Μ. Χνάρης: Συνάντηση με Βορίδη στην Αθήνα τη Δευτέρα για τα αγροτικά
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί ο Aντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανώλης Χνάρης για να συναντήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να του θέσει ζητήματα, σχετικά με την Ενίσχυση των μελισσοκόμων, των παραγωγών κηπευτικών και των κτηνοτρόφων που έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων, όπως ανέφερε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχει τελειώσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει την ελαιοσυγκομιδή και μέχρι στιγμής φαίνεται, το προϊόν που παράγουν να είναι ποιοτικό.
Ο κ. Χνάρης τόνισε πως παρατηρήθηκαν προβλήματα στην διάρκεια της δακοκτονίας, όμως σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένος από τους ψεκασμούς που πραγματοποιήθηκαν κι αυτό φαίνεται να του επισημαίνουν κι αρκετοί παραγωγοί. “Συμμετείχαν πολλοί φορείς φέτος με το ζήτημα της δακοκτονίας, ενώ υπήρξε και μια αρκετά καλή συνεργασία με τους παραγωγούς ως προς τους ψεκασμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χνάρης εξήγησε τους λόγους που έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Μάκη Βορίδη για το νέο πρόγραμμα δακοκτονίας 2021, ενώ υπογράμμισε πως τη Δευτέρα που θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον Υπουργό θα συζητήσουν για την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης της εφαρμογής του προγράμματος, και την αναπροσαρμογή των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης συμπεριλαμβανομένου εξ αρχής και του επιπλέον ποσού των 2.000.0000 € με δεδομένο όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τις επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και το γεγονός ότι ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.
Ανάμεσα στα θέματα που θα του θέσει, είναι η υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα, η αναζήτηση εναλλακτικών, πρακτικών και φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς, η Ενίσχυση των μελισσοκόμων, των παραγωγών κηπευτικών και των κτηνοτρόφων που έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων.
Ακούστε τον κ. Χνάρη: