Μανώλης Συντυχάκης: «Να παρθούν μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων της Κρήτης»

Δημοσιεύτηκε στις 04/11/2024 16:52

Μανώλης Συντυχάκης: «Να παρθούν μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων της Κρήτης»

Οι βουλευτές Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους της Κρήτης.

Η ερώτηση θέτει το ζήτημα των υψηλών εξόδων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές μελισσοκόμοι λόγω της κλιματικής αλλαγής, των καυσίμων και των μεταφορικών.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναδεικνύονται, οι βουλευτές τονίζουν ότι η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει την ανθοφορία και την παραγωγή. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην παραμέληση των Δασικών Υπηρεσιών και στην έλλειψη αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Οι βουλευτές ζητούν:

  • Αποζημιώσεις 100% για ζημιές από φυσικά φαινόμενα και άλλες αιτίες.
  • Αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλα τα αίτια ζημιών.
  • Ενισχύσεις για κάλυψη αυξημένων εξόδων και ανανέωση εξοπλισμού.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλότερο κόστος μελισσοκομικών εφοδίων).
  • Αυστηρότερους ελέγχους κατά της νοθείας και των ελληνοποιήσεων και τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους ίδιους τους μελισσοκόμους.
  • Εξασφάλιση βιώσιμων τιμών για το μέλι και μείωση της διαφοράς αγοράς και λιανικής.
  • Άμεση χρηματοδότηση για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
  • Μορατόριουμ σε νέες ΑΠΕ που επηρεάζουν αρνητικά τους μελισσοκόμους και τους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Στελέχωση Δασικών Υπηρεσιών για υλοποίηση έργων αναδάσωσης και προστασίας εδαφών.
  • Κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών και στελέχωση αρμόδιων διευθύνσεων με μόνιμο προσωπικό στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η σχετική ερώτηση:

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Θέμα:  Να παρθούν μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων της Κρήτης.

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση των  βιοπαλαιστών μελισσοκόμων  της Κρήτης που βλέπουν να οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να επιδεινώνονται οι προοπτικές επιβίωσής τους, αλλά και η ίδια η συνέχειά τους στη μελισσοκομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα,  το  υψηλό κόστος παραγωγής  έχει εκτιναχτεί  λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων  και λόγω της αύξησης των τιμών σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια.  Ενώ  οι κυβερνήσεις διαχρονικά δίνουν απλόχερα, μαζί και με άλλα προνόμια,  αφορολόγητο πετρέλαιο  στους εφοπλιστές, δε δίνουν στους μελισσοκόμους και στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους  ίδιους τους μελισσοκόμους, η  παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει την ανθοφορία σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, γεγονός που οδηγεί στη μειωμένη παραγωγή, στην υποβάθμιση και καταστροφή των μελισσιών.

Από την άλλη, στα πλαίσια της αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, οι Δασικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, διευρύνεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της διαχείρισης και προστασίας των δασών,  τα προγράμματα αναδάσωσης και είναι ελάχιστα και σχεδιάζονται με κριτήριο τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών που τα αναλαμβάνουν. Δεν υλοποιούνται καν έργα που θα μπορούσαν να έχουν μηδενικό κόστος π.χ.  αναδάσωσης χορτολιβαδικών εκτάσεων με σπορά, με σχεδιασμένη παραγωγή και συλλογή από τις Διευθύνσεις Αναδασώσεων της Δασικής Υπηρεσίας, τα οποία θα είχαν εξασφαλισμένη ποιότητα. Ούτε υλοποιούνται  έργα που εξυπηρετούν την ανάγκη συμβολής στη βελτίωση των αποθεμάτων νερού, της αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, της συγκράτησης εδαφών, αφού θεωρούνται «κόστος» στα πλαίσια της πολιτικής ΕΕ- κυβερνήσεων – περιφέρειας.

Συνέπειες της παραπάνω κατάστασης είναι ότι μειώνεται η παραγωγικότητα των κυψελών και οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να ταΐζουν τις μέλισσες τους με τεχνητές τροφές. Αυτό αυξάνει σημαντικά τα έξοδα συντήρησης,  ενώ οι συχνές μεταφορές για να βρεθούν περιοχές με επαρκή τροφή για τις μέλισσες αυξάνουν τα μεταφορικά κόστη και την εργασία που απαιτείται. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες οι μέλισσες είναι ευαίσθητες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία και θάνατο σε μεγάλους αριθμούς, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την υγεία των γόνων, μειώνοντας τον πληθυσμό των μελισσών και την παραγωγικότητά τους.

Πέρα από την ανομβρία, η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στην Κρήτη προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στις μέλισσες. Η ανεξέλεγκτη και συστηματική εκσκαφική δραστηριότητα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών και διαφόρων συνοδών έργων, οι αναρίθμητες ημερησίως διελεύσεις οχημάτων, επιφέρουν  την εκρίζωση πολλών στρεμμάτων μελισσοκομικών φυτών, μειώνουν τη μελισσοχωρητικότητα και καταδικάζουν τη μελισσοκομία για πολλά χρόνια, έως ότου η φύση μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες, όπου και αν είναι εφικτό.

Οι πυρκαγιές αποτελούν έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο για τους μελισσοκόμους της Κρήτης, αφού καταστρέφουν τις κυψέλες και προκαλούν μεγάλες απώλειες τόσο σε μέλισσες όσο και σε εξοπλισμό,  καταστρέφουν τη βλάστηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες πηγές τροφής για τις μέλισσες. Ωστόσο, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, διαχρονικά οι κυβερνήσεις μιλούν για «κλιματική κρίση» και κάνουν λόγο για «ακραία φαινόμενα και πρωτόγνωρες διαστάσεις», για να δικαιολογούν την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής  προστασίας και να διατηρούν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στα πλαίσια της εγκληματικής πολιτικής κόστους – οφέλους της Ε.Ε., των κυβερνήσεων,  των Περιφερειών και των Τοπικών Διοικήσεων.

Εκτός από τα παραπάνω,  έχει παρατηρηθεί στην Κρήτη, όπως σχεδόν σε όλη τη χώρα, μεγάλη και ασυνήθιστη έξαρση της παρουσίας των μελισσοφάγων, οι οποίοι παρεμποδίζουν την εργασία των μελισσοσμηνών, ενώ εξαιτίας του φαινομένου αυτού έχουν παρατηρηθεί μεγάλες απώλειες σε νέες βασίλισσες κατά το στάδιο της αναπαραγωγής τους. Παράλληλα, δεν υφίσταται κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων διαφόρων ασθενειών της μέλισσας, ενώ οι αρμόδιες Διευθύνσεις στην Περιφέρεια Κρήτης  είναι τραγικά υποστελεχωμένες.

Οι τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι – διακινητές  είναι  εξευτελιστικές και οι αποζημιώσεις με τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν τις ζημιές ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Την ίδια στιγμή, οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι έχουν αποτέλεσμα οι έμποροι – εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα εισαγόμενο μέλι σαν  ελληνικό, ενώ  η κυβέρνηση προωθεί τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους εμπόρους και όχι στους ίδιους τους μελισσοκόμους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:

– Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μελισσοκομικό κεφάλαιο και παραγωγή για το σύνολο των αιτίων που την προκάλεσαν (φυσικές καταστροφές, ανομβρία, καύσωνας, ασθένειες, μελισσοφάγοι κλπ.) και λήψη μέτρων για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων.

– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει όλα τα αίτια, για  σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει 100% για κάθε ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με μείωση των ασφαλίστρων των παραγωγών.

– Παροχή ενισχύσεων για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων συντήρησης  και για την ανανέωση του εξοπλισμού και την ενίσχυση των κυψελών.

– Μείωση του κόστους παραγωγής (με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνά μελισσοκομικά εφόδια – ζάχαρη και ρεύμα,  κ.α).

– Ένταση των ελέγχων για νοθείες – ελληνοποιήσεις και  χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους ίδιους τους μελισσοκόμους.

– Να εξασφαλιστούν τιμές που να επιτρέπουν την επιβίωση των μελισσοκόμων και να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ.

– Έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού  για μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

– Καμιά αδειοδότηση σε νέα έργα ΑΠΕ που επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα, το περιβάλλον και πλήττουν μελισσοκόμους και αγροτοκτηνοτρόφους.

– Στελέχωση των Δασικών υπηρεσιών για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων αναδάσωσης, εμπλουτισμού, με κριτήρια την ανάγκη αποκατάστασης από δασικές πυρκαγιές, σε συνδυασμό με  έργα που εξυπηρετούν την ανάγκη συμβολής στη βελτίωση των αποθεμάτων νερού, της αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, της συγκράτησης εδαφών

– Κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων διαφόρων ασθενειών της μέλισσας, και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αρμόδιων Διευθύνσεων στην Περιφέρεια Κρήτης.

     Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

   Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω