Μ. Συντυχάκης: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» (VIDEO)
Την «αμαρτωλή» εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ», που αξιοποιώντας το αντιλαϊκό – αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, δεν καταβάλλει δεδουλευμένους μισθούς σε εργαζομένους της, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Υπογράμμισε ότι η εταιρεία δεν έχει εξοφλήσει επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οφείλει σε δεκάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Σητείας για το ελαιόλαδο της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023, του οποίου η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί και εισπραχθεί από την εταιρεία.
Συγκεκριμένα, πέντε εργαζόμενοι της συγκεκριμένης ΑΕ είναι σε επίσχεση εργασίας για απλήρωτους μισθούς, ενώ η εταιρεία έχει απαιτήσει από άλλους δέκα εργαζόμενους να υπογράψουν συμφωνητικά εχεμύθειας και έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις της εταιρείας που διατηρεί ο μεγαλομέτοχός της, η Μονή Τοπλού.
Αντίστοιχα, για τους ελαιοπαραγωγούς, η απάντηση της εταιρείας είναι ότι δεν γνωρίζει πότε θα καταβάλει τα χρήματα που τους οφείλει από τις αλεσιές του 2022, προσθέτοντας έτσι κι άλλα βάρη στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, πάνω στα ήδη οξυμένα προβλήματα που ξεκληρίζουν τη μικρή αγροτιά (ΚΑΠ, Κανονισμός ΕΛΓΑ, κόστος παραγωγής, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις κ.ά.).
Τώρα, με το αίτημα για πτώχευση που επιχειρεί η διοίκηση της εταιρείας, ουσιαστικά απ’ ό,τι φαίνεται υλοποιεί την εξαρχής πρόθεσή της να μην εξοφλήσει τόσο τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων όσο και αυτά των κόπων των ελαιοπαραγωγών.
Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι η Μονή Τοπλού, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και έχει ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο τον ηγούμενο της Μονής, έχει τεράστια ευθύνη, αφού κάνει μπίζνες σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών αγροτών. Άλλωστε η διοίκηση είχε δώσει δείγματα γραφής ήδη από το 2017, οπότε απέλυσε παράνομα 6 εργάτες, έστελνε εξώδικα, έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό κ.ά., επειδή πρωτοστάτησαν μαζί με τους 20 ακόμα συναδέλφους τους στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου για να προστατέψουν τα δικαιώματά τους.
Ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση και διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφού το θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για να θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, συνθλίβοντας εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, είναι ακριβώς αυτό που αξιοποιείται από την ΑΕ για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, Κ. Καραγκούνης, επικαλέστηκε τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με βάση τους οποίους η εταιρεία χρωστά λεφτά σε 16 μισθωτούς και την επιβολή κυρώσεων και προστίμων τα οποία πάντως δεν έχουν πληρωθεί. Ο υπουργός ουσιαστικά κάλυψε την εταιρεία, παραπέμποντας τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας στις ελληνικές καλένδες, λέγοντας ότι «είμαστε σε ετοιμότητα για να δώσουμε εάν χρειαστεί επιδόματα κ.λπ.», παρότι ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, πριν προχωρήσει η εταιρεία σε πτωχευτική διαδικασία, με την οποία κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ακόμα στη δευτερολογία του, την απόλυτη σιωπή που επικρατεί για το μεγαλομέτοχο της εταιρείας που είναι η Μονή Τοπλού και η Μητρόπολη, με τους βουλευτές των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και τις δημοτικές τους παρατάξεις να αποφεύγουν να πάρουν θέση τόσο για τους απλήρωτους εργαζόμενους όσο και για τους απλήρωτους ελαιοπαραγωγούς.