Μ. Χνάρης: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη με το δάκο

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2020 09:49

Μ. Χνάρης: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη με το δάκο

Τις αποφάσεις της επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης μετά την προχθεσινή συνεδρίαση με θέμα την αντιμετώπιση του δάκου και  των μυκητολογικών προσβολών του ελαιοκάρπου ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανώλης Χνάρης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη. 

Ο κ. Χνάρης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου, συμπληρώνοντας πως όπου παρατηρηθούν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες, από δάκο και μύκητα θα γίνουν κι άλλοι ψεκασμοί.

Μάλιστα ο κ. Χνάρης ξεκαθάρισε πως: Στόχος μας είναι να μην αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί προβλήματα σαν κι αυτά που παρατηρήθηκαν πέρυσι και προσπαθούμε μέσω της ειδικής επιτροπής και των συνεδριάσεων να δούμε σφαιρικά το ζήτημα για την αντιμετώπιση του. Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι για να δώσουμε τη μάχη με τη δακοπροστασία.

Η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου. Συγκεκριμένα:

Κατά περιοχές, κυρίως στη βόρεια ζώνη της Κρήτης και κεντρικά στο Ν. Ηρακλείου, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού. Η έξαρση των πληθυσμών, παρά την πολύ καλή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς δάκου της περυσινής περιόδου (αρχικούς για τη φετινή χρονιά) και στις εξαιρετικά ευνοϊκές  κλιματικές συνθήκες της φετινής περιόδου (ήπιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλή υγρασία).

Η Επιτροπή κρίνει ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να είναι η βάση της αντιμετώπισης του δάκου. Σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο, με βάση τα στοιχεία της ελαιοπροσβολής και σε στενή συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους, θα μπορούσαν να συμπληρωθεί το πρόγραμμα από δράσεις των ελαιοπαραγωγών, όπως η χρήση παγίδων.  Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις πολύ υψηλής δακοπροσβολής, μπορεί να εξετασθεί ή διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης, οι οποίοι πάντως μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και στο φυσικό έλεγχο των πληθυσμών του δάκου.

Η εικόνα των μυκητολογικών προσβολών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη. Η ομάδα των φυτοπαθολόγων θα αναλύσει άμεσα ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων από διάφορες περιοχές της Κρήτης τα οποία θα συλλεχθούν από τις ΔΑΟΚ. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα ανακοινωθούν οδηγίες αντιμετώπισης, εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, στις επιμέρους ελαιοκομικές περιοχές των ΠΕ Κρήτης.

Η Επιτροπή συζήτησε τις δυνατότητες πρώιμης ελαιοσυλλογής, ως μέσο αντιμετώπισης της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοπαραγωγής, εξαιτίας των εχθρών του ελαιοκάρπου. Θα εξετασθεί η πορείας εξέλιξης της ελαιοποίησης στον καρπό και σε συνάρτηση της εξέλιξης των προσβολών θα δοθούν συμβουλευτικές συστάσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον της φυτοπροστασίας στην ελιά. Με την επικείμενη σημαντική μείωση των νευροτοξικών εντομοκτόνων στην Ελλάδα (και την ΕΕ) στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή προσαρμοστούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, κάποιες από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε γειτονικές χώρες.

Ακούστε τον κ. Χνάρη: