Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων της FTI (video)
Να λάβει τώρα ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, όπως και μέτρα προστασίας από οφειλές σε τράπεζες και λογαριασμούς απαίτησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις θυγατρικές του ομίλου FTI Toyristik.
Ο Μ. Συντυχάκης εξήγησε ότι η πτώχευσης της εταιρείας, τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου στην Ευρώπη, έπληξε 150 εργαζόμενους στο ταξιδιωτικό πρακτορείο «Meeting Point Hellas», θυγατρική της FTI, εκ των οποίων 100 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειριζόταν ο όμιλος σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Τόνισε, πιο συγκεκριμένα, πως όλοι αυτοί μένουν χωρίς εισόδημα και δουλειά, ενώ βρέθηκαν πριν τη λήξη της τουριστικής σεζόν άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εκτός Ταμείου Ανεργίας. Στον αέρα βρίσκεται και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εποχιακοί εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μη δικαιούνται ταμείο ανεργίας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε, ειδικότερα, πως με νόμους που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή της ΝΔ, ουσιαστικά εκμηδενίστηκε το προνόμιο των εργασιακών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση καταναγκαστικής εκτέλεσης, είτε πτώχευσης, είτε πλειστηριασμού. Υπογράμμισε, ακόμα, την απόρριψη από την κυβέρνηση της ΝΔ και τη σιγή ιχθύος των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ να προβλέπονται να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων έναντι των τραπεζών.
Επισήμανε πως το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει όλη την περιουσία του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του και οι συνέπειες της πτώχευσης επηρεάζουν ευρύτερα εργαζόμενους, ιδιαίτερα ξενοδοχοϋπαλλήλους, εξαιτίας της ακύρωσης του συνόλου των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον συγκεκριμένο όμιλο, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή, όπως και το 2019 με την περίπτωση της Τόμας Κουκ, επιβεβαιώνει αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι και με καπιταλιστική ανάπτυξη και με κρίση, τα «σπασμένα» τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Ως εκ τούτου, ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλη την τουριστική σεζόν, συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο τουριστικό πρακτορείο Meeting Point Hellas, των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία της Κω, Ρόδου και της Κέρκυρας και σε όποια ξενοδοχεία της Κρήτης επηρεάζονται από την πτώχευση. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή, όποιο κι αν είναι, τελικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
– Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπλέον, τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Για τους εποχιακούς εργαζόμενους του ομίλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το διάστημα της σύμβασης και να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων του ομίλου σε εφορία, δήμους, λογαριασμούς ρεύματος – νερού και σε τράπεζες. Έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναπιάσουν εργασία.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, είπε πως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις επιπτώσεις της πτώχευσης της εταιρείας και ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει λάβει ειδική μέριμνα, έχοντας λάβει υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον επισιτιστικό-ξενοδοχειακό κλάδο. Στη δευτερολογία του συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση… παρακολουθεί το θέμα, ώστε να προβεί και στις ανάλογες ενέργειες.
Ο Μ. Συντυχάκης, από πλευράς του, υπογράμμισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις με βάση και τον Πτωχευτικό Κώδικα συνήθως καλύπτονται οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και στους πιστωτές και στη συνέχεια, «αν μείνει κάτι» στο τέλος, και στους εργαζόμενους. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, συνήθως δεν μένει τίποτα για αυτούς. Κατά συνέπεια, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει εδώ και τώρα είτε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε μια τροπολογία που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων και θα τροποποιεί τον ΠΚ, ώστε να προηγούνται κατ’ εξαίρεση οι εργατικές απαιτήσεις έναντι τραπεζών και πιστωτών, προτείνοντας, ταυτόχρονα, να επανορθώσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για τη στάση που είχαν κρατήσει απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ.