Μ. Παπάζογλου: “O Κοροναϊός μας διδάσκει πως δεν έχουμε κατακτήσει τα πάντα”

Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2020 11:06

Μ. Παπάζογλου: “O Κοροναϊός μας διδάσκει πως δεν έχουμε κατακτήσει τα πάντα”

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στην Παγκόσμια οικονομία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε Κίνα και  Ιταλία, καθώς σε μία μόλις μέρα
πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχασαν 139 δισ δολάρια. Ανάλογη κατάσταση αποτυπώθηκε και στους δείκτες των χρηματηστηρίων που σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 8%.  Την εικόνα με αριθμούς ανέλυσε ανέλυσε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο  Επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μάνος Παπάζογλου. 

Μ. Παπάζογλου: “O Κοροναϊός μας διδάσκει πως δεν έχουμε κατακτήσει τα πάντα”

“Ο κοροναϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο δυστυχώς και η κάθε κυβέρνηση οφείλει ξεχωριστά να λάβει τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Είναι δεδομένο πως σε ένα τέτοιο Παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει χτυπήσει χώρες όπως την Κίνα, να δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα καθώς η Κίνα παραδοσιακά προμηθεύει με υλικά ισχυρές βιομηχανίες.  Είναι γεγονός πως πολύ ισχυρές βιομηχανίες επιβραδύνουν τη δική τους παραγωγή, καθώς καθυστερούν να παραλάβουν υλικά που τους είναι απαραίτητα από την Κίνα λόγω του κοροναϊού. Κι εμάς σαν χώρα που ζούμε από τον τουρισμό, θα αρχίσει να μας απασχολεί το πόσο θα μειωθεί η τουριστική κίνηση λόγω της εξάπλωσης του ιού. Θεωρώ πως η ιστορία με τον Κοροναϊό μπορεί να μας διδάξει, καθώς ζούμε σε μία εποχή που ενώ νομίζουμε πως έχουμε κατακτήσει τα πάντα, βλέπουμε ζητήματα όπως την κλιματική αλλαγή η μία επιδημία όπως τον Κοροναϊό συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν.”

Ο Κοροναϊός επιβραδύνει την Παγκόσμια Ανάπτυξη

Η επιδημία του κορωνοϊού αυξάνει τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και το κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα αναμένεται να βλάψει την κινεζική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, να επιβαρύνει το εμπόριο και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά η εξάπλωση του ιού αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ζημιών στις οικονομίες που αναπτύσσονται με πιο πολύ αργό ρυθμό από την Κίνα – ή, όπως στις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, ήδη κινδυνεύουν από ύφεση.

Αρνητικό το κλίμα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι απώλειες στην εγχώρια αγορά ήταν αρκετά μεγαλύτερες από αυτές των ευρωπαϊκών αγορών, απώλειες που σε επίπεδο βασικού χρηματιστηριακού δείκτη ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 9%.

Σημαντικές απώλειες μέτρησε και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης επηρεαζόμενος με τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, έκλεισε με πτώση που ξεπέρασε το 8%, χάνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Συγκεκριμένα, Γενικός Δείκτης Τιμών έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 820 μονάδων και έκλεισε στις 818,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 74,68 μονάδων ή σε ποσοστό 8,36%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου 2019.

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Μάνου Παπάζογλου στον Politica 89.8: