Μ. Μπελαδάκης: “Εκτιμώ ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά”
Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις μικρότερες ηλικίες, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” Μανώλης Μπελαδάκης.
«Προσπαθούν να γίνουν άλματα, υπό την πίεση των ημερών σε μια εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μία διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη. Ωστόσο αν κάποιος το κρίνει, όσο αυστηρά και αν το κρίνει, θα δει ότι έχουν γίνει άλματα. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν, πριν καλά – καλά το Υπουργείο το θέσει ως υποχρέωση των εκπαιδευτικών και κράτησαν μια επαφή με τους μαθητές, με τον τρόπο που μπορούσαν αυτοί είτε μέσω mail, είτε μέσω ομάδων στο viber, messenger. Από εκεί και πέρα ήρθε η εντολή του Υπουργείου, προσπάθησαν να μπουν στις πλατφόρμες στις οποίες έδωσε, η μία δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε η άλλη λειτουργούσε καλύτερα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που υπάρχει στον νομό μας είναι ότι οι εκπαιδευτικοί κρατάνε την επαφή με τους μαθητές τους, τους βάζουν εργασίες, εξακολουθεί να ισχύει η εντολή. Στα πλαίσια των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση δεν μπορείς να παραδώσεις καινούρια ύλη, ιδιαίτερα στο Δημοτικό, γιατί δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να συνδεθούν, άρα καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας των ευκαιριών. Έτσι λοιπόν η εντολή του Υπουργείου είναι να κάνουμε επαναλήψεις και να κρατάμε σε εγρήγορση τους μαθητές αλλά με επαναληπτικά. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, ακόμη και εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είχαν σχέση ποτέ με τα ηλεκτρονικά δίκτυα έχουν βγάλει κωδικούς. Συγκεκριμένα στο δικό μας σχολείο, ακόμη και εκπαιδευτικοί που δεν είχαν υπολογιστή ή που είχαν ένα ήρθαν από το σχολείο πήρα τα laptop και αυτή τη στιγμή δουλεύουν με τους μαθητές σε ένα ικανοποιητικό βαθμό» ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης.
«Η πλατφόρμα είναι περισσότερο για την καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε κάθε τάξη»
Για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίλησε ο κ. Μπελαδάκης λέγοντας: «Η πλατφόρμα περισσότερο είναι για καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε κάθε τάξη. Οι πλατφόρμες αυτές είναι, δύο. Μια που έχει καλύτερες προδιαγραφές και την προτίμησαν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, δυστυχώς δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος και επέστρεψαν ξανά στην προηγούμενη οι εκπαιδευτικοί. Υπήρχε μια δυσκολία στην αρχή, στην πρώτη εβδομάδα αλλά τώρα φαίνεται να ομαλοποιείται και επίσης επειδή κάναμε μια απευθείας σύνδεση όλοι οι Διευθυντές με την Υπουργό και την Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο και χρησιμοποιήσαμε το web είχαμε μια σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας κινείται αυτή τη στιγμή στην κατεύθυνση να δώσει και στο Δημοτικό αυτό που γίνεται στο Γυμνάσιο – Λύκειο. Χθες βράδυ μάλιστα μια δασκάλα επικοινώνησε μαζί μου και είπε ότι θα ήθελε να κάνει τα γενέθλια ενός μαθητή μέσω του διαδικτύου».
Μάλιστα, ο κ. Μπελαδάκης εξήγησε τι είναι η σύγχρονη εκπαίδευση λέγοντας: «Όταν λέμε σύγχρονη εννοούμε ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές να είναι συνδεδεμένοι και να βλέπει ο ένας στην οθόνη το πρόσωπο του άλλου. Δίνει ένα κωδικό η δασκάλα, στον οποίο ο μαθητής πατάει πάνω, κατεβάζει την εφαρμογή βάζει τον κωδικό το όνομα του και συνδέεται. Είναι πολύ εύκολο. Σήμερα πχ σε αυτό το παιδί μια συγκεκριμένη ώρα θα του πουν τα χρόνια πολλά. Μπορούμε και μάλιστα, οι δάσκαλοι που δεν είχαν εξοικείωση με όλα αυτά, είχαν μία φοβία κατά κάποιον τρόπο για το αν θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο, από το να μπαίνεις να στέλνεις την εργασία, να την κάνει το παιδί να τη στέλνει πίσω, αυτό προϋποθέτει περισσότερη δουλειά ενώ η σύγχρονη εκπαίδευση δηλαδή την ώρα που ο μαθητής βλέπει το μαθητή και το αντίθετο, και ο μαθητής αν έχει σύνδεση από υπολογιστή μπορεί να βλέπει όλα τα πρόσωπα των παιδιών αλλά και αν δεν έχει με ένα κινητό τηλέφωνο του γονέα μπορεί να κάνει τη σύνδεση. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δεν έχουν ούτε κινητό ούτε υπολογιστή και έχει γίνει πρόβλεψη δωρεάν να συνδέονται από το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού, και να μπορούν να μιλάνε με τους συμμαθητές τους».
Τέλος, για το αν θεωρεί ότι η φετινή σχολική χρονιά έχει κλείσει στον Μάρτιο, ο κ. Μπελαδάκης σχολίασε: «Κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις και συνήθως πέφτουμε και μέσα. Η εκτίμηση λοιπόν, μου λέει ότι πιθανόν και ο Μάιος να πάει με κλειστά σχολεία. Εκτιμώ ότι αν ανοίξουμε, θα ανοίξουμε αρχές Ιουνίου και θα κλείσουμε τέλη Ιουνίου. Γιατί ακολουθούν μια σειρά από άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, λήγουν συμβάσεις αναπληρωτών που δεν θα τους έχουν τα σχολεία μετά τις 22, υπάρχουν και τεχνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά, γύρω στο Πάσχα κάθε χρόνο έχουμε ολοκληρώσει την ύλη. Μετά το Πάσχα όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν επαναλήψεις. Αν το μήνα αυτόν που χάσαμε, πριν το Πάσχα προστεθεί στον Ιούνιο με φουλ μαθήματα χωρίς εκδρομές, επισκέψεις νομίζω ότι η ύλη καλύπτεται κανονικά. Άρα πιστεύω ότι θα πάμε, ακόμη και αν δεν έχουμε κρούσματα και πάνε όλα καλά, επειδή τα παιδιά του Δημοτικού συγχρωτίζονται διαφορετικά, υπάρχει άλλη μεταδοτικότητα είναι λίγο ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ανοίξουμε σίγουρα τον Ιούνιο και νομίζω ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά».
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μπελαδάκη: