Μαζικά μοριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2020 16:11

Μαζικά μοριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ ζητά για τους εκπαιδευτικούς η αγωνιστική συσπείρωση υγειονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από την τσέπη τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών το κόστος των μοριακών τεστ για SARS-CoV-2 μετά τη «στενή επαφή» με επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου τους. Ενώ ζήτησαν να κάνουν το τεστ στο ΠΑΓΝΗ, τους το αρνήθηκαν, με την αιτιολογία ότι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν πληρούσαν τα κριτήρια ελέγχου του ΕΟΔΥ. Δόθηκαν οδηγίες να βγουν 14 μέρες καραντίνα, ενώ το σχολείο θα μείνει κλειστό μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη. 

Παρόμοιο γεγονός κατήγγειλε πρόσφατα και ξενοδοϋπάλληλος του Ηρακλείου που είχε στενή επαφή με κρούσμα, στον οποίο δεν έγινε τεστ, επειδή ήταν ασυμπτωματικός, ενώ υποχρεώθηκε σε 14ήμερη καραντίνα, χωρίς να δικαιούται αναρρωτική άδεια, αλλά με ρεπό, χάνοντας το μισό μισθό του. 

Είναι γνωστό ότι όλα τα μοριακά τεστ για SARS-CoV-2 από τις δημόσιες δομές υγείας της 7ης ΥΠΕ πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ δεν γίνονται στο ιολογικό εργαστήριο που ΠΑΓΝΗ λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων και έλλειψης κατάλληλου πρόσθετου χώρου. Πρόβλημα με τη διενέργεια μοριακών τεστ σε μη έκτακτα ασυμπτωματικά περιστατικά προέκυψε πρόσφατα πανελλαδικά, μετά την ενημέρωση των ΥΠΕ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για αδυναμία πραγματοποίησης του τεστ από 1/9 λόγω ανεπάρκειας αντιδραστηρίων. Μέχρι τότε και τα δείγματα από το ΠΑΓΝΗ για τον μοριακό έλεγχο ασθενών πριν από τακτικά χειρουργεία στέλνονταν στο ΕΚΕΑ. 

Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων (CDC) συνιστά τεστ σε όλες τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, λόγω της σημασίας της ασυμπτωματικής και προσυμπτωματικής μετάδοσης, εκτός αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, «δεν συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών» με επιβεβαιωμένο COVID-19 σε σχολικές μονάδες και συνιστάται 14ήμερη καραντίνα των στενών επαφών και εργαστηριακός έλεγχος μόνο σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων. 

Το πρόσφατο συμβάν με το σχολείο Βουτών έφερε ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το γεγονός ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησής τους. Αυτό ήταν φανερό και προ 6μήνου στις «οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων» κατά τη νοσηλεία ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπου προτεινόταν χρήση μασκών υψηλής προστασίας (FFP) και ρόμπας μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που προκαλούν αερόλυμα, υγιεινή χεριών και αλκοολούχο αντισηπτικό (σε έλλειψη γαντιών) και δυνατότητα επαναχρήσης της ίδιας FFP ή γυαλιών. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για μείωση καραντίνας υγειονομικών με υψηλού κινδύνου έκθεση σε 7 (αντί για 14) μέρες και για παραμονή στην εργασία επαγγελματία υγείας που δεν είχε εφαρμόσει μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που φορούσε απλή μάσκα.

Ακόμη και αυτές οι οδηγίες και τα κριτήρια όμως παύουν να ισχύουν, αν κανείς αναλάβει τα έξοδα του τεστ με δική του ευθύνη, επιτείνοντας έτσι τις ανισότητες στην πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Το πρόσφατο αυτό συμβάν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν με μοναδικό κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιδιώκεται ο σταδιακός περιορισμός της ευθύνης του κράτους στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί ατομική υπόθεση. Η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων ευθύνεται για τη λειτουργία των νοσοκομείων με κριτήρια της αγοράς και για την επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στην Υγεία, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, σε κλειστές δομές. 
  • Δωρεάν τεστ σε όλες τις στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • ανάπτυξη περισσότερων δημόσιων εργαστηρίων για την διενέργεια των μοριακών τεστ
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και αντιδραστήρια και επέκταση των υποδομών του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να πραγματοποιείται και εκεί το τεστ 
  • Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ένταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, που θα μπορεί να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook