Μ. Συντυχάκης: Χρειάζονται κατώτατες εγγυημένες τιμές για να επιβιώσουν οι αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2019 15:47

Μ. Συντυχάκης: Χρειάζονται κατώτατες εγγυημένες τιμές για να επιβιώσουν οι αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου

Την ανάγκη να στηριχθούν οι αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο αρνήθηκε κάθε κρατική στήριξή τους, αλλά κυνικά ισχυρίστηκε πως εάν γινόταν αυτό θα δεχόταν πλήγμα η ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεξαγωγέων.

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως οι τιμές του επιτραπέζιου και του οινοποιήσιμου σταφυλιού που διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιοί και οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το οποίο φέτος ήταν αυξημένο για την αντιμετώπιση ασθενειών που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες.

Λόγω των εξευτελιστικών τιμών, οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και φέτος δεν έχουν χρήματα ούτε καν για τα καλλιεργητικά εφόδια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι τιμές για τα επιτραπέζια σταφύλια διαμορφώνονται στα 50 – 60 λεπτά το κιλό και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια στα 25 – 30 λεπτά το κιλό. Εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς και την απληρωσιά από την πλευρά των μεγαλεμπόρων. Για παράδειγμα, εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο «βερεσέ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αμπελοκαλλιεργητές. Επίσης, ζήτησε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διπλασιάζει το φόρο στη ρακή και στο τσίπουρο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ειρωνεύτηκε τη θέση του ΚΚΕ για κατώτατες εγγυημένες τιμές και υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί το απαγορεύει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έσπευσε δε να προσθέσει πως ακόμα και αν το επέτρεπε η ΕΕ, δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, γιατί θα αυξανόταν το κόστος παραγωγής του οίνου και επομένως δεν θα ήταν ανταγωνιστικά τα ελληνικά κρασιά. Στους αγρότες το μόνο που είχε να συστήσει ήταν να εκμεταλλευτούν τα διάφορα “χρηματοδοτικά εργαλεία” της ΕΕ, που όμως δίνονται στους μεγάλους παραγωγούς.

Χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης είναι ότι ο Μ. Βορίδης απέφυγε να πει το παραμικρό -έστω για τα προσχήματα- ως προς τους εκβιασμούς και τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων. Για την φορολογία στη ρακή ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί αλλιώς θα επιβληθεί πρόστιμο.

Απαντώντας στον υπουργό, ο Μ. Συντυχακής ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις του ΚΚΕ γίνονται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, στην προκειμένη περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτών, και όχι από τη σκοπιά των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοεξαγωγέων.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη