Με εκπροσώπους του Παγκρητίου Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων συναντήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης
Με τον Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων Αθανάσιο Κατσαρή και τον Γεν. Γραμματέα Παναγιώτη Καλαμιώτη, συναντήθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συλλόγου, όπως είναι οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια, ζητήματα που άπτονται της προστασίας της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας των μελών του, καθώς και το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, που προστατεύει τις ιδιαιτερότητες και ενισχύει την ένταξη των Ρομά, στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και εργάζονται.
«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που απασχολούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας και μιλήσαμε για όλα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητά των Ελλήνων Ρομά, οι οποίοι ζουν και στο νησί μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία και απαιτούν σοβαρή, μελετημένη προσέγγιση και κατάλληλο προγραμματισμό για την επίλυσή τους. Δυστυχώς, ό,τι είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε από τη νυν Κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως, είναι υπαρκτό, τα προβλήματα είναι μπροστά μας και με το να στρουθοκαμηλίζει η Κυβέρνηση ΝΔ, δεν επιλύονται. Προκαλούν ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων, που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους».
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2015, είχε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που οδηγούσε στην ένταξη των Ελλήνων Ρομά. Είχε ιδρύσει την Ειδική Γραμματεία Ρομά στο Υπουργείο Εργασίας, είχε θεσμοθετήσει μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που αποσκοπούσαν στην αποτροπή συνθηκών περιθωριοποίησης των Ρομά, με σεβασμό και αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων τους και γενικότερα, είχε προσεγγίσει το όλο ζήτημα με σεβασμό και ευαισθησία.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ από την πλευρά της κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, δείχνοντας ότι δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους. Στον αντίποδα της συγκροτημένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ με πρόσφατο νόμο τους απέκλεισε
από τα επιδόματα (KEA, παιδιού, στέγασης), τα οποία αποτέλεσαν ένα μεγάλο βήμα για την ένταξη τους και τον περιορισμό των φαινομένων περιθωριοποίησης.