Μ. Σίτη: Χρησιμοποιώντας ήπια μέσα κυκλοφορίας σε μικρές αποστάσεις, εξοικονομούμε 11.700g CO2

Στα συμπεράσματα από τις δράσεις που έγιναν σε σχολεία στα πλαίσια της εβδομάδας κινητικότητας αναφέρθηκε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Τοπογράφος και συγκοινωνιολόγος με ειδίκευσή στην βιώσιμη κινητικότητα Μαρία Σίτη.
Παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία από το πείραμα που διεξήχθη στην πόλη μας, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές η κ. Σίτη, ανέφερε : «Στο Ηράκλειο περίπου 80 παιδιά οργανώθηκαν και πήγαν με το ποδήλατο στο σχολείο τους στην Ακαδημία. Από αυτά τα 55 καθημερινά μετακινούνται με αυτοκίνητα. Τη μέρα που μετακίνηθηκαν χωρίς αυτοκίνητο και μετακλινηθηκαν με το ποδήλατο, τα παιδιά δήλωσαν πιο χαρούμενα τη μέρα που μετακινήθηκαν στο σχολείο με το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου. Ενώ για εκείνη την μέρα, αξίζει να σημειωθεί πως εξοικονομήθηκαν για τη μετακίνηση προς το σχολείο περίπου 11.700 γραμμάρια CO2.»
Για τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορούν να περιοριστούν μέσω της χρήσης Μέσων Ήπιας Κυκλοφορίας εντός των πόλεων η κ. Σίτη ανέφερε: «Ένα αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή που έρχεται σταματάει μπροστά από το σχολείο, και ξαναξεκινά, εκπέμπει πολύ περισσότερους ρύπους σε σχέση με το απλά να διέρχεται η με το να μην περνάει καθόλου. Αν αφήναμε καθημερινά το αυτοκίνητο και μετακινούμασταν με μέσα ήπιας κυκλοφορίας έστω σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων όπως από το σπίτι στο σχολείο, θα καταφέρναμε να εξοικονομήσουμε περί τα 11.700 g διοξειδίου του άνθρακα, που γνωρίζουμε όλοι την επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία. Μπορεί επίσης να μην έχει γίνει πολύ αντιληπτό, αλλά θα γλιτώναμε περίπου,400.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη που οφείλονται σε αναπνευστικές παθήσεις που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.»
Για το αν υπάρχουν υποδομές που αφορούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα και για το τι χρειάζεται ώστε να γίνει πιο φιλοπεριβαλλοντικός και με λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο μια πόλη η κ. Σίτη ανέφερε πως: «Υπάρχουν υποδομές, όχι σε βαθμό να κινούμαστε όλοι με το ποδήλατο, αλλά υποδομές που αφορούν στην ήπια κυκλοφορία με μέσα. Για παράδειγμα, το χαμηλό όριο ταχύτητας στα σχολεία είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ηράκλειο για παράδειγμα έχει ένα δίκτυο για διαδρομή ποδήλατου 27km κι ένα δίκτυο με ενίσχυση και βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών και των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα 64km στην περίμετρο. Θέλω να πω ότι στα χαρτιά υπάρχουν πολλά πράγματα, στα οποία χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, για παράδειγμα ένα πιο ενιαίο συγκοινωνιακό δίκτυο για ποδήλατα. Χρειάζεται ακόμα η λαϊκή απαίτηση αλλά και να επικρατήσει η άποψη, ότι θα μετακινηθώ χωρίς αυτοκίνητο.»
Για το αν υπάρχει κάποια αυτοδιοικητική πρόταση που να είναι πιο υποστηρικτική στα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας η κ. Σίτη απαντά πως: «Σε περιόδους, εκλογών τα σχέδια κι οι αυτοδιοικητικές προτάσεις πάνε κι έρχονται, όμως μετεκλογικά πολλές από αυτές τις ιδέες και τα σχέδια εφαρμόζονται. Μια διαδρομή ποδηλάτου στη μέση του κάπου δε σε βγάζει έξω με το ποδήλατο χρειάζονται πιο ολοκληρωμένες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση.»