Μ. Στρατάκης: «Οι “γαλάζιοι” βουλευτές της Κρήτης μπορούν να αποτρέψουν την φυγή του ENISA»
Την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να διασωθεί ο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών είτε με έδρα το Ηράκλειο είτε με έστω έδρα την Αθήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ελλάδα, ανέδειξε με παρέμβαση του στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μανόλης Στρατάκης, ο οποίος ήταν εκείνος που το 2003 κατά τα διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφερε τον περιβόητο Ευρωπαϊκό Οργανισμό στο Ηράκλειο.
16 χρόνια μετά την προσπάθεια του να φέρει τον ENISA στην Κρήτη ο κ. Στρατάκης χαρακτήρισε την προσπάθεια του αυτή ένα «δυσάρεστο κύκλο». Συγκεκριμένα ο κ. Στρατάκης δήλωσε: «O Οργανισμός αυτός, που στα πρώτα χρόνια δεν είχαν καταλάβει ούτε οι Ευρωπαίοι τη μεγάλη του σημασία, εμείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα του Οργανισμού που υπήρχαν, και ως ανταμοιβή της προσπάθειας αυτής, ήρθε η έδρα του Οργανισμού στο Ηράκλειο. Ήταν μεγάλο επίτευγμα και μέρα με τη μέρα δείχνει πιο πολύ, πόσο μεγάλη ήταν η σημασία του ENISA γιατί έχει αναλάβει την ευθύνη και της Κυβερνοασφάλειας» ενώ συμπλήρωσε: «Από την αρχή είχε τους αντιπάλους του ο ENISA. Άνθρωποι που κατανοούσαν στην αρχή, έστω και λίγοι, τη σημασία του Οργανισμού, ήθελαν να τον πάρουν εκείνοι, όμως δεν τα κατάφεραν. Διότι ο τότε Εκτελεστικός Διευθυντής, κατάλαβε στη συνέχεια ότι η έδρα του Οργανισμού στην Κρήτη ήταν σημαντική και άλλαξε γνώμη. Ήρθε όμως στη συνέχεια ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής, Γερμανός στην καταγωγή, ο οποίος κάνει προσπάθειες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πως δηλαδή κάποια στιγμή θα φύγει η έδρα από το Ηράκλειο. Το επισημαίνω αυτό διότι διαβάζοντας το νέο σχέδιο που έχει κατατεθεί για την «Νέα Συμφωνία Έδρας στην Αθήνα», υπάρχει ένα νέο άρθρο που δεν υπήρχε στην προηγούμενη Συμφωνία».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη το άρθρο 21 από τη «Νέα Συμφωνία Έδρας» αναφέρει ότι τη συμφωνία αυτή μπορεί να την καταγγείλει ένα από τα δύο μέλη ή οποιοδήποτε άλλο μέλος, όποτε θέλει. «Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να καταγγείλει την Συμφωνία, για να πάει ο Οργανισμός όπου εκείνοι θέλουν ώστε να προσεγγίσει ακόμη μεγαλύτερου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Αυτό φοβάμαι ότι είναι ο τελικός στόχος όλων αυτών των προσπαθειών που γίνονται. Θέλω να επισημάνω σε αυτούς που υπηρέτησαν μια τέτοια λογική, ότι αυτό είναι λάθος και η χώρα κάποια στιγμή θα το πληρώσει. Γι΄ αυτό αρθρογράφησα και σήμερα, για να έχουν υπόψη όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν τι ψηφίζουν» δήλωσε στον Politica 89.8 ο κ. Στρατάκης, συμπληρώνοντας πως : «Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει μια μη κατανόηση των εξελίξεων που διαμορφώνονται. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργούμε μια υποβάθμιση της χώρας».
Για το αν οι βουλευτές της Κρήτης έχουν την δυνατότητα να ανακόψουν αυτή τη διαδικασία ο κ. Στρατάκης σχολίασε: «Νομίζω ότι θα μπορούσαν να το κάνουν, γιατί θα μπορούσε να μπει θέμα Ονομαστικής Ψηφοφορίας και είτε κάποιοι να μην ψήφιζαν είτε να υποχρέωναν τα κόμματα τους να τηρήσουν μια διαφορετική στάση από εκείνη που τηρούν σήμερα. Διότι ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία ήθελε να το ψηφίσει το Νομοσχέδιο, 8 βουλευτές από την Κρήτη υπάρχουν που θα μπορούσαν να μην δημιουργήσουν το 151, έτσι ώστε να μην περάσει το άρθρο 21 το οποίο δεν είναι απαραίτητο, και το θεωρώ κάτι πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε να υπάρχει μια ανατροπή τουλάχιστον αφαίρεσης ή να ασκήσει μια πίεση στον Υπουργό να αφαιρέσει το άρθρο 21. Είναι εξέλιξη που θα μπορούσε να επιδιωχθεί αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια προσπάθεια».
Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Στρατάκη: