M. Συντυχάκης: Ούτε 200.000 ευρώ δεν δίνουν οι «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι» εφοπλιστές για κάτι που ευθύνονται, και τελικά θα τα πληρώσει ο λαός! (VIDEO)

Δημοσιεύτηκε στις 17/10/2024 23:45

M. Συντυχάκης: Ούτε 200.000 ευρώ δεν δίνουν οι «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι» εφοπλιστές για κάτι που ευθύνονται, και τελικά θα τα πληρώσει ο λαός! (VIDEO)

«Έχουν περισσέψει οι αλά καρτ περιβαλλοντικές ευαισθησίες των αστικών κυβερνήσεων και των εφοπλιστών», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την οικονομική συμβολή της Ελλάδας στην απάντληση αργού πετρελαίου από διαρροή σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Υεμένης.

Κατήγγειλε, ειδικότερα, τους εφοπλιστές που δεν δέχθηκαν ούτε να διαθέσουν δεξαμενόπλοιο για τη μεταφόρτωση του αποθηκευμένου πετρελαίου, ούτε να πληρώσουν το ευτελές για αυτούς ποσό των 200.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για την απάντληση, με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να μετακυλίεται στις πλάτες του λαού.

«Αυτοί είναι! Κενοί σε ευαισθησίες, ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Αυτούς υπηρετείτε!», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο τα αμύθητα κέρδη και τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, τη στιγμή που ο λαός φτάνει να απειλείται να χάσει ό,τι έχει και δεν έχει αν χρωστάει σε εφορία και τράπεζες.

Ανέδειξε την αδιαφορία τους για την ασφάλεια και την προστασία των ναυτεργατών, όταν τους στέλνει σε εμπόλεμες περιοχές που καθίστανται πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω κερδοφορία τους και όταν διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες, τις οποίες καταγγέλλουν και τα ναυτεργατικά σωματεία, με την εντατικοποίηση των δρομολογίων, ελλιπή πληρώματα, υπέργηρα καράβια.

Ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε και στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να συντάσσονται, μαζί με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στο πλευρό του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό και τον λιβανέζικο λαό, αλλά και στην ταυτόχρονη προστασία με κάθε τρόπο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ξοδεύοντας μισό εκατ. ευρώ για την παρουσία φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και βάζοντας σε κίνδυνο το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Και ενοχληθήκατε όλοι σας γιατί ο φαντάρος με στολή εναντιώθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος ξένων λαών! Όμως, δεν ενοχλείστε, όταν με την ίδια στολή άλλοι στρατιωτικοί οδηγούνται στους πολέμους κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι ακριβώς αυτοί που «ρίχνουν νερό στο μύλο των τουρκικών αμφισβητήσεων και έχουν μεγάλη ευθύνη για το γκριζάρισμα του Αιγαίου και την προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα» και απαίτησε από το βήμα της Βουλής: Να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να ικανοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εργασιακά – μισθολογικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών, να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες οι θαλάσσιες περιοχές, όπως Λωρίδα της Γάζας, Ερυθρά Θάλασσα, Περσικό Κόλπος και Μαύρη Θάλασσα, με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες και να διασφαλίζεται ο ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εξόδων τους.

Κάλεσε, ακόμα, τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα, απαιτώντας να μην πληρώνουν τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τις ζωές τους, για την επιστροφή όλων των τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενώσεις, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης για το δίκιο του και στους λαούς που ματώνουν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και για το κλείσιμο των αμερικανικών – ΝΑΤΟικών βάσεων, που είναι εφαλτήριο πολέμων και στοχοποιούν τον λαό μας.

Ο διαχωρισμός χωρών σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανισομετρίας

Στη συνέχεια, αναφορικά με την κύρωση της τροποποίησης της Συμφωνίας για την ίδρυση Κοινού Ταμείου Βασικών Προϊόντων, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι ο CFC, την περίοδο πριν τις σοσιαλιστικές ανατροπές και κάτω από την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, στήριζε και διασφάλιζε την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών με βασικά αγαθά που απαιτούνται για τη διαβίωση των πολιτών του πλανήτη του κόσμου.

Ωστόσο, επισήμανε πως σήμερα έχει αλλάξει ο χαρακτήρας και οι επιδιώξεις του που έχουν γνώμονα την καλύτερη δραστηριότητα των πολυεθνικών, τη διείσδυση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ από την μία και τους BRICS από την άλλη.

Συμπλήρωσε ότι ο διαχωρισμός των χωρών σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες είναι το αποτέλεσμα του βασικού νόμου της καπιταλιστικής ανισομετρίας: «Την ίδια ώρα, που υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, ξεχνούν πως και στις πιο πλούσιες σήμερα καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, είναι έκδηλα τα φαινόμενα της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης λαϊκών στρωμάτων. Όπως και στις πιο φτωχές υπάρχουν φαινόμενα τεράστιου πλουτισμού, ίσως και πιο απροκάλυπτου απ’ ό,τι στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες».

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε την «υποκρισία του δήθεν αναπτυγμένου κόσμου» τόσο για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί, όπως συμβαίνει στην ΕΕ με την προώθηση πιο σκληρής πολιτικής απέναντι στους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, όσο και για τον αποκλεισμό του κουβανικού λαού από το 1961 από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Φτάνουν στο σημείο, μαζί και οι ελληνικές κυβερνήσεις, να εργαλειοποιούν και στην Κούβα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι αυτές που υπολείπονται μακράν από τις επιδόσεις της Κούβας», τόνισε και ζήτησε την άρση του εγκληματικού εμπάργκο και κάθε είδους κυρώσεων ενάντια στην Κούβα, ώστε ο λαός της «να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του».

Για τη διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισήμανε ότι αποτελεί τον «πράσινο» μανδύα με τον οποίον προσπαθούν να στηρίξουν την επιδίωξη των μονοπωλιακών κολοσσών να διεισδύσουν στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Εξήγησε ότι με πρόσχημα την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης σε τρεις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική), επιδιώκουν την ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων στις μεθόδους παραγωγής του τομέα των βασικών αγαθών του πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, επιδιώκεται και η διείσδυση και διεύρυνση σε νέα πεδία στις αγορές αυτών των χωρών, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του Κοινού Ταμείου Βασικών Προϊόντων, με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, αναπτυξιακών οργανισμών, οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και μεταποίηση στον τομέα των βασικών αγαθών επιχειρήσεων και τραπεζών, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας φθηνή εργατική δύναμη.

«Μόνο αν αποφασίσουν οι λαοί να αποτινάξουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική, όπου θα επικρατήσει η αμοιβαία οικονομική συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, τότε που ο παραγόμενος πλούτος δεν θα ληστεύεται από μία χούφτα καπιταλιστές-παράσιτα, αλλά θα αξιοποιείται με τον επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και θα επιστρέφει στους ίδιους για την ικανοποίηση των αναγκών τους, μόνο τότε μπορεί να εξαλειφθεί η ανισομετρία και η διάκριση αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών», υπογράμμισε στο τέλος.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook