«Μετά τον Αύγουστο του 2022 η Ν.Α Μεσόγειος βρίσκεται σε σεισμική διαταραχή δίνοντας και τον σεισμό της Τουρκίας»

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2023 15:06

«Μετά τον Αύγουστο του 2022 η Ν.Α Μεσόγειος βρίσκεται σε σεισμική διαταραχή δίνοντας και τον σεισμό της Τουρκίας»

Θρήνος επικρατεί στην Τουρκία και την Συρία μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στερώντας τη ζωή σε πάνω από 21.000 συνανθρώπους μας. Ως προς τα επιστημονικά δεδομένα της σεισμικής δόνησης, η  δρ. Γεωφυσικής-Σεισμολογίας Μαργαρίτα Μωυσίδη, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, εξέφρασε την άποψη πως: «Μετά τον Αύγουστο του 2022 η Ν.Α Μεσόγειος βρίσκεται σε σεισμική διαταραχή δίνοντας και τον σεισμό της Τουρκίας».

Η κ. Μωυσίδη

Ειδικότερα η κ. Μωυσίδη επεσήμανε πως: «Θεωρώ πως όλη η περιοχή Νοτιοανατολικά της Μεσογείου είναι σε διέγερση γι αυτό και βλέπουμε διάσπαρτους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, από τον Αύγουστο του 2022. Το αποτέλεσμα της διατάραξης αυτής φάνηκε με το σεισμό στην Τουρκία. »

Μεταξύ άλλων η κ. Μωυσίδη, έθεσε στο κάδρο της συζήτησης για τις φυσικές καταστροφές, την ανάγκη, επανεξέτασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας των περιοχών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως εξήγησε:« Είναι γνωστό πως πρέπει να χτίζεις με ιδιαίτερο τρόπο. Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται από εδώ κι έπειτα. Πρέπει να συσταθεί μια ομάδα – μηχανισμός παρέμβασης από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί θεσμικά  να οργανώνει δράσεις πρόληψης κινδύνου, προετοιμασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.  Οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που προτείνουν οι επιστήμονες και τους οποίους οφείλει η πολιτεία να εφαρμόσει και να ελέγξει αν εφαρμόζονται από τους πολίτες.  Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό και χρειάζεται από όλους τους επιστήμονες των χωρών αυτών, να υπάρξει μια βάση καταγραφής επιστημονικών  δεδομένων για την πρόβλεψη και πρόληψη σεισμικών καταστροφών. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, καθώς και τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πλαισίου σχεδιασμού της στρατηγικής διαχείρισης της επικινδυνότητας σε όλη την περιοχή.»

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο κατάρρευσης των παλαιών κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, η κ. Μωυσίδη υπογράμμισε πως:  «Αν ο σεισμός είναι κατακόρυφος, κτίρια που είναι ιστορικά και παλαιά θα κινδυνεύσουν πολύ περισσότερο. Υπάρχει κίνδυνος στατικότητας κτιρίων, χρειάζεται χαρτογράφηση κινδύνων σε αστικό και μη περιβάλλον, με έμφαση σε κρίσιμες υποδομές.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook