Μάργαρης: “Έπρεπε να προστατεύσουν τον Μίκη Θεοδωράκη όταν η Πάολα αποφάσισε να ερμηνεύσει τραγούδια του”

Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2019 14:26

Μάργαρης: “Έπρεπε να προστατεύσουν τον Μίκη Θεοδωράκη όταν η Πάολα αποφάσισε να ερμηνεύσει τραγούδια του”

Στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις δίνει απόψε ραντεβού ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, παρουσιάζοντας την μουσική παράσταση «Guitar Galaxy». Ο συνθέτης  με τις πάνω από 1.700 εμφανίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αφρική και συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας του που έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως βρέθηκε στο στούντιο του Politica 89.8 συνομιλώντας με την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Κλασσική κιθάρα: Ένα από τα δυσκολότερα όργανα παγκοσμίως

Για την αγάπη, το πάθος αλλά και την σκληρή μελέτη στην κλασσική κιθάρα έκανε λόγο ο Παναγιώτης Μάργαρης λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος θεωρεί την κλασσική κιθάρα ως ένα από τα δυσκολότερα όργανα, που απαιτεί πολλές ώρες μελέτης αλλά και σπουδής πάνω στο όργανο . «Ότι έχω κάνει μέχρι τώρα το έχω κάνει με πολύ κόπο, τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο και με γερό στομάχι. Διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να παρατήσει κάποιος αυτή τη διαδρομή από νωρίς. Η αυτογνωσία και η μεγάλη αγάπη για τη μουσική σε οδηγεί προς τα πάνω.

Η οκτάωρη οικογενειακή σύσκεψη αποτέλεσε την αφετηρία της καριέρας του Παναγιώτη Μάργαρη

Τον χρόνο πίσω γύρισε ο Παναγιώτης Μάργαρης εξομολογούμενος στην Αντιγόνη Ανδρεάκη πως απαιτήθηκαν 8 ώρες οικογενειακής σύσκεψης προκειμένου να πείσει τους γονείς του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Οι ίδιοι, θυμάται ο Παναγιώτης Μάργαρης, απαιτούσαν τη φοίτηση του σε πανεπιστημιακή σχολή όπως άλλωστε κάνουν πολλές οικογένειες μέχρι και σήμερα. «Είναι κάτι που συμβουλεύω τους γονείς των παιδιών, που διδάσκω στα ωδεία, πως μουσική και καλλιτεχνία δεν συμπορεύονται με την φοίτηση σε άλλες σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου. Δεν γίνονται και τα δύο! Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που κάνει επάγγελμα του αυτό που λατρεύει.

«Στο τέλος της συνεργασίας μου με τον Νότη Μαυρουδή αισθανόμουν άβολα πάνω στη σκηνή»

Από τις μικρές εμφανίσεις σε σκηνές αμέσως μετά το Λύκειο ήρθαν και μεγαλύτερες προτάσεις όπως εκείνη του Νότη Μαυρουδή με τον οποίο ο Παναγιώτης Μάργαρης πορεύθηκε για πάνω από μια 10ετία καλλιτεχνικά: «Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την συνεργασία μου με τον Νότη Μαυρουδή, όταν έφτασα 38 ετών αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω τα δικά μου βήματα, να φτιάξω τις δικές μου μουσικές αυτές που ήμουν εγώ 100%. Όταν με συνέλαβα να νιώθω άβολα πάνω στη σκηνή μαζί του, να μην το ευχαριστιέμαι είπα εδώ έχει κλείσει ο κύκλος.”

Η χημεία με την Ελένη Βιτάλη

«Με την Ελένη Βιτάλη έχουμε ήδη πραγματοποιήσει έναν κύκλο συναυλιών ενώ στις 4 Νοεμβρίου θα εμφανιστούμε μαζί στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου. Ταιριάζουμε πολύ με την Ελένη υπάρχει μια χημεία απίστευτη και σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία για περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεν έχω απωθημένα υπάρχουν καλλιτέχνες που εκτιμώ και θα ήθελα να συνεργαστώ, αλλά και με το δεδομένο ότι το κοινό μου είναι αυστηρό δεν θα έκανα ντουέτο με τραγουδιστή πίστας για παράδειγμα.»

«Ένας καλλιτέχνης δεν είναι μόνο η φωνή του αλλά και τι πρεσβεύει»

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την ερμηνεία τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από την Πάολα, ο Παναγιώτης Μάργαρης σχολίασε: «Δεν απαξιώνω τίποτα, δεν κατηγορώ, αλλά οι επιλογές ενός καλλιτέχνη τον χαρακτηρίζουν. Όταν κτίζεις μια πορεία αυτό είσαι! Είναι δύσκολο να αλλάξεις στην συνείδηση του κόσμου την εικόνα σου, λίγοι το έχουν καταφέρει ως σήμερα. Για παράδειγμα ο Στέφανος Κορκολής όταν θέλησε να βάλει μια τελεία στην ποπ καριέρα του και να ασχοληθεί περισσότερο με τη σύνθεση και το πιάνο, τα κατάφερε πρώτον γιατί δούλεψε πολύ σκληρά και δεύτερον γιατί είχε την κατάρτιση και την παιδεία για να το επιτύχει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη και της Πάολα θεωρώ πως ρόλο παίζει και ποιοι είναι εκείνοι που επιτρέπουν να ερμηνεύονται τραγούδια του Μίκη. Είναι κρίμα στην ηλικία που έχει φτάσει ο Θεοδωράκης να δέχεται επιθέσεις επειδή η Πάολα αποφάσισε να ερμηνεύσει τραγούδια του. Έχει πάντως πλάκα το γεγονός ότι αυτοί που τραγουδάνε σε πίστες έχουν το κόμπλεξ να γίνουν έντεχνοι και κάποιοι που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα, γοητεύονται από την λάμψη του εμπορικού».