Μ. Σενετάκης: Το κράτος θα αλλάξει με η χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μάξιμος Σενετάκης Βουλευτής Ηρακλείου με την Νέα Δημοκρατία μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα για το νόμο του επιτελικού κράτους και το άρθρο 101 του διϋπουργικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο θεσπίζεται ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.
Κατατέθηκε σήμερα το Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο επιτελικό κράτος, το Νομοσχέδιο έχει το χαρακτήρα του κατ επείγοντος, και αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε την διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΕΝΦΙΑ, θέσαμε το θέμα στις επιτροπές, υπήρξε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης με σημειώσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν του Υπουργού θεσπίζεται με αυτό το Νομοσχέδιο το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση.Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.
Αυτό το Νομοσχέδιο δείχνει την αποφασιστηκότητα της κυβέρνησης στο πως θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση , θα αποτελέσει την βάση μας αυτό το Νομοσχέδιο, πρέπει να λειτουργήσει το κράτος ως μοχλός ανάπτυξης. Κανείς Υπουργός δεν αποψιλώνεται όλοι έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με το παρελθόν σύμφωνα με τον κ. Σενετάκη, δεν τίθεται η δομή ενός Πρωθυπουργικού κεντρικού κράτος, αντίθετα ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη των ζητημάτων των Υπουργών ειδικά σε θέματα που δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των Υπουργών. Υπάρχει ένας εξορθολογισμός των μετακλητών Υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης , ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με την συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη, έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.
Συνεπώς, μετά από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους. Μπορώ να καταλάβω την αμφισβήτηση οποιουδήποτε, εμείς όμως εισάγαμε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δεν σκαρφιστήκαμε κάποιο Νόμο,
Μέσα από διατάξεις του Νομοσχεδίου μεταφέρουμε αρμοδιότητες από τους Υπουργούς σε Δημόσιους Διευθυντές Δημοσίου, γιατί έπρεπε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους τόσο αυτών όσο και άλλων δημόσιων Υπαλλήλων.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Σενετάκης: