Μ.Κοζυράκη: «Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρεσιών στην Ιεράπετρα – Δεν αμφισβητώ τις δικαστικές αποφάσεις αλλά οφείλω να υπηρετήσω το Σύνταγμα»
Στις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών που ξεκινούν στην Ιεράπετρα από Φεβρουάριο, εφόσον δεν υπάρξουν αποφάσεις αναστολής αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις που οφείλει να σέβεται επειδή ως κρατική λειτουργός, υπηρετεί το Σύνταγμα, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη
Για τα αυθαίρετα, τις κατεδαφίσεις και τους τρόπους αναστολής των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, η κ. Κοζυράκη, ανέφερε πως: «Δεν μιλάμε για κοινά αυθαίρετα, δεν μιλάμε για αυθαίρετες κατασκευές που κάποιος παίρνει οικοδομική άδεια και στο οικόπεδο του, στον ιδιωτικό του χώρο κάνει κάποια επέκταση, όπου έδωσε η πολιτεία με διαδοχικούς νόμους το δικαίωμα να νομιμοποιήσουμε τέτοιες παράνομες επεκτάσεις και κατασκευές. Μιλάμε ουσιαστικά για αυτά που αφορούν σε καταπάτηση του δημόσιου χώρου, κάποιος δηλαδή σε ένα χώρο που δεν του ανήκει, έρχεται το καταπατά και ανεγείρει εκεί, μια παράνομη κατασκευή και με αυτή την διαδικασία έχει οικονομικό όφελος έναντι άλλων που δεν έχουνε μιλάμε λοιπόν για μια κατηγορία Αυθαιρέτων καταπάτηση του δημόσιου χώρου, όπου σύμφωνα με το σύνταγμά, εκτός αν αυτό αλλάξει, δεν πρόκειται ποτέ νομιμοποιηθούν. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές συνθήκες, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν άνθρωποι οι οποίοι έκαναν αυτό ακριβώς γιατί για την ελληνική πολιτεία, ότι και να γίνει βλέποντας το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, βλέπουμε κάτι το οποίο πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να αποδοθεί αυτός ο χώρος στην κοινοχρησία. Άρα μιλάμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης. Ξαναλέω εκτός αν αλλάξει το Σύνταγμα. όσο υπάρχουν σύμφωνα με το με τους νόμους, ιδιωτικά τέτοια αυθαίρετα σε ένα χώρο σε αυτό το χώρο δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δεν μπορεί να γίνει εξομοίωση στην περίπτωση που υπάρχει λιμάνι δεν μπορεί να γίνει ανάπλαση, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, η πρώτη όλη συνθήκη είναι η κατεδάφιση τους. Έτσι στην Ιεράπετρα που έχει λιμάνι και απαιτούνται να υπάρχουν χρήσεις που θα το υποβοηθήσουν να αναπτυχθεί περαιτέρω, λόγω της ύπαρξης αυτής της μορφής των αυθαιρέτων, η εξομοίωση να μην γίνει στο σύνολο της περιοχής, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να χωριστεί στα 3. Τα 2 ακριανά τμήματα έχουν εξομοιωθεί και το μεσαίο τμήμα που φέρνει αυτά τα αυθαίρετα δεν έχει εξομοιωθεί και δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με το νόμο, αν πρώτα δεν κατεδαφιστούν τα ιδιωτικά αυθαίρετα. Στην περίπτωση αυτή αυτός ο χώρος είναι δημόσιος και στο δημόσιο αυτό χώρο που συνήθως έχουμε κατά κύριο λόγο στα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουμε, αφορά σε νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω αυτής της ίσως αδιαφορίας του κράτους, το ότι βάζουμε πολύ νερό στο κρασί μας, το ότι δεν έχουμε μια σταθερότητα σε αυτά που κάνουμε ουσιαστικά, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους βρήκαν την ευκαιρία και κατέλαβαν το χώρο αυτό με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και ουσιαστικά να έχουν οικονομικό όφελος από αυτή την καταπάτηση και κατάχρηση του δημόσιου χώρου. Πραγματικά αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει γιατί είναι νόμιμο γιατί είναι δίκαιο και γιατί σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί, όπως είπα, αυτό είναι το κύριο, δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, όσο υπάρχουν αυτά αυτές οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα.»
Για το που έχει κολλήσει το θέμα γενικότερα με τη μη εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, η κ. Κοζυράκη απαντά: «Καταρχήν αυτές οι αποφάσεις επειδή αφορούν τα πρωτόκολλα τον αιγιαλό και την παραλία, είναι αποφάσεις της κτηματικής υπηρεσίας. Αυτοί προστατεύουν και προασπίζουν τον χώρο του αιγιαλού, λαμβάνοντας, εμείς αυτές τις αποφάσεις, τις παίρνουμε όταν είναι τελεσίδικες, δηλαδή έχουν ασκηθεί τα ένδικα μέσα που μπορούν για την ανάκλησή τους, αλλά όταν έρχονται σε εμάς δεν μπορούν να ανακληθούν και πρέπει να εκτελεστούν. Για να σταματήσει η κρατική διοίκηση αυτή την εκτέλεση σημαίνει ότι η θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση κτηματικής υπηρεσίας, να πει δηλαδή η κτηματική υπηρεσία για κάποιους λόγους ότι εγώ ανακαλώ την απόφαση μου και δεν υπάρχει αυθαίρετο και δεν υπάρχει πρωτόκολλο, κάτι το οποίο δεν έχω δει ποτέ έτσι κι αλλιώς, ή με προσφυγή με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν οι άνθρωποι αυτοί στη δικαιοσύνη, σε διοικητικά ή πολιτικά δικαστήρια προσπαθώντας με κάποιες αιτιάσεις να επιτύχουν εξέταση των αιτημάτων τους και καθυστέρηση στην εκτέλεση του πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, όταν υπάρχει εμπλοκή των δικαστικών αρχών όποια και να είναι αυτή η δικαστική αρχή, όποια και να ναι η κρίση της διοίκησης και η αντίδραση της διοίκησης ως τυπικά οφείλει να κάνει, πρέπει να τηρήσει, πρέπει να υπακούσει και απλώς να περιμένει έως ότου εξεταστούν αυτές οι προσφυγές. Μιλάω συγκεκριμένα για τις, προσφυγές που έγιναν πρόσφατα σε πολιτικά δικαστήρια από την Ελούντα και την προσωρινή διαταγή για τη μη εκτέλεση κάποιων πρωτοκόλλων στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου. Άρα ο εργολάβος για την εκτέλεση αυτών των πρωτοκόλλων θα προχωρήσει τώρα στα επόμενα πρωτόκολλα που βρίσκονται στην λίστα αυτή της ιεράρχησης που έχουμε εμείς.»
Για το αν διαπιστώνει πως γίνεται μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που ακολουθούν τα δικαστήρια στο νομό Λασιθίου εκδίδοντας αποφάσεις που αναστέλλουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης η κ. Κοζυράκη, αναφέρει: «Κοιτάξτε να δείτε αυτή τη στιγμή η κρατική διοίκηση οφείλει να εφαρμόσει τους νόμους του κράτους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε τέτοιες διαδικασίες αμφισβητώντας ή διαβάλλοντας την απόφαση των δικαστικών λειτουργών όπως και να τη θεωρεί. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τις από αποφάσεις αυτές του δικαστηρίου. Εμείς σαν διοίκηση του κράτους πράττουμε αυτό που είναι να πράξουμε και πηγαίνουμε στα επόμενο πρωτόκολλα μέχρι να εξεταστούν τα όποια ζητήματα στα οποία έχουν γίνει προσφυγές στα δικαστήρια παγώνοντας το πρωτόκολλο κατεδάφισης.»
Για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης 50 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό στην Ιεράπετρα, η κ. Κοζυράκη, σημείωσε πως: «Αυτή τη στιγμή, αν η κρατική υπηρεσία δεν βεβαιώσει ότι αυτές οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες απομακρύνθηκαν, έχουν αρθεί, δηλαδή ότι εκτελέστηκαν τα πρωτόκολλα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καμία απολύτως μελέτη, αυτά πρέπει να φύγουν πρώτα για να γίνει το οτιδήποτε άλλο. Εγώ θεωρώ ότι αυτό που ζητά ο δήμος που έρχεται να στηρίξει και να φροντίσει όλα αυτά τα αιτήματα θα έχει να κάνει κυρίως ότι αυτό το μεσοδιάστημα μεταξύ της κατεδάφισης και τυχόν της της εξομοίωσης ανάπλασης διαχείρισης θα είναι, σίγουρο, βέβαιο, άρα χρηματοδοτημένο, αν μπορώ να το πω έτσι κι ελάχιστο. Αυτό όμως είναι κάτι που όπως είπα πρέπει να το διασφαλίσει η αυτοδιοίκηση, ίσως θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αν με την βεβαίωση της κτηματικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομικών δια μέσω εμάς που εμείς εκτελούμε το έργο, υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν έχουν απομακρυνθεί οι ιδιωτικές αυθαιρεσίες, δεν μπορεί να προχωρήσει, ούτε χρηματοδότηση, ούτε μελέτη, ούτε εξομοίωση, ούτε οτιδήποτε άλλο. Το μεσοδιάστημα μεταξύ όλων αυτών είναι το θέμα και η ασφάλεια ότι θα εκτελεστεί σίγουρα κάτι μετά το οποίο θα είναι για κάτι καλύτερο για αυτούς. Εμείς βλέπουμε το Δήμο, ο δήμος είναι εδώ λίγο με τα χέρια δεμένα, δηλαδή θα πρέπει να γίνουν οι κατεδαφίσεις για να εκτελεστεί μετά οτιδήποτε άλλο, αλλιώς θα είναι αυτή ακριβώς η κατάσταση, θα συνεχίζει να υπάρχει, εφόσον οι κατεδαφίσεις θα διακοπούν με κάποιο τρόπο ο οποίος είναι νόμιμος όπως είπα, , ανάκληση της απόφασης της τμηματικής, δικαστική απόφαση που θα διατάσσει την αναστολή είτε θεσμική απόφαση που θα διατάσσει με την αναστολή όπως έγινε τα 2 χρόνια της πανδημίας. Εφόσον λοιπόν, δεν προκύψει πρόβλημα με τους τρόπους που προείπα, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Ιεράπετρα, ξεκινούν να εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο.»