Μ. Κοζυράκη: «Δέχομαι κατά ριπάς καταγγελίες από αντιπολιτεύσεις Δήμων με προεκλογικές σκοπιμότητες »
Στις καταγγελίες που δέχεται από τις αντιπολιτεύσεις Δήμων για επικοινωνιακούς λόγους σε βάρος των Δημοτικών αρχών, το ζήτημα έλλειψης νερού, αλλά και διάφορα υπηρεσιακά ζητήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Γενική Γραμματέας του φορέα Μαρία Κοζυράκη.
Η κ. Κοζυράκη, αναφέρθηκε στο αν η χρονιά για την υπηρεσία της είναι δύσκολη λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που επέρχονται, σημειώνοντας πως: «Με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις ουσιαστικά είναι σαν να μπαίνουν όλα τα ζητήματα στην αναμονή για ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία απαιτούν θεσμοθέτηση νομοθέτηση πραγματική εργασία και είμαστε σε μία αναμονή σε δύσκολες καταστάσεις αφού όλοι οι άνθρωποι έχουν στόχο την εκλογική αναμέτρηση και τη διαδικασία. Δυστυχώς η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα πάντα έχει να κάνει με τις εκλογές γιατί πολλά ζητήματα που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες αναστέλλονται λόγω των εκλογικών διαδικασιών.»
Μάλιστα η κ. Κοζυράκη πιστεύει πως είναι θέμα πολιτικής ανωριμότητας ως ένα βαθμό, το γεγονός πως οι εκλογικές αναμετρήσεις και οι πολιτικές διαδικασίες, διαταράζουν την δημόσια διοικητική λειτουργία του κράτους, σημειώνοντας πως: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις πολιτικές από τις διοικητικές διαδικασίες του κράτους. Παλαιότερα, είχαμε κατευθυνθεί προς το μοντέλο της Γαλλικής δημόσιας διοίκησης όπού εκεί ότι και να συμβαίνει πολιτικά, η κανονική ροή της δημόσιας διοίκησης δεν διακόπτεται, ωστόσο δεν τελεσφόρησε. Δεν έχουμε μεγάλο βαθμό ωριμότητας ώστε να είμαστε σε θέση να προσπεράσουμε ένα τέτοιο ζήτημα. »
Για το αν έχει δει, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθούν να παραβιάσουν παράθυρα νομιμότητας η κ. Κοζυράκη απαντά πως: «Βρίσκομαι ήδη 6 χρόνια στη θέση αυτή και με δύο κυβερνήσεις και με αλλαγές στους θώκους της αυτοδιοίκησης. Έχω δει και στον α βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και στο β αποφάσεις ακόμα και από αναρμόδια όργανα. Έχω δει αποφάσεις, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό σκοπιμότητας ουσιαστικά η οποία όσον αφορά τη νομιμότητα μπορεί να είναι σε ένα επίπεδο ευτέλειας. Η αποκεντρωμένη τα έχει δει όλα αυτά και φροντίζει όσο δυνατόν γίνεται να τηρείται βέβαια η νομιμότητα γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό. Είμαστε όμως και ένας βοηθητικός κρίκος της αλυσίδας και όχι πάντα το αντίπαλο δέος στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με τους αυτοδιοικητικούς που καταλαβαίνουν ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο ρόλος μου είναι αυτός και όχι κάτι άλλο.»
Το ποσοστό ωστόσο, των υποθέσεων στις οποίες επιχειρείται παράβαση της νομιμότητας όπως επισημαίνει η κ. Κοζυράκη είναι κάτω του 10% . Ειδικότερα ανέφερε πως: «Πρωτίστως, όταν βλέπουμε πως μια απόφαση δεν τηρεί τις αρχές της νομιμότητας, λαμβάνουμε υπόψη μας, ποιες θεραπευτικές ενέργειες μπορούν να γίνουν από τους δήμους ή την περιφέρεια ή το φορέα. Επομένως, οι υποθέσεις στις οποίες παρατηρείται παράβαση της νομιμότητας αφορούν ένα ποσοστό κάτω του 10% σε κάθε περίπτωση και πολύ λιγότερο. Είναι εντελώς αυθαίρετο βέβαια το νούμερο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται πάντα μία προσπάθεια μήπως η όποια υπόθεση μπορεί να θεραπευτεί.»
Για το αν είναι πάντα η εκλογική χρονιά που σημαίνει συναγερμός για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η κ. Κοζυράκη απαντά πως: «Μπορώ να πως πως εδώ κι ένα χρόνο, έρχονται κατά ριπάς καταγγελίες για ζητήματα τα οποία ελέγχει υπηρεσία. Αυτό θεωρώ πως σε τόσο μεγάλο βαθμό και ποσοστό συμβαίνει λόγω αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες μπορώ να πω ότι σχεδόν έρχεται και μια καταγγελία την μέρα, που αφορά συνήθως τις δημοτικές αρχές σε κάθε τόπο και την αντιπολίτευση που βάλλει κατά των δημοτικών αρχών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντιπολιτεύσεις στοιχειοθετούν παραπτώματα και πηγαίνουν στα πειθαρχικά συμβούλια κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού τις δημοτικές αρχές. Γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού στον παρόντα χρόνο των εκλογών , αλλά και γιατί επιχειρούν σε πολλές περιπτώσεις με αυτόν τον τρόπο να λύσουν ορισμένα ζητήματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα.»
Η κ. Κοζυράκη, αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που την ζόρισαν στα χρόνια της θητείας της μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας πως: «Ένα μεγάλο τσουνάμι για την αποκεντρωμένη διοίκηση ήταν το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, το ζήτημα του σχέδιού δράσης για την για τη νήσο Χρυσή, παλιότερα όταν υπήρχε η διαδικασία των κατεδαφίσεων στον Αιγιαλό και στην παραλία και φυσικά το τεράστιο ζήτημα της υποστελέχωσης που ταλανίζει όλο το δημόσιο τομέα.»
“Θα δράσουμε ξανά όπως ακριβώς πέρυσι για την διάσωση της Χρυσής”
Για τη Νήσο Χρυσή : «Θα δράσουμε ξανά όπως ακριβώς και το 2022. Θα επιτύχουμε περιορισμένη πρόσβαση στο νησί, καθώς ο τόπος βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο. Έχει βελτιωθεί, αρκετά από το περσινό περιορισμό όμως πρέπει να τηρήσουμε και πάλι την μη αποβίβαση επισκεπτών από σκάφη στο νησί. Δηλαδή δεν θα μπορούν με κανένα τρόπο τα σκάφη να προσεγγίσουν τις παράνομες προβλήτες του νησιού και να αποβιβάσουν τον κόσμο. Η συγκεκριμένη απόφαση που ελήφθη πέρυσι, ήταν πολύ δύσκολη απόφαση για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση για τουλάχιστον 40 χρόνια, όπου διαμόρφωσε συνθήκες απίστευτες για το περιβάλλον στο νησί δημιούργησε συνθήκες απόλυτης δυσφήμισης για τον για τον τουρισμό στην Κρήτη. Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες πάνω στο νησί όχι απλά παραβατικές, και αυτό που μας παραξενεύε ήταν αυτή η αξίωση να συνεχίσουμε στο ίδιο μοντέλο. Δηλαδή ότι από τη μία υπήρχαν οι αντιδράσεις ότι ναι συμφωνούμε και εμείς πως το νησί πρέπει να προστατευτεί γιατί έχει πρόβλημα αλλά κι από την άλλη να συνεχίσει να δουλεύει όπως είναι . Φέτος, ήσαν περισσότεροι φορείς και παράγοντες είχαν συνειδητοποιήσει τη σημασία αφενός για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κι αφετέρου ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των ίδιων των επισκεπτών και των μεταφερόμενων με τα σκάφη. Για να βελτιωθεί η εικόνα στη Χρυσή, μαζέψαμε τα απορρίμματα και τους μεγάλους όγκους σκουπιδιών, απομακρύνοντας ακόμα και βαριές κατασκευές. Μειωθηκε ο όγκος των απορριμμάτων και επειδή, οι άνθρωποι που έμπαιναν στο δάσος με το να μην επιτρέπεται ο απόπλους των σκαφών δεν έφερναν μαζί τους σκουπίδια. »
“Οι Κατεδαφίσεις στον Καρτερό έγιναν με την επιμονή και τη στοχοπροσήλωση όλων”
Για τις κατεδαφίσεις στον Καρτερό :« Ο Καρτερός ήταν ένα μεγάλο έργο, όπου έγινε μία σύμπραξη φορέων έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκεί . Το κάναμε πραγματικά με την επιμονή και τη στοχοπροσήλωση όλων. Πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για την απόδοση πλέον της δικαιοσύνης και ισονομίας. Οι τουρίστες και ο κόσμος που έρχεται κατά κύριο λόγο αντιλαμβάνεται και θέλει να δει ότι περνάει τις διακοπές του σε ένα κράτος ευνομούμενο όπου διασφαλίζει και την πολιτική προστασία και την ασφάλεια και για αυτούς αλλά και για το περιβάλλον.»
“Να μπουν προδιαγραφές για την αφαίρεση αλλά και την συντήρηση των δέντρων στις πόλεις “
Για τα δέντρα στο Δήμο Ηρακλείου: «Βλέπουμε από τη δεκαετία του 80 και μετά το πράσινο σε κάθε πόλη της χώρας, να μειώνεται και κάθε δημοτική αρχή να τα αντικαθιστά, τυχαία χωρίς καμία προδιαγραφή και μετά με καμιά προδιαγραφή να μην ασχολείται με τις συνθήκες συντήρησης όσων απέμειναν. Προσπαθούμε με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και με χρηματοδότηση της περιφέρειας να δημιουργήσουμε μια δομή που θα μελετήσει κάποια δέντρα σε όλες τις πόλεις της Κρήτης για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα. Παράλληλα ζητούμε να γίνει μία πολύ σοβαρή επιχείρηση όχι μόνο γεωτεχνική αλλά και νομική, ώστε το υπουργείο υποδομών και περιβάλλοντος φαντάζομαι να θεσμοθετήσεις τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα εγκαθίσταται το πράσινο σε μία πόλη αλλά κι εκείνες για το πως αυτό θα συντηρείται μέσα στην πόλη, ώστε να γίνεται βάσει προδιαγραφών και όχι τυχαία μια τέτοια διαδικασία. Τα 2 δέντρα στο Ηράκλειο έπεσαν επειδή δεν υπήρχε ριζικό σύστημα στήριξης τους. Γι αυτό και ζητήσαμε να κοπούν τα δέντρα που προτάθηκαν από το δήμο ως εξαιρετικά επικίνδυνα σε ποσοστό άνω του 50% για την ανθρώπινη ασφάλεια .»
Έρχεται ελλειμματική άρδευση και έκτακτα μέτρα για την έλλειψη του νερού στην Κρήτη
Για το ζήτημα της έλλειψης του νερού και τη χαμηλή στάθμη νερού στα φράγματα του νησιού, η κ. Κοζυράκη ανέφερε: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα έλλειψης νερού, που καταδεικνύεται από την πληρότητα των ταμιευτήρων των φραγμάτων κι από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Για πρώτη φορά, μετά από 4 υδρολογικά έτη, βρισκόμαστε σε ένα αρκετά ξηρό υδρολογικό έτος, όπου μόνο ο ταμιευτήρας του Φράγματος Ποταμών είναι σε πληρότητα 100% , όταν όλα τα υπόλοιπα φράγματα βρίσκονται σε πληρότητες κάτω του 50%. Είναι δεδομένο πως θα πάμε σε ελλειμματική άρδευση. Είναι κάτι το οποίο συνεννοούμαστε και εφαρμόζει η περιφέρεια αλλά αναγκαστικά θα γίνει, καθώς έχουμε πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα σε κάποιες περιπτώσεις όπως λέμε κάτω από 10 m σε σχέση με πέρυσι. Ενώ όσον αφορά την ύδρευση πού είναι αυτό το αγαθό το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε για όλους θα μπούμε σε σενάρια τόσο με τους δήμους όσο και με τον με τον οργανισμό ανάπτυξης μειωμένης κατανάλωσης αναγκαστικά. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αποθέματα νερού και του χρόνου, σε περίπτωση που έχουμε ξανά ένα τέτοιο ξηρό υδρολογικό έτος. Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για τις πισίνες κάποια λύση.»
«Μου έχουν γίνει προτάσεις και για τις εκλογές, όμως επέλεξα να παραμείνω στην θέση μου»
Για το αν έχει σκεφτεί να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το αν έχει προτάσεις για να κατέβει υποψήφια στις εκλογές η κ. Κοζυράκη απάντησε πως: «Προεκλογικά είναι κάτι που για μένα γενικότερα τώρα με τόση δουλειά με τόση ένταση είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο. Μου έχουν γίνει προτάσεις και για τις εθνικές και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως επέλεξα να παραμείνω στην θέση μου γιατί γίνεται δουλειά από μέρους νομίζω. Πιστεύω πως είμαι σε αυτή τη θέση και κάνω πράγματα και θα ήταν μεγάλο βάρος για εμένα τώρα, να βγω σε εκλογικό αγώνα. Άλλωστε είμαι και ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο εκτός από αυτό που είμαι. Δεν μπορώ να πηγαίνω παντού για να βγαίνω φωτογραφίες να λέω πράγματα τα οποία δεν κατέχω ή δεν μπορώ να διασφαλίσω . Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον μπορεί να υπάρξω κάπου μπορεί και να εξαφανιστώ. Σε κάθε περίπτωση απλά ελπίζω για όλους μας να πάνε τα πράγματα καλά και κυρίως σε ότι αφορά τα έργα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και τα έργα στο περιβάλλον. Ελπίζω κάποια στιγμή να ομονοήσουμε και να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο κοινωνικό σύνολο, στον κοινόχρηστο χώρο, χωρίς να βλέπουμε ο καθένας μόνο τον εαυτό του και το σπίτι του. Να κάνουμε αυτή την υπέρβαση και να ενδιαφερθούμε για το συνολικότερο καλό.»