Μαν. Χνάρης: Η Κρητική γραβιέρα του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κατακτά την Αραβική Χερσόνησο
Ένα σημαντικότατο βήμα για την Κρητική Γραβιέρα έκανε η Ενωση Μυλοπόταμου, καθώς πλέον έχει «ανοίξει μια πόρτα» στην Αραβική Χερσόνησο και ήδη τα πρώτα κοντέινερ με αυτό το καταπληκτικό προϊόν ταξιδεύουν για να φτάσουν στα τραπέζια των καταναλωτών.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την στιγμή χρειάστηκαν αγώνες και επαφές με τους κατάλληλους ανθρώπους και η βοήθεια του εμπορικού ακόλουθου της Πρεσβείας μας, προκειμένου να κλείσουν οι συμφωνίες.
Ο κ. Μανόλης Χνάρης πρώην αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, μίλησε στην εκπομπή «Δημοσίως» του politica 89.8 για την προσπάθεια που έγινε και στην ευόδωση της που πλέον θα φέρει υπεραξία στο προϊόν και βέβαια οφέλη στους κτηνοτρόφους μέλη της ένωσης.
«Μετά από δύο επισκέψεις στο Dubai και συνολική προσπάθεια 4 χρόνων, καταφέραμε την μεγαλύτερη εξαγωγή γραβιέρας ΠΟΠ Κρήτη από τον Α.Σ. Μυλοποτάμου, με την επωνυμία THE KING CRETAN GRAVIERA και ήδη το πρώτο κοντέινερ με 10 τόνους, να έχει φύγει ήδη με προορισμός τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σ. Αραβία.
Είναι η πρώτη στοχευμένη προσπάθεια εξαγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης κι εγώ είχα συμμετέχει ενεργά ως αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα. Ήταν μια προσπάθεια που ευοδώθηκε και φυσικά είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Δεν είναι απλά ότι έγινε μια συμφωνία, είναι ότι οι έχει ανοιχτεί στην ουσία μια νέα αγορά για ένα εξαιρετικό προϊόν της Κρήτης και μάλιστα στη Μέση Ανατολή όπου η γραβιέρα σαν τυρί ήταν τελείως άγνωστη, γιατί εκεί κυριαρχούν τα γαλλικά σκληρά τυριά τα αγελαδινά, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας ποιότητα και αυτό ανάδειξαν και οι γαστρονομικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαμε» ανέφερε ο κ. Χνάρης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έγκριση μετά από προσπάθεια τριών ετών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του φακέλου, για τον χαρακτηρισμό του ελαιόλαδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης με αποκλειστική τυποποίηση στην Κρήτη.