Μ. Συντυχάκης: Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στο ΠΑΓΝΗ
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης από τις ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Ζήτησε να σταματήσουν οι μετακινήσεις του προσωπικού και να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και να μετατραπούν σε αορίστου, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ήδη ανεπαρκή Οργανισμό του Νοσοκομείου, παραμένουν κενές 400 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 30 θέσεις μαιών, 51 θέσεις τραυματιοφορέων και 35 θέσεις βοηθών θαλάμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός αυτός χρονολογείται από το 2012, οπότε το νοσοκομείο είχε διαφορετική ανάπτυξη και δραστηριότητες.
Ενδεικτικά για την απαράδεκτη κατάσταση ανέφερε τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ κλινικών, την ύπαρξη μόνο μίας καθαρίστριας για ολόκληρο το απόγευμα (σε κτήριο με 8 -10 κλινικές) και ενός μεταφορέα που εξυπηρετεί 2-3 κλινικές, που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Επίσης, για το άνοιγμα της νέας ΜΕΘ δεν προστέθηκαν επιπλέον νοσηλευτές, μεταφορείς, καθαρίστριες, φυσικοθεραπευτές, βοηθοί θαλάμου. Η λειτουργία της στηρίχθηκε σε ανακατανομή του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Ενώ τα κρεβάτια είχαν φτάσει τα 27 την περίοδο της πανδημίας, τώρα λειτουργούν 20 λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αναλογίες νοσηλευτή ανά κλίνη, που ορίζονται σε 4 προς 1 από διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και από το ΚΕΣΥ, δεν εφαρμόζονται, ενώ ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο ΜΕΘ και δεν υπάρχει μόνιμος φυσικοθεραπευτής σε όλες τις βάρδιες. Την ίδια ώρα, στο Αναισθησιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συνήθως δεν λειτουργούν 2 χειρουργικά κρεβάτια. Παρόμοιες ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις κλινικές του ΠΑΓΝΗ, όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια αναλαμβάνουν 30 ή περισσότερους ασθενείς.
Η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ασθενών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας. Παράλληλα, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, συνεχόμενες μέρες και η υγεία τους επιβαρύνεται εξαιτίας της χρόνιας καταπόνησης, της εντατικοποίησης και των συνεχών βαρδιών.
Με τις ελάχιστες προσλήψεις που έχουν γίνει από το 2019 μέχρι σήμερα, όταν οι κενές θέσεις είναι πολλαπλάσιες επιχείρησε να παρουσιάσει μία ωραιοποιημένη εικόνα στην απάντησή του ο υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ενώ με την επίκληση του Συντάγματος και διαφόρων νομικών κωλυμάτων απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, υπεραμυνόμενος μάλιστα της ισχύος του νόμου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της κυβέρνησης να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη λογική του κόστους – οφέλους. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει, για άλλη μία φορά, το ΚΚΕ για τις διαδηλώσεις που γίνονται έξω από τα νοσοκομεία, από εργαζόμενους των ιδρυμάτων και κατοίκους που διεκδικούν την αναβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας.
Για την επίκληση του Συντάγματος, ο Μανώλης Συντυχάκης στη δευτερολογία του, επισήμανε ότι ενώ δόθηκε η δυνατότητα και στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα ν’ αλλάξει το επίμαχο άρθρο 103 του Συντάγματος, στην τελευταία αναθεώρηση, μετά από πρόταση του ΚΚΕ, το αρνήθηκαν γιατί δεν θέλουν ν´ αλλάξει. Οσον αφορά τις ελλείψεις, σημείωσε ότι με βάση το οργανόγραμμα του 2012, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα έπρεπε να υπηρετούν μόνιμοι 1069 νοσηλευτές και σήμερα εργάζονται μόλις 721 ενώ μόνο πέρυσι παραιτήθηκαν 40 νοσηλευτές λόγω των αντίξοων εργασιακών σχέσεων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας, με ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απογειώσει η σημερινή της ΝΔ. Πολιτική η οποία εντείνεται σε μια περίοδο που -για τα κέρδη των λίγων- είναι διαρκείς οι προσαρμογές και η στροφή στην πολεμική οικονομία, την οποία απαιτούν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα βάσανα του λαού και η επίθεση στην Υγεία, στην Παιδεία και σε κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα.