M.Koζυράκη: «Από Kαλούς Λιμένες και Χερσόνησο η επανεκκίνηση των κατεδαφίσεων – Εως 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης μέχρι τον Φεβρουάριο»

Δημοσιεύτηκε στις 09/10/2024 17:14

M.Koζυράκη:  «Από Kαλούς Λιμένες και Χερσόνησο η επανεκκίνηση των κατεδαφίσεων – Εως 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης μέχρι τον Φεβρουάριο»

Για την επανεκκίνηση των κατεδαφίσεων από την περιοχή των Καλών Λιμένων και της Χερσονήσου αλλά και τα 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης που προσδοκά να εκτελέσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και την εκτέλεση τους, η κ. Κοζυράκη, ανέφερε: «Μετά τα όσα συνέβησαν στην Ελούντα κι έπειτα στην Ιεράπετρα, τις  σφοδρές αντιδράσεις, το γεγονός ότι προσέφυγαν κάποιοι στα πρωτοδικεία όπως για παράδειγμα στη Νεάπολη, όπου ελήφθησαν ασφαλιστικά μέτρα και κέρδισαν τις προσωρινές διαταγές για τη μη εκτέλεση των πρωτοκόλλων, μας έκαναν ουσιαστικά να φύγουμε από το Λασίθι και πλέον βρισκόμαστε στο Ν. Ηρακλείου. Έχουμε ε να εκτελέσουμε ένα έργο κατεδάφισης στον Νότο από κει θα ξεκινήσουμε τις επόμενες μέρες αμέσως και ένα δεύτερο έργο, αφορά στη Βόρεια παραλία του νομού Ηρακλείου. Αυτή είναι η σειρά εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Αν στο στο μεσοδιάστημα και μετά την εκτέλεση αυτών των 2 που έχουν προτεραιοποιηθεί, ξεκαθαρίσει  η υπόθεση για την Ελούντα και την Ιεράπετρα, ως προς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκτέλεση ή μη του έργου αυτού, θα επανέλθουμε εκεί. Διαφορετικά, α προχωρήσουμε κανονικά παρακάτω στα επόμενα πρωτόκολλα. Πάντως τώρα βρισκόμαστε στο Ν. Ηρακλείου.»

Για τα κτίσματα που περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στο Ν. Ηρακλείου η κ. Κοζυράκη σημείωσε πως: «Νότια του Νομού, αφορά μεγάλες επιφάνειες, τσιμεντένιες βάσεις που είχαν υποβαθμίσει το παράκτιο μέτωπο. Μάλιστα μετά το πρωτόκολλο είχαν γίνει και καταγγελίες για την περιοχή αυτή, όπου ουσιαστικά  ο εργολάβος θα πάει και θα σπάσει και θα γκρεμίσει ουσιαστικά,  όλες τις τσιμεντένιες βάσεις πάνω στις οποίες θεωρώ ότι στήνονταν είτε πέργκολες, είτε τροχόσπιτα. Μιλάμε για την περιοχή στους Καλούς Λιμένες. Η δεύτερη περίπτωση για την οποία  έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, αφορά την περιοχή της Χερσονήσου, ανατολικά του Ηρακλείου κι αφορούν καταστήματα τα οποία βρίσκονται εν λειτουργία. Εκ του νόμου που άλλαξε το 2024, η κτηματική υπηρεσία μπορεί να εκδώσει μια πράξη άμεσης απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων, τη στέλνει στο Δήμο, που σφραγίζει, βάζει μια κορδέλα κι  απομακρύνει με την  δημοτική αστυνομία, ώστε να έρθουμε εμείς και να καθαρίσουμε ένα χώρο και να απομακρύνουμε τα μπάζα και τα προϊόντα της κατεδάφισης από ένα χώρο, ο οποίος είναι ελεύθερος από ανθρώπους κι από διάφορα κινητά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή στο δήμο χερσονήσου, η κτηματική υπηρεσία έχει  εκδώσει όλες τις πράξεις άμεσης απομάκρυνσης. Δεν ξέρω που βρίσκεται ο δήμος Χερσονησου σε αυτή τη συνεννόηση, όλα είναι εγγράφως βέβαια  τυπικά και όπως πρέπει να είναι έτσι ώστε να επέμβουμε και γι αυτό πάμε στους Καλούς Λιμένες, όπου η διαδικασία είναι διαφορετική. Σε  κάθε περίπτωση και εκ του νόμου, όπως προκύπτει, αλλά και από το πώς υλοποιούνται όλα αυτά. Ενώ η  αποκεντρωμένη, έπρεπε να πάει και ουσιαστικά να γκρεμίσει καταστήματα μέσα στα οποία υπήρχαν πελάτες και λειτουργούσαν επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι, οι δικοί μου, να  έχουν μέχρι και προπυλακιστεί, για όλα αυτά, για αυτόν τον λόγο αυτό ο νόμος, πλέον ξεκαθαρίζει ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι υπηρεσίες πηγαίνουν με ένα εργολάβο κατεδάφισης και καθαιρούν, κατεδαφίζουν και απομακρύνουν μπάζα, τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Μιλάμε για καταστήματα εστίασης και κάποιοι χώροι ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι στον αιγιαλό και στην παραλία.»

Για το πόσα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι υπό εκκρεμότητα και πόσα από αυτά προβλέπεται να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα, η κ. Κοζυράκη απαντά: «Η μεγάλη εργολαβία, που είχαμε ανοιχτή από το 2021, η οποία ανακόπηκε για 2 χρόνια με την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης πανελλαδικά, λήγει ως έργο το Φλεβάρη του 2025. Βέβαια, εμείς εικάζουμε ότι αν προχωρήσουμε κανονικά σε κατεδαφίσεις, το ποσό που έχει πλήρως απορροφηθεί, θα έχουμε ολοκληρώσει. Πιστεύουμε δηλαδή, ότι με ένα σχεδιασμό μέχρι το Φλεβάρη του 2025 θεωρούμε ότι περίπου θα έχουν γίνει πια ακόμα γύρω στα 60-70 πρωτόκολλα κατεδάφισης, αυτά είναι ομαδικά κι όχι μεμονωμένα. Στο Δήμο Χερσονήσου για παράδειγμα έχουμε 20.»

Για το αν μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που προς ώρας έχουν ανασταλεί στην Ιεράπετρα και την Ελούντα η κ. Κοζυράκη σημειώνει: «Αν λοιπόν η δικαστική εξουσία ολοκληρώσει την δουλειά της, ανταποκριθεί και δει τι συμβαίνει με αυτά κι έχουμε τελεσίδικα πρωτόκολλα πλέον, χωρίς καμία δυνατότητα περαιτέρω διαμάχης, θα γυρίσουμε και στην Ελούντα και στην Ιεράπετρα, διαφορετικά, θα προχωρήσουμε κανονικά, δυστυχώς, υπάρχει πληθώρα πρωτοκόλλων σε όλους τους Νομούς.»