Μ. Παπάζογλου: “Προσοχή και εγρήγορση στην χώρα”

Δημοσιεύτηκε στις 21/01/2020 13:06

Μ. Παπάζογλου: “Προσοχή και εγρήγορση στην χώρα”

Τα φλέγοντα Ελληνοτουρκικά ζητήματα στον απόηχο της διάσκεψης του Βερολίνου αλλά και των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Παπάζογλου, επισημαίνοντας ωστόσο, πως η χώρα μας οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με προσοχή και σύνεση.

Ο Επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Παπάζογλου

“Το ανησυχητικό είναι πως προετοιμάζεται ένα έδαφος που μπορεί να σημαίνει 2 σενάρια. Το ένα έχει να κάνει με την παρουσία  Τουρκικών Ερευνητικών σκαφών στην Κρήτη και το Καστελόριζο. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανήσυχοι αλλά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με προσοχή”, ανέφερε ο κ. Παπάζογλου, συμπληρώνοντας πως “έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές δίκαιο. Ο χάρτης που παρουσιάζει ο Ερντογάν κάθε φορά δεν χρήζει σοβαρής ανάγνωσης, ωστόσο εμείς ως χώρα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε κατάλληλα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν κάνει λόγο για κλιμάκωση της κρίσης, η οποία όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι αναπόφευκτη.”

“Να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους όρους και συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική απειλή”

“Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομοφώνως καταδικάστηκε το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης Τουρκίας, και είναι  αυτονόητο πως η Τουρκία δεν μπορεί από κανέναν να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος, ούτε καν για την Αμερική.  Θεωρώ πως πρέπει να δημιουργήσουμε μία λογική, όπου παρά τις αντιπαραθέσεις, να γίνει μία σοβαρή συζήτηση με τους δικούς μας εταίρους αλλά και με την Τουρκία και τους δικούς της εταίρους κατά την οποία να υπάρξει κάποια συμφωνία, πιθανόν για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όπου όμως προβλέπεται και σαφώς όχι στα δικά εγχώρια μας ύδατα.”

Θετικό δείγμα η ομοψυχία της χώρας

“Η Ελλάδα έχει αναλάβει στάση ευθύνης και συνυπευθυνότητας απ όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις και δείχνει ομοψυχία, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις ραγδαίες εξελίξεις και την σφοδρή Τουρκική προκλητικότητα.  Κι η χώρα μας και η Τουρκία έχουν επίγνωση της κατάστασης, καμία από τις δύο δεν επιθυμεί την σύρραξη, αλλά θα πρέπει κι η Διεθνής Κοινότητα να λάβει τα μέτρα της για να προφυλαχθεί η ειρήνη. Κανένας δεν πρόκειται να μας δικαιώσει ως φιλέλληνας, όλα θα κριθούν βάσει των εθνικών συμφερόντων και στο επίπεδο αυτό ως χώρα έχουμε επενδύσει με συμμαχίες με σημαντικούς εταίρους. Χρειάζεται να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού είτε μέσω της Χάγης, είτε μέσω σύναψης συμφωνίας στην οποία παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Διεθνής Κοινότητας. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε όμως το γεγονός πως ακόμα και σε κάτι τέτοιο ο Ερτνογάν δεν θα κάνει πίσω, στο παρελθόν έχει επιδείξει άλλωστε ανάλογη τακτική.”

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Επίκουρου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνου Παπάζογλου στον Politica 89.8: