Μ. Παχιαδάκη για υπόθεση Μπεκατώρου: «Όσες γυναίκες τολμούν να ρωτούν “γιατί τώρα;” , είναι γιατί δεν τόλμησαν ποτέ να καταγγείλουν τη δική τους κακοποίηση»
Την πεποίθηση πως «Όσες γυναίκες τολμούν να ρωτούν “γιατί τώρα;” , είναι γιατί δεν τόλμησαν ποτέ να καταγγείλουν τη δική τους κακοποίηση», εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η πρόεδρος του συνδέσμου γυναικείων σωματείων Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη
«Είναι αλήθεια πως όλοι όσοι έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση χρειάζονται μια δύναμη ψυχής για να περιγράψει και να καταγγείλει, ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης. Εμάς αυτό που έγινε, με την κ. Μπεκατώρου μας ενθαρρύνει, μας πάει ένα βήμα παρακάτω καθώς για εμάς σημαίνει πως ένας άνθρωπος ακόμα πήρε θάρρος κι αποκάλυψε το κρυμμένο μυστικό του. Ο καθένας μας θα πρέπει να σκέφτεται ότι δεν πρέπει να περιμένει το καμπανάκι που θα χτυπήσει η κάθε Σοφία και να μιλάει σε περίπτωση που πέσει θύμα κακοποίησης προκειμένου να μπορεί να λάβει και κάποια συμβουλευτική υποστήριξη αν δεν προβεί σε καταγγελία του περιστατικού. Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις, πρέπει να αναλογιστούμε πως για ότι συμβαίνει έχουμε όλοι μας ευθύνη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σαν την κ. Μπεκατώρου, χρειάζονται χρόνο για να μιλήσουν και να απαλύνουν το πρόβλημα τους. Είμαστε δίπλα τους μέσω της συμβουλευτικής, μπορούμε δηλαδή να τους παροτρύνουμε και να τους συμβουλέψουμε για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και πως να το διαχειριστούν», αναφέρει η κ. Παχιαδάκη με στόχο να περάσει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για τον περιορισμό του φαινομένου περιστατικών κακοποίησης.
Η κ. Παχιαδάκη μας συμβουλεύει πως πρωταρχικό στάδιο για την εξάλειψη του φαινομένου είναι το γονεϊκό ενδιαφέρον. « Πρέπει να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για τα παιδιά που εμείς οι ίδιοι μεγαλώνουμε, αν σώσουμε το παιδί μας σώζουμε και την ίδια την κοινωνία. Ο άνθρωπος θα πρέπει να νοιάζεται γενικά, όχι μόνο για τη ζωή αλλά και για πάρα πολλά, άλλα πράγματα. Πρέπει όλοι μας ως γονείς πρώτα να νοιαζόμαστε και να μαθαίνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας. Αν είσαι κοντά στο παιδί ακόμα κι αν αυτό δεν σου πει για ένα τέτοιο περιστατικό και για ένα οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί, θα αντιληφθείς το τι πραγματικά έγινε. »
Βασικούς λόγους για την σιωπή των θυμάτων σε περιπτώσεις κακοποίησης, η κ. Παχιαδάκη, θεωρεί το φόβο και τα κοινωνικά στερεότυπα που μπορούν να εξαλειφθούν μόνο εφόσον έρθουμε στη θέση των ανθρώπων που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, αν νοιαστούμε κι ενδιαφερθούμε γενικότερα για τα παιδιά μας αλλά και για τον συνάνθρωπο μας σαν κοινωνία.
Σε ερώτηση για τα διάφορα σχόλια κι ερωτήσεις του τύπου γιατί μετά από τόσα χρόνια να καταγγείλει κάποιος ένα περιστατικό κακοποίησης και πως γίνεται αυτές να γίνονται από γυναίκες για γυναίκες, η κ. Παχιαδάκη, απαντά πως: «Οι γυναίκες που αντιδρούν έτσι, θεωρώ κατά την γνώμη μου, πως έχουν βιώσει το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει τη δύναμη να το πουν και για το λόγο αυτό εναντιώνονται και γίνονται πιο σκληρές με τις άλλες. Μπορεί ενδεχομένως αυτές να βίωσαν πιο ελαφριά περιστατικά, από τις άλλες που καθυστερημένα βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.»
Σε ερώτηση της για το αν μια πολιτική ρύθμιση θα μείωνε τα περιστατικά κακοποίησης, η κ. Παχιαδάκη, τόνισε πως «δεν χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση και πράξη για την πάταξη του φαινομένου, καθώς έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε το δέντρο από το δάσος». Θεωρεί δηλαδή σημαντικό πέραν της όποιας ρύθμισης να υπάρχει το θάρρος από τον καθένα μας να καταγγείλει μια τέτοια πράξη, να μπορεί να μιλήσει και να ξέρει ο καθένας τα όρια του.
Να σημειωθεί πως για το Ηράκλειο η γραμμή συμβουλευτικής για την κακοποίηση των γυναικών είναι το 2810 24 24 21, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή SOS (801 111 6000)