Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ζητά άμεση αναγνώριση του Κρητικού Ελαιόλαδου ως Προϊόν ΠΓΕ
Άμεση καταχώριση του Κρητικού Ελαιολάδου ως ΠΓΕ ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από την DG AGRI
«Την άμεση ένταξη του κρητικού ελαιόλαδου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ζήτησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τον Γενικό Διευθυντή της DG AGRI Wolfgang Burtscher στη συνάντησή του με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη».
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Wolfgang Burtscher, Γενικό Διευθυντή της DG AGRI, για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
1. Αναγνώριση του Κρητικού Ελαιόλαδου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία αναγνώρισης του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της αναγνώρισης για τους αγρότες της Κρήτης. Ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι «η παρατεταμένη καθυστέρηση προκαλεί αβεβαιότητα στους παραγωγούς, οι οποίοι βασίζονται σε αυτό το καθεστώς για την ενίσχυση της αξίας του προϊόντος τους». Η παρέμβασή του είχε τη θετική ανταπόκριση του κ. Burtscher για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης.
2. Το Μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027
Αναφερόμενος στην ΚΑΠ μετά το 2027, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού της, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις της γεωργίας. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξωτερική σύγκλιση, επισημαίνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα, με τον κ. Burtscher να εκφράζει τη συμφωνία του σε αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης του καθεστώτος στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου και κάλεσε τη DG AGRI να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ενσωμάτωση ανθεκτικών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.