Μ. Λουμπούνης: “Να μην φοβάται ο κόσμος να πηγαίνει στα νοσοκομεία”
Για την επιστροφή στην κανονικότητα, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη o Ιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, ο οποίος επεσήμανε – μεταξύ άλλων – πως δεν πρέπει οι πολίτες να παραμελούν ασυνήθιστα συμπτώματα, να τηλεφωνούν στο γιατρό τους και να ακολουθούν τη συμβουλή του.
Όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Λουμπούνης ανέφερε: «Έχει γίνει κατανοητό ότι η έξοδος πρέπει να είναι προσεκτική, με σχεδιασμένα βήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε κάποιο πισογύρισμα. Γιατί αν υπάρξει πισουγύρισμα θα είναι δύο φορές κακό, είναι καλύτερο να φάμε λίγο παραπάνω χρόνο και να έχουμε τον πλήρη έλεγχο παρά να γίνει κάτι απρόσμενο».
«Όσον αφορά τις δομές στις οποίες βρέθηκαν κρούσματα, σε γενικές γραμμές δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα γιατί ακριβώς πρόκειται για περιορισμένης κλίμακας, τοπικά, σε μια συγκεκριμένη δομή που δεν επηρεάζει τη συνολική γραμμή. Ας μη μένουμε στον αριθμό των κρουσμάτων που αυξάνονται, εξαιτίας των δομών αυτών, ας μείνουμε στη γενική εικόνα που είναι ότι με τον εγκλεισμό μας ουσιαστικά, ελέγχθηκε το κύμα της επιδημίας στην χώρα μας» ανέφερε ο κ. Λουμπούνης ενώ συμπλήρωσε: «Μας ενδιαφέρει να μη διαχυθούν κρούσματα στην κοινότητα, όχι σε ένα κλειστό σημείο της κοινότητας. Αυτό αν τεθεί υπό έλεγχο και ληφθούν έγκαιρα μέτρα θα υποχωρήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη και οι ιδιωτικές δομές πήγαν πολύ καλά. «Αν σκεφτούμε ότι απ’ όλες τις ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μόνο αυτές τις δύο είχαμε. Αν μείνουμε εκεί και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ας μην κοιτάμε την μικρή εικόνα, ας κοιτάμε την μεγάλη. Η μεγάλη είναι ότι βαδίζουμε προς άνοιγμα κάποιων μέτρων, πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα που θα ορίζεται σε ένα διάστημα περίπου 1 με δύο χρόνια ορίζοντα, η ζωή μας, η καθημερινότητα μας θα είναι διαφορετική και πρέπει να είναι, για να φυλάξουμε ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και για να είναι το μικρότερο κακό που μπορούμε να πάθουμε».
«Για να υπάρξουν επαρκείς ποσότητες εμβολίου, για να είναι αποτελεσματικό και να φτάσουμε να γίνουν στον πληθυσμό δεν βλέπω μικρότερο διάστημα εγώ από το 1.5 με δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα, για να φτάσουν οι αριθμοί, οι ποσότητες των εμβολίων σε εμάς που θα τα κάνουμε τα εμβόλια, δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Όλη η επιστημονική κοινότητα διεθνώς είναι στην έρευνα για την παρασκευή εμβολίων ή εμβολίου. Αν είδατε ένα σημείωμα που έγραψε νωρίς το πρωί σήμερα ο κ. Δραγάνης είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε έρευνα πάνω από 40 εμβόλια» επεσήμανε ο κ. Λουμπούνης ενώ συμπλήρωσε: «Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή τα καλύτερα μυαλά της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, ερευνούν, και το κάνουν για το καλό της ανθρωπότητας. Είμαι σίγουρος ότι το εμβόλιο θα φτιαχτεί. Τώρα αν είναι ένα εμβόλιο τόσο αποτελεσματικό όσο της ιλαράς που το εύχομαι ή αν είναι ένα εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό αυτό δεν το ξέρω. Θα το δούμε».
«Να μην φοβάται ο κόσμος να πηγαίνει στα νοσοκομεία»
«Έχει φτάσει στα αυτιά μου από ιδιώτες συναδέλφους, ότι έχει διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας μια κατάσταση φοβίας, για τα νοσοκομεία. Με την έννοια ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων συμπολιτών μας, που έχουν ένα πρόβλημα οξύ και αποφεύγουν να επισκεφθούν τα επείγοντα ενός νοσοκομείου είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε μετά από συνεννόηση με τον προσωπικό τους θεράποντα ιατρό. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται. Φοβούνται μην κολλήσουν, μην συμβεί κάτι σχετικό με τον κορωνοϊό αλλά το θέμα είναι μην συμβεί και κάτι γενικά με την υγεία τους. Διότι ναι, να κάνουμε ότι μπορούμε να σωθούμε από τον κορωνοϊό αλλά να μην πάθουμε κάτι άλλο, το οποίο θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το έχουμε προλάβει. Από την αρχή αυτής της ιστορίας με τον ιό, ποτέ δεν είπε κανείς όταν έχετε ένα οξύ πρόβλημα που είναι ανεξάρτητο από τον κορωνοϊό, τουλάχιστον στα δικά μας τα μάτια, δεν έχει να κάνει δηλαδή με πυρετό αλλά έχει να κάνει με ένα πόνο στο στήθος ή ένα πόνο στην κοιλιά, ποτέ κανείς δεν είπε μην πηγαίνετε σε δομές υγείας. Θα πάτε ή θα πάρετε ενδεχομένως και το ΕΚΑΒ να σας μεταφέρει αν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Αυτό που λέγεται από την αρχή είναι ότι αν έχετε εμπύρετο πρώτα μιλήστε με το γιατρό σας και μετά αν χρειαστεί ενδεχομένως να μεταφερθείτε σε δομή υγείας» σημείωσε ο κ. Λουμπούνης.
Για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι γύρω από αυτόν τον φόβο, ο κ. Λουμπούνης ανέφερε: «Σαφώς ελλοχεύουν, γιατί είτε σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο ιστορικό νοσήματος μπορεί να συμβεί κάποιο οξύ περιστατικό, είτε ακόμη πιο συχνό σε ανθρώπους που έχουν ένα υποκείμενο νόσημα είτε είναι καρδιακό είτε αναπνευστικό, και οι οποίοι οι συγγενείς του ενδεχομένως φοβούμενοι ότι μεταβαίνοντας σε νοσοκομείο μπορεί να κολλήσουν το κρατάνε στο σπίτι και ενδεχομένως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να χειροτερέψει. Γι’ αυτό λέμε πάντα, ότι ο κάθε Έλληνας πρέπει να έχει ένα προσωπικό γιατρό που να έχει πάντα ένα τηλέφωνο να μπορεί να τον συμβουλευτεί».
«Είναι το ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι φανερό πια ότι πρέπει να καθιερωθεί στη χώρα μας να είναι λειτουργικό και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Να βρεθεί μια λύση να συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα με κάποιο τρόπο, για όφελος του πολίτη. Γιατί είναι αδιανόητο να υπάρχουν περιστατικά στο σπίτι, ενδεχομένως οξέα συμβάντα και να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο από το φόβο μην κολλήσουν. Ο έλεγχος για τον κορωνοϊό γίνεται σε εξωτερικούς χώρους των νοσοκομείων, δεν έχει σχέση με τα επείγοντα, έχουν διαφορετικές εισόδους όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Δεν υπάρχει λόγος να μην πηγαίνουμε στα νοσοκομεία για ένα άλλο πρόβλημα. Όπως επίσης και το ΕΚΑΒ δεν έχει δοθεί ποτέ καμία οδηγία να μην παραλαμβάνει περιστατικά ή να μην μεταφέρει περιστατικά. Κάθε άλλο!» κατέληξε ο κ. Λουμπούνης.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του γιατρού Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη στον Politica 89.8: