “ERMES-Clusters Θαλάσσιας/Ναυτιλιακής Διακυβέρνησης”
να αντιμετωπίσει και να διευθετήσει από κοινού με τους φορείς θέματα  που αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη και Οικονομία
να θέσει προς αξιοποίηση ζητήματα που αφορούν στο Λιμάνι και την πόλη του Ηρακλείου και τις συναφείς χρήσεις στον παράκτιο χώρο
να εστιάσει  και στην επανεκκίνηση της οικονομίας του τουρισμού στην μετά COVID-19 εποχή.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές:

ο Χρήστος Θεοφίλου και η Ελένη Χατζηγιάννη στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής DG MARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσαν το Ευρω-μεσογειακό πλαίσιο για τη Γαλάζια Οικονομία, την ενίσχυση των clusters, και τις πρωτοβουλίες προς την ανάκαμψη του Τουρισμού στην μετά COVID εποχή,
η Χριστιάννα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που αναφέρθηκε στην εθνική συναφή πολιτική, χρηματοδοτήσεις , πρωτοβουλίες και συνέργειες του Υπουργείου,
στελέχη από: το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο ESPON, την  Περιφέρεια Λιγουρίας, το Αυστριακό Ινστιτούτο Περιφερειακών Μελετών και Χωρικού Σχεδιασμού και την Ευρωπαϊκής Εμβέλειας εταιρία συμβούλων ECORYS, παρουσίασαν την Ανάλυση ESPON ERMES που βρίσκεται σε εξέλιξη με πιλοτικό λιμάνι το λιμάνι του Ηρακλείου.

Ακολούθησε συζήτηση με σημαντικές παρεμβάσεις από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ηρακλείου Μηνά Παπαδάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, τον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ Δουβή, τους Προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων Εμπορικό Μ. Αλιφιεράκη, Οικονομικό Σ. Καρτέρη, Τεχνικό Μ. Χωραφά, Γεωτεχνικό Α. Στεφανάκη.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, του ΙΤΕ και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΑΝΕΚ Σ. Πρωτοπαπαδάκης και ο κ. Μαμαλάκης από την MINOAN LINES, χρήστες και πελάτες του Λιμένα Ηρακλείου, τουριστικοί πράκτορες.

Την σημασία της γόνιμης και ομαλής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗ καθώς το λιμάνι αποτελεί κομμάτι της πόλης, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με θέμα: «Συνεργατικοί μηχανισμοί στην Κρήτη για την βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τον παράκτιο τουρισμό».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην συμμετοχή μεταξύ των άλλων φορέων της πόλης και του ΟΛΗ, κατά την διαβούλευση για το οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο της πόλης (ΣΟΑΠ-ΒΑΑ),καθώς και στην υποστήριξη του δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων του προσήνεμου μόλου και του παράκτιου τείχους, με χρηματοδότηση αυτών των έργων μέσα από την ΒΑΑ του Δήμου Ηρακλείου. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην  6ετή γόνιμη συνεργασία για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας της πόλης που μέσα από τις δράσεις που υλοποιούνται  προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στον λιμένα για την υποστήριξη του σχεδιασμού του.

Ο Ευάγγελος Σαμπράκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονικός συνεργάτης της Αναδόχου ECORYS, συνόψισε τα συμπεράσματα της ημερίδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας clusters καθώς αυτή η μορφή συνεργατικών μηχανισμών προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Περιφέρεια Κρήτης – ως Ευρωπαϊκή Νησιωτική Περιφέρεια με καίρια γεωπολιτική και γεωγραφική θέση, μεγάλη ακτογραμμή αλλά και με σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη, παρακολουθεί και δραστηριοποιείται δυναμικά την τελευταία δεκαετία στα Θέματα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Θαλάσσιας Οικονομίας.

Πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν:

• στην ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΟΗΕ (UN SDGs),

• στην υλοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal) αλλά και

• στην ανάκαμψη από την Πανδημία COVID 19, υποδεικνύουν με σαφήνεια την ανάγκη προσαρμογής των Εθνικών και Περιφερειακών Πολιτικών αλλά και την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.