Μ. Πετράκης: “Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση”

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2020 09:06

Μ. Πετράκης: “Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση”

Για τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία έπειτα από το πρώτο κύμα πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας που επέφερε αλλαγές σε πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο  Υπεύθυνος Ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο Μανώλης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη: “Ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που θα μας επηρεάσουν σε πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μονομερής η στήριξη της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρέπει να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, όπως τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.  

Να βγει η χώρα από την κρίση, με ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία»

«Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο διαφοροποιείται πολιτικά και προγραμματικά από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά προηγείται κιόλας. Μέρες πριν εξαγγείλει η κυβέρνηση το δικό της πλαίσιο, είχαμε καταθέσει το δικό μας “Ενδιάμεσο Πρόγραμμα”, που στηρίζει το ΕΣΥ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα νοικοκυριά βασισμένο σε 10 άξονες κοστολογημένο, περιγράφοντας ακριβώς πώς εμείς θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση, με ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία»Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης, έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Το πρόγραμμα Όρθια Κοινωνία, Ζωντανή Οικονομία που πρότεινε ο κ. Πετράκης:

1. Πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Οι σχετικές Κυβερνητικές εξαγγελίες ύψους 1% του ΑΕΠ (παρά τη μόχλευση), δεν αρκούν. Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. εξαγγέλλουν ήδη ανάλογα προγράμματα που φτάνουν και το 20% του ΑΕΠ.

2. Για τους αγρότες. Η εξαγγελία για πρόγραμμα στήριξης 150 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής μέσα στην κρίση. Με ενιαία αντίληψη για την διαδικασία παραγωγής -μεταποίησης -εμπορίας. Με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών. Με Ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα. Είναι σημαντικό να αγοραστούν από το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να διατεθούν στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

3. Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού Πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας μας. Με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή)και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

4. Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μάρμαρο της κρίσης δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι. Το ειδικό επίδομα να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους που θίγονται.Για όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Να καταργηθεί οριστικά με τροπολογία, το άρθρο 9 της ΠΝΠ που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%.Δεν αρκεί η υπουργική απόφαση.

5. Να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν το παίρνουν και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Δεν επιτρέπεται μέσα στην κρίση να υπάρχουν πολίτες που εγκαταλείπονται, χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Κάλυψη και των συνταξιούχων, των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί. Και των εργαζόμενων στον τουρισμό με ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν μείνει εκτός.

6. Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α κατοικίας, όχι άλλη καθυστέρηση. Τα όσα ψελλίζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία και ιδίως για τους ασθενέστερους μέσα στην κρίση.

7. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά με βάση την πρότασή μας, αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Ακούμε τον κ. Πετράκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook