Μ.Σπυράκη: «Ό,τι είναι εθνικό είναι και ευρωπαϊκό – Οι τιμές των τροφίμων καθορίζονται από τις πολυεθνικές»
Για τις τιμές των τροφίμων που καθορίζονται από τις Πολυεθνικές αλλά και τη σημασία που έχουν οι Ευρωεκλογές καθώς όπως επεσήμανε ό, τι είναι Εθνικό είναι και Πανευρωπαϊκό, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Μαρία Σπυράκη»
Για το αν την προβληματίζει το γεγονός ότι πάμε σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, για την Ευρώπη, αλλά ουσιαστικά το κλίμα που υπάρχει, είναι σαν να πηγαίνουμε σε σκηνικό εθνικών εκλογών παρόλο που εκείνες έγιναν πριν 11μιση μήνες, η κ. Σπυράκη απαντά: Όχι το βασικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι είναι εθνικό είναι και τοπικό κι ότι είναι Ευρωπαϊκό είναι και Εθνικό και Τοπικό. Θέλω να το έχετε στο μυαλό σας γιατί μια σειρά κρίσιμα ζητήματα θα κριθούν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι συναρμόδιο με το Συμβούλιο των Υπουργών για τα θέματα ας πούμε όπως το Ταμείο Ανάκαμψης του 2026, για το κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας που θα ελαφρύνει κατά πολύ τον δικό μας προϋπολογισμό και θα αυξήσει κατά πολύ την αποτρεπτική μας ικανότητα, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προτείνει κοινό δανεισμό και έχει ζητήσει επίσης να δημιουργηθεί και αμυντική αντιπυραυλική ομπρέλα, για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΚΑΠ.
Για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως: «Η Ελληνική κυβέρνηση, πρωτοστάτησε στις αλλαγές στην ΚΑΠ, που έγιναν την τελευταία στιγμή αυτής της θητείας. Είστε και τυχεροί που έχετε Ηρακλειώτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι όμως σημαντικό να πούμε ότι έγιναν τα εξής και αυτό με δουλειά πολλή σκληρή δουλειά που κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτον, δεν είναι υποχρεωτικοί οι έλεγχοι στα περιβαλλοντικά σχήματα για καλλιέργειες έως 100 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι, σε καλλιέργειες έως 100 στρέμματα, όσοι έλεγχοι έχουν γίνει και οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να διαπίστωσαν παραβάσεις, οι υπόλογοι δεν πρόκειται να υποβληθούν σε κυρώσεις κι είναι πολύ, πολύ σημαντικό αυτό. Το δεύτερο είναι ότι, ν βελτιώνεται πάρα πολύ η ευελιξία της χρηματοδότησης της ΚΑΠ. Μπορούν να μεταφερθούν από τον έναν πυλώνα στον άλλο, το περίφημο 2% που μπορεί να δώσει αποζημιώσεις και κυρίως για μένα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία να ενθαρρύνει να υπάρξουν αλλαγές στις καλλιέργειες, με καλλιέργειες που δίνουν περισσότερο εισόδημα στους αγρότες μας. Επίσης δεν είναι υποχρεωτική η αγρανάπαυση. Και τελευταίο που αφορά την Κρήτη είναι απαραίτητο να γίνονται αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε κάθε τι που έρχεται από τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, οι αλλαγές που έγιναν στη νέα πολιτική έχουν τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προφανώς, έγιναν σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υπουργό, τον κύριο Αυγενάκη και με την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι κάναμε τη δουλειά και νομίζω ότι την κάναμε και καλά και για αυτό και ζητάμε ξανά ψήφο.»
Για την ακρίβεια επεσήμανε πως: «Όταν ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή στην Von Der Leyen, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν διάφορες πολυεθνικές τις τιμές στο ράφι, για το ίδιο προϊόν, την ίδια ποσότητα με διαφορετικό όνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκούσε ακριβώς την αρμοδιότητα του και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει την αρμοδιότητα της στην Ενιαία Αγορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή γιατί έχει ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Για την ακρίβεια επίσης, έχει γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει προς τα πάνω τα επιδόματα και τις τριετίες, ενώ επίσης έχουμε και τα πρόστιμα στις Πολυεθνικές τα οποία εισπράττονται, δημοσιοποίηση των στοιχείων των εταιριών που ακολουθούνε τακτικές αθέμιτου κέρδους. Πρέπει να δούμε και τι άλλο υπάρχει, ωστόσο μου έκανε εντύπωση το γεγονός, άγνοιας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυρίου Κασσελάκη που δεν αντελήφθη το τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή μια κίνηση που αποκάλυψε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ότι μια εταιρεία και πολλές εταιρείες λέω εγώ, που δραστηριοποιούνται σε διάφορα προϊόντα καθορίζουν την τιμή στο Καλάθι της Νοικοκυράς, εμφανίζουν, προϊόντα με το ίδιο περιεχόμενο στην ίδια συσκευασία και διαφορετικό όνομα σε διαφορετικές χώρες και τα τιμολογούν διαφορετικά, παίρνοντας έτσι ένα αθέμιτο κέρδος. Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει σε αυτό να μη χωρίζεται η ενιαία αγορά σε ζώνες. Η αποκάλυψη του Πρωθυπουργού και ο τρόπος που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πραγματικότητα ανοίγει την συζήτηση για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες μικρότερες αγορές που τιμολογούνται ανάλογα με τη ζώνη τους. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να λειτουργήσει η ενιαία αγορά και να υπάρχουνε ενιαίοι κανόνες και έλεγχοι στα προϊόντα των Πολυεθνικών. Αθροιστικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019 έως το 2024 είναι 33,8%, αθροιστικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα την ίδια περίοδο από το 2019 έως το 2024 είναι 33,9%, μιλάμε για διαφορά 0,1%. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορές στα προϊόντα, όμως εμείς έχουμε άλλα προϊόντα φθηνότερα και προφανώς άλλα προϊόντα των πολυεθνικών ακριβότερα. Και για αυτό και η επέμβαση του πρωθυπουργού έχει σημασία. Η παρέμβαση έχει σημασία για να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπάρχουν κανόνες της ενιαίας αγοράς στα προϊόντα που διαθέτουν οι πολυεθνικές στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι η διόρθωση που πρέπει να κάνουν οι πολυεθνικές προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτό που λέμε, κανόνες καλής πρακτικής στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ενιαίας αγοράς.»
Για το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα καθώς τα όσα έκανε φαίνεται να μην επαρκούν, η κ. Σπυράκη σημειώνει: «Έγινα και γίνονται μια σειρά κινήσεις που είναι συμπληρωματικές και για αυτό έγινε και η επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 από τα 650€ που ήταν το 2019 κι αφορά τον εισαγωγικό μισθό, δεν αφορά τον μισθό που παίρνουν οι άνθρωποι που έχουν τριετίες και που έχουν ωριμάσει στην αγορά εργασίας. Να σας πω ότι μια ένδειξη είναι το ότι έχει μειωθεί η ανεργία, έχουμε δημιουργήσει θέσεις εργασίας εξαιτίας της σταθεροποίησης της χώρας και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει προβλεψιμότητα και προσφέρει επενδυτική ασφάλεια. Αυτό είναι που θέλουμε να συνεχίσουμε γι αυτό μιλάμε για τη σταθερότητα στις ευρωεκλογές, για αυτό μιλάμε και για μία ψήφο η οποία θα δίνει στην πατρίδα μας τις δυνατότητες να συνεχίσει μέσω των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης. Γι αυτό δεν θέλουμε να ξανανοίξουμε τη συζήτηση για Εθνικές εκλογές, την όποια έχει ανοίξει μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Άρα είναι πολύ σημαντικό για μας να πάμε συντεταγμένα, να πάμε ευρωπαϊκά και να πάμε με δύναμη για να διεκδικήσουμε.»
Για το αν την ανησυχεί πως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις υψηλό ποσοστό αποχής από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου η κ. Σπυράκη, αναφέρει: «Κοιτάξτε, είναι στοιχείο το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικές για τη νομοθεσία. Το 80% της νομοθεσίας καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν καμιά μειοψηφία, κανένα μεγαλύτερο κι αυτό το λέω για τα νέα παιδιά, να αποφασίζει για το μέλλον.»
Σε ότι αφορά τους λόγους που ζητά εκ νέου η κ. Σπυράκη την ψήφο των Κρητικών και γενικότερα του Ελληνικού λαού, η ίδια υπογραμμίζει πως: «Θα ήθελα να δει κανείς την αξιολόγησή μου. Με τη συσσωρευμένη εμπειρία, τις μάχες που έχω δώσει σε όλα τα επίπεδα για την πατρίδα, για την άμυνα, για την κοινή εξωτερική πολιτική, για την ΚΑΠ, για το περιβάλλον, για την ενέργεια και για τις θέσεις εργασίας, νιώθω ότι μπορώ να συνεχίσω μόνο με τις ιδέες των Ελλήνων μόνο με την έγκριση των Ελλήνων.»