Με επιτυχία η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για την ένταξη στα ΒΑΕ

Δημοσιεύτηκε στις 03/09/2020 15:31

Με επιτυχία η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για την ένταξη στα ΒΑΕ

Με αποφασιστικό τρόπο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, όσον αφορά την κοροϊδία σχετικά με την έλλειψη ΜΑΠ, την αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων και την μη ένταξη στα ΒΑΕ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Έλλειψη ΜΑΠ

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά και η προσέλευση ασθενών, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων. Λόγω των ελλείψεων, τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά.

Συμβασιούχοι

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας και εστίασης δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω του SARS-CoV-2.

Αντίστοιχα, με απόλυση, κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες, χιλιάδες συνάδελφοι, επικουρικοί, και μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της συστηματικής άρνησης των κυβερνήσεων για μονιμοποίηση τους.

Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ για ολιγόμηνη παράταση, δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αφού η μόνη δικαίωση των εργαζομένων είναι η μονιμοποίηση τους με 8ωρη, 5νθήμερη εργασία και πλήρη δικαιώματα.

ΒΑΕ

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας πανελλαδικά.

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς κλπ) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.