Μ.Νεκτάριος-Παν/μιο Πειραιώς: «Πάνω από 5 δις ευρώ η ζημιά στη χώρα – Με το 10% από τον ΕΝΦΙΑ να δημιουργηθεί ασφαλιστικό κεφάλαιο για φυσικές καταστροφές»
Τρόπους με τους οποίους ο ΕΝΦΙΑ θα μπορέσει να συμβάλλει στην αποζημίωση φυσικών καταστροφών χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, πρότεινε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, που εκτιμά πως οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ.
Ο κ. Νεκτάριος, πρότεινε την δημιουργία εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης φυσικών καταστροφών σημειώνοντας πως: «Έχει αυξηθεί η ένταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα συνεχίσει απ ότι φαίνεται να αυξάνεται. Ακριβώς, λοιπόν επειδή, οι φυσικές καταστροφές θα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν πρέπει να προετοιμαστούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτές. Για το λόγο αυτό και προτείνουμε, να ιδρυθεί, ειδικός οργανισμός Εθνικός Οργανισμός διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών από ειδικούς. Υπάρχουν επιστήμονες, εξειδικευμένοι για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που ασχολούνται, άλλος συλλέγοντας στοιχεία για τους σεισμούς και για τις πλημμύρες, άλλος για τις κατολισθήσεις και για τα τσουνάμι και άλλος για τις δασικές πυρκαγιές. Χρειάζεται λοιπόν, όπως έχουμε τον ΟΑΣΠ, να δημιουργησουμε ένα οργανισμό που θα περιλαμβάνει πέραν των σεισμών και τις άλλες φυσικές καταστροφές. Για να μπορεί μάλιστα αυτός ο οργανισμός να λειτουργήσει, χωρίς μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ένα Υπουργείο και για να μην μπούν μέσα σε αυτόν κομματικά συμφέροντα, προτείνουμε την επέκταση του ΟΑΣΠ και την κατάρτιση του νέου αυτού Οργανισμού Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων της χώρας. Αυτός ο οργανισμός, αφού ιδρυθεί και στελεχωθεί πέραν των αποζημιώσεων και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί όποτε χρειάζεται υπηρεσίες, όπως τον στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, αυτά που λέμε δηλαδή Πολιτική Προστασία. Έτσι θα γίνεται πιο αποτελεσματικός ο συντονισμός όλων αυτών των δυνάμεων για να διαχειρίζονται το φαινόμενο, αλλά και να λαμβάνουν άμεσα εντολές για την προετοιμασία της χώρας. Δηλαδή θα μπορεί να δίνει εντολές ώστε να γίνονται υποδομές κι έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών, ώστε να μη βλέπουμε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στην Θεσσαλία.»
Ο κ. Νεκτάριος, μεταξύ άλλων, προτείνει από το 10% του ΕΝΦΙΑ να δημιουργηθεί ασφαλιστικό κεφάλαιο για φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, όπως σημειώνει: «Η λογική της κυβέρνησης, οι πολίτες να ασφαλίσουν ιδιωτικά τις περιουσίες τους είναι λανθασμένη. Ακόμα κι αν ένα τέτοιο μέτρο το καταστήσει υποχρεωτικό, μόνο το 20-25% των πολιτών θα καλύψει ασφαλιστικά ιδιωτικά την περιουσία του. Άρα το υπόλοιπ 70 -80% θα μείνει ανασφάλιστο. Σε περίπτωση λοιπόν που γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα μπορεί να πει στους πολίτες ότι το 25% που ασφάλισε την περιουσία του θα αποζημιωθεί και το υπόλιπό 70% όχι ; Είναι αστείο να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Γι αυτό και τι προτείνουμε ; Προτείνουμε, ο ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο το κράτος, κάθε χρόνο μαζεύει, δυόμισι δισεκατομμύρια, κρατώντας από αυτόν ένα 10% να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό κεφάλαιο ασφάλισης φυσικών καταστροφών. Έτσι θα συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 250 εκ ευρώ, από τα οποία, θα πληρώνονται οι μικρές ζημιές. Αν τώρα οι ζημιές είναι μεγαλύτερες, θα παίρνεις τα λεφτά από τους αντασφαλιστές και θα καλύπτεις κόστη μέχρι και 10 δις ευρώ, αφού θα έχεις ασφαλίσει αυτά τα χρήματα από τον ΕΝΦΙΑ. Οι Επόμενες δεκαετίες είναι δραματικές για τη χώρα και εάν δεν σοβαρευτούμε να συμμαζέψουμε τη διοίκηση της χώρας θα μετατραπούμε σε μια χώρα παρίας σε μια αποτυχημένη χώρα μέσα σε 2- 3 δεκαετίες.»
Σε ότι αφορά δε τις ζημιές που σημειώθηκαν στην Θεσσαλία, ο κ. Νεκτάριος εκτίμησε πως οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 5-6δις ευρώ.