Μ. Συντυχάκης: Βάθεμα και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων φορέων του Δημοσίου (VIDEO)
Με φόντο την απεργία των εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοχεδιο του υπουργείου Οικονομικών που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και προδιαγράφει νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.
Για βάθεμα και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων φορέων του Δημοσίου και βήμα ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πορεία ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Σημείωσε πως το αφήγημα, ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές και θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών είναι εκτός πραγματικότητας και πρόσθεσε ότι η ίδια η πραγματικότητα, μας διδάσκει, με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που με πάθος υλοποίησαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σαν λύση για την ακρίβεια, εξαπατώντας τον λαό, που όχι μόνο δεν μείωσε τις χρεώσεις αλλά εκτόξευσε τις τιμές . Κι αυτό γιατί βασική αιτία γι’ αυτές τις εξελίξεις είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που έχουν στα χέρια τους αυτό το αγαθό.
Τόνισε ότι οι συνέπειες, από το βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα είναι οδυνηρές με πανάκριβες και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, εκτίναξη κομίστρων και τιμολογίων. Ισοπέδωση των εναπομεινάντων εργασιακών κατακτήσεων, εργασιακή ζούγκλα και ανασφάλεια, απολύσεις, μισθούς που καταλήγουν επιδόματα, στο ύψος των «αντοχών» της οικονομίας. Παραπέρα μείωση της ήδη χαμηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως μέσο πίεσης για τη διεύρυνση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όρους κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, σημείωσε, και αυτό το νομοσχέδιο είναι αντιλαϊκό, αντεργατικό, αντιδραστικό.
Δικαιολογημένα, υπογράμμισε, το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες, ως νομοσχέδιο καρμανιόλα. και τόνισε πως το ΚΚΕ χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίησή τους, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή – ανανέωση του στόλου, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική, για την κατάργηση κάθε εργολαβίας και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικά για τις αστικές συγκοινωνίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, δίνει ένα επιπρόσθετο 25% του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ, σαρώνοντας και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, ενώ για πρώτη φορά επιτρέπονται προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμού του ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, δίνεται το δικαίωμα στην πρόσληψη εργαζομένων με σύμβαση δανεισμού, μέσω δουλεμπορικών γραφείων, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά τους μεταξύ των εταιρειών που εντάσσονται στο Υπερταμείο.
Ανέφερε ότι αυτή την πολιτική ασπάζονται όλα τα αστικά κόμματα. Γι’ αυτό και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός περιορίζεται, στο ποιος είναι ο πιο ικανός διαχειριστής για να υλοποιήσει τις επιθυμίες των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων. Πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται τις μέρες αυτές, από το βήμα της ΔΕΘ, με προκλητικό τρόπο σε πλειοδοσία υποσχέσεων, τη στιγμή που τα νοικοκυριά τον χειμώνα που έρχεται θα βιώσουν, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι υπέρογκες τιμές -που είναι δύο όψεις το ίδιου νομίσματος- θα πολλαπλασιαστούν.
Τσακώνονται, αν τα πακέτα μέτρων που εξαγγέλλουν, κοστολογούνται με περισσότερα ή λιγότερα λεφτόδεντρα, ενώ είναι το ίδιο συνένοχοι που το κράτος αρπάζει τον κόπο των εργαζομένων στην κυριολεξία, με τους έμμεσους φόρους και την άμεση φορολογία και επιστρέφει ελάχιστα, τα οποία παρουσιάζονται προκλητικά ως «παροχές»! Είναι συνένοχοι για την ενεργειακή φτώχεια, την αύξηση των τιμών και την ακρίβεια, για τα χρέη και τα χιλιάδες λουκέτα αυτοαπασχολούμενων, το υψηλό κόστος παραγωγής, την ασυδοσία των καρτέλ και των βιομηχάνων που έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία τους αγροτοκτηνοτρόφους. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)