Μ. Νεκτάριος: «2,5 δις ευρώ για την στήριξη της οικογένειας και η οργανωμένη εισαγωγή μεταναστών είναι μονόδρομος για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας»

Δημοσιεύτηκε στις 24/01/2024 19:49

Μ. Νεκτάριος: «2,5 δις ευρώ για την στήριξη της οικογένειας και η οργανωμένη εισαγωγή μεταναστών είναι μονόδρομος για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας»

Στα 2,5 δις που απαιτούνται για την στήριξη της οικογένειας αλλά και στην αναγκαία οργανωμένη εισαγωγή μεταναστών που αποτελούν μονόδρομο για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, στάθηκε ο  Καθηγητής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Για τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ο κ. Νεκτάριος, τονίζει: «Στο συνέδριο που κάναμε στις 20 Νοεμβρίου, για τη γήρανση του πληθυσμού και για της φάσεις της ζωής της οικονομίας και της κοινωνίας των Ελλήνων μέχρι το 2051, ένα από τα κεφάλαια στα οποία αναφερθήκαμε, αφορούσε τη  γονιμότητα του πληθυσμού, δηλαδή τον ρυθμό αναπαραγωγής και τι πρέπει να γίνει. Ποσοστικοποιήσαμε όλες τις παροχές που δίνονται σε όλες τις γενιές και είναι πάρα πολύ χαμηλές, περίπου  1,2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά απέχουν ταυτόχρονα πολύ από τις προτάσεις που κάναμε στο σύνολο τους. Οι προτάσεις μας αφορούσαν την στήριξη των οικογενειών για όλα τα χρόνια που τα παιδιά φτάνουν και συμπληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, και επιπλέον προσθέσαμε και μια σειρά από ρυθμίσεις για  θέματα στέγασης. Δηλαδή,  να δίνονται μεγαλύτερα, διαμερίσματα, μεγαλύτεροι χώροι στέγασης σε οικογένειες με δύο 3, 4 παιδιά και λοιπά. Όλα αυτά τα ποσοτικοποίησαμε κι είδαμε πως για αυτό η πολιτεία χρειάζεται τα διπλάσια χρήματα από αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα κι αντιστοιχούν στα 2,5 δις.  Δυστυχώς, η πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες και δεν στηρίζει όπως πρέπει τις νέες γενιές, οι οποίες είναι σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με χαμηλούς μισθούς και προσπαθούνε παρ όλες τις δυσκολίες να γεννήσουν ένα παιδί να αγοράσουν ένα σπίτι, να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο και δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά. Αυτό πρέπει να δει η πολιτεία, αν δεν στηριχθούν τα νέα ζευγάρια  στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι δύσκολο μετά να τεκνοποιήσουν και να έχουμε θετικά αποτελέσματα στους ρυθμούς αναπαραγωγής του πληθυσμού.»

Για τους τρόπους στήριξης της οικογένειας ο κ. Νεκτάριος, υπογραμίζει πως: «Τα επιδόματα που λέγαμε προηγουμένως το 1,2 και τα δυόμισι δις είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι ο πιο καθοριστικός. Ο  πιο καθοριστικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η κοινωνική οργάνωση για τη στήριξη της οικογένειας. Καταρχήν οικογένειες οι οποίες ζουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον με υψηλά επίπεδα μισθών και ευημερίας έχουν περισσότερες δυνατότητες να τεκνοποιήσουν βέβαια. Να σημειωθεί πως σε όλο το δυτικό κόσμο, υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας και πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, αλλά από την άλλη, εμείς έχουμε τους μικρότερους ρυθμούς. Και αυτό θέλουμε να βελτιώσουμε γιατί δε  νομίζω να χει κανένας ψευδαισθήσεις ότι θα γυρίσουμε σε ρυθμούς που είχαμε πριν το 1980. Πρέπει ακόμα, να λάβουμε υπόψη ότι οι παλιές πυρινικές οικογένειες, πως είχαν τη στήριξη, από τη γιαγιά, τον παππού που δεν υπάρχουν σήμερα και ούτε πρόκειται να ξαναπροκύψουν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Επομένως, οι οικογένειες είναι μόνες τους στην ανατροφή των παιδιών τους και χρειάζονται συμπληρωματικές μορφές υποστήριξης από το κοινωνικό σύστημα. Χρειάζεται σαν κοινωνίες να δούμε συνολικά το πρόβλημα και σε αυτήν την μελέτη, την οποία έχουμε εκπονήσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχουμε υπογραμμίσει τι πρέπει να γίνει και έχουμε υποδείξει τις πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει μια κοινωνία σαν τη δική μας ενόψει της γήρανσης του  πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες , ώστε να είναι βιώσιμη αυτή η κοινωνία.  Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να έρθουμε σε αυτήν την καινούρια πραγματικότητα και να δούμε ποιες είναι πλέον οι καινούργιες προτεραιότητες. Βασική προτεραιότητα, είναι στα παιδιά που θα έχουμε στις επόμενες γενιές να τα  βοηθήσουμε να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, για να έχουμε υψηλή παραγωγικότητα.»

Για το πόσο επηρεάζει την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό περιβάλλον η γήρανση του πληθυσμού ο κ. Νεκτάριος επισημαίνει πως: «Εμείς που ασχολούμαστε με τα ασφαλιστικά συστήματα, έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα αυτά  από τη δεκαετία του 70 στις ΗΠΑ κι από τη δεκαετία του 90 στην Ελλάδα κι έχουμε κάνει μελέτες για το τι θα συμβεί, στο σύστημα συντάξεων και στο σύστημα υγείας. Γι αυτό και είχαμε προτείνει να κεφαλαιοποιηθεί το σύστημα να γίνουν αλλαγές, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύστημα συντάξεων και να καταστραφεί η ζωή 3 εκ συνταξιούχων που υπέστησαν μια φοβερή μείωση κατά 50% όσο αφορά τις συντάξεις τους. Πρέπει να δούμε πλέον τι θα συμβεί τον επόμενο μισό αιώνα και να πάρουμε τώρα αποφάσεις, γιατί αυτά που έλεγα προηγουμένως για το σύστημα εκπαίδευσης, ακόμα και αν πάρουμε τώρα αποφάσεις, θα αποδώσουν σε 15 χρόνια. Πρέπει το  πολιτικό σύστημα κυρίως να καθοδηγήσει την κοινωνία, να αρχίσει να σκέφτεται τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, κυρίως για τις νέες γενιές και όχι τόσο για τις απερχόμενες, να προετοιμαστούν για αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Και μάλιστα εδώ θα πρέπει  να προσθέσουμε και το δεύτερο μεγάλο παράγοντα που θα χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα που είναι η κλιματική αλλαγή.»

Για το αν θα οδηγηθεί η απασχόληση προς τα πάνω ο κ. Νεκτάριος αναφέρει: «Κάποια στιγμή, οι πηγές εργατικού δυναμικού στη χώρα θα στερέψουν.  Θα πρέπει πλέον να δούμε τι κάνουμε με τη μετανάστευση. Διότι λείπει κόσμος και στον αγροτικό τομέα και στις κατασκευές και στον τουριστικό τομέα και στο νέο τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων. Επομένως, πρέπει να γίνει ένας προσεκτικός σχεδιασμός, να δούμε από πού θα φέρουμε μετανάστες, με ποιες προϋποθέσεις θα τους φέρουμε εδώ και πως θα τους εντάξουμε στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Κι αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια που έχει ανάλογα προβλήματα  και που δυστυχώς μέχρι στιγμής η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να εκπονήσει μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική.»

Για το αν είναι μονόδρομος η εισαγωγή μεταναστών ο κ. Νεκτάριος απαντά πως: «Ναι, βέβαια δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό, διότι δεν θα υπάρχουν εργατικά χέρια σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα.»

Για το πόσο εύκολο είναι η χώρα να στοχεύσει στην εισαγωγή συγκεκριμένου καταρτισμένου εργατικού δυναμικού ο κ. Νεκτάριος υπογραμμίζει πως: «Πρέπει να κάνουμε μια προσεκτική ανάλυση από πού θα τους φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους. Μια πηγή θα ήτανε οι Κόπτες της Αιγύπτου που είναι αρκετά εκατομμύρια και έχουν κάποια σχέση με τον χριστιανισμό και είναι και εργατικοί άνθρωποι, οπότε έχει εντοπιστεί αυτό το δυναμικό για μελλοντικές εξελίξεις στην μετανάστευση. Από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο θα πρέπει να μας δώσει έναυσμα να εισάγουμε και από εκεί κόσμο που  είναι καλά εκπαιδευμένος και λίγο ως πολύ είναι μέσα στο δυτικό κόσμο και θα μπορούσε να αφομοιωθεί πιο εύκολα. Φυσικά μπορούμε να δεχτούμε παιδιά ομογενών αλλά και παιδιά που έφυγαν λόγω του Brain Drain. Aλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα καινούργιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που να μπορέσει να στηρίξει θέσεις εργασίας. »

Σε ότι αφορά τους νέους τομείς οικονομικής ανάπτυξης ο κ. Νεκτάριος προτείνει να αξιοποιηθεί, η υψηλή τεχνολογία αιχμής σε artificial intelligence, ο φαρμακευτικός τομέας, η αμυντική βιομηχανία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, όπου η μεταποίηση των ελληνικών προϊόντων είναι προτεραιότητα, τομείς υποκατάστασης εισαγωγών.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook