Μ.Κοττάκης: «Πρώτη φορά μετά το 1993 ασκήθηκε κριτική από βουλευτές της ΝΔ στην ηγεσία-Ο Μητσοτάκης θα κρίνει αν τέλειωσε η ανέφελη θητεία του»

Δημοσιεύτηκε στις 27/06/2024 17:15

Μ.Κοττάκης: «Πρώτη φορά μετά το 1993 ασκήθηκε κριτική από βουλευτές της ΝΔ στην ηγεσία-Ο Μητσοτάκης θα κρίνει αν τέλειωσε η ανέφελη θητεία του»

Στην έντονη κριτική που ασκήθηκε στον Πρωθυπουργό από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά ιδεολογικό πολιτικά ζητήματα και ζητήματα πολιτικής αλλά και στον Πρωθυπουργό που βρίσκεται στη θέση να κρίνει αν η ανέφελη θητεία που είχε από το 2019 ολοκληρώθηκε , αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο  διευθυντής της εφημερίδας εστία, συγγραφέας του Επίμαχου Βιβλίου το οποίο φέρνει κοντά  τους 2 πρώην προέδρους και 2 πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή με τίτλο «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή»

Για το τι αποκόμισε από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:  «Όσα χρόνια παρακολουθώ τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική ομάδα, πρώτη φορά αν εξαιρέσει κανείς, ενδεχομένως την περίοδο 90 – 93,  έλαβαν το λόγο 37 βουλευτές, εκ των οποίων οι 32 άσκησαν κριτική ουσίας, επί θεμάτων πολιτικής στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, βεβαίως, είχε προηγηθεί η στάση μεγάλης μερίδας των βουλευτών στη ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλλων ζευγαριών κι είχε αυτή η στάση υποτιμηθεί γιατί θεωρήθηκε περιστασιακή, το δόγμα τότε ήταν θα ξεχαστεί το θέμα και δεν ξεχάστηκε βεβαίως  ούτε από τους βουλευτές ούτε από τους πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Άρα δεν θα έλεγα πως εχθές είδαμε διάσπαρτες μικρές φωτιές εντός του κόμματος. Για να στεκόμαστε στην ουσία του πράγματος, για πρώτη φορά τέθηκαν ζητήματα, ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος υπαρξιακά ζητήματα, ζητήματα του πως διοικείται η κυβέρνηση και το κόμμα.  Ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση. Δεν ήταν μια ήπια συνεδρίαση.»

Για το αν ήταν μια συνεδρίαση εκτόνωσης η χθεσινή ή αν θα υπάρξει και συνέχεια ο κ. Κοττάκης αναφέρει: «Όχι αν μιλάμε για συνεδρίαση εκτόνωσης υποτιμάμε και τους ίδιους τους βουλευτές. Αυτοί που πήραν το λόγο είναι στην πραγματικότητα μπαρουτοκαπνισμένοι είναι γενιά που έχει δώσει μίνιμουμ 6-7 μπορεί και περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Γιώργος Βλάχος, είναι βουλευτής από το 2004, ο κ. Σαλμάς είναι από το 2000, ο κ. Αθανασίου από το 2012. Ο Γιώργος Βλάχος είπε ότι από δω και πέρα δεν θεωρείται δεδομένη η ψήφος μου για κανένα νομοσχέδιο, αν δεν μου εξηγείτε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό, και ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου ούτε για την Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Πράγμα το οποίο είπε κι ο Νότης Μηταράκης. Αυτά δεν λέγονται για εκτόνωση αυτά, εφόσον υπάρχει μια καθαρή τριετία, κάθε φορά που θα υπάρχει και θα εγείρεται ένα ζήτημα, θα υπάρχει κατά τη γνώμη μου κι η αντίστοιχη αντίδραση προκειμένου να υπάρξει διόρθωση. Ο κύριος Μητσοτάκης έζησε την πιο ανέφελη πενταετία, ως πρωθυπουργός που έχει ζήσει ποτέ ηγέτης της παράταξης. Δεν θυμάμαι σχεδόν ποτέ κανένα άλλο, ίσως ο πατέρας του, σε μια  πολύ πιο δύσκολη περίοδο και με οριακή πλειοψηφία μιας έδρας, είχε ζήσει αντίστοιχα φαινόμενα, γιατί τότε αντιδρούσαν  η τριάδα, Κανελλόπουλος, Έβερτ, Δήμας κι άλλοι κορυφαίοι του κόμματος. Από τότε όμως όλοι οι αρχηγοί, εν πάση περιπτώσει, είχαν κατά το μάλλον  ήττον. Και ο Κώστας Καραμανλής είχε εσωτερικά αντιδράσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κύριος Μητσοτάκης 5 χρόνια είχε τη σιωπή των αμνών, δηλαδή όταν συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα, η κεντρική επιτροπή εκφωνούνταν η ομιλία του πρωθυπουργού και του Προέδρου του κόμματος κι έληγε εκεί το θέμα. Μετά από 5 χρόνια, πρώτη φορά, ήταν από το 19 που έγινε αυτό κι έγινε και μαζεμένο και με τόκο. Από τον ίδιο εξαρτάται, αν τέλειωσε η ανέφελη περίοδος Μητσοτάκη. Εάν η ανάγνωση είναι ότι το δέντρο δεν μπορεί να απλώσει τα κλαδιά του επειδή οι ρίζες έχουν ξεραθεί, προφανώς έχει τελειώσει η ανέφελη διότι για να μπορέσει  δέντρο να αναπτυχθεί, πρώτον, πρέπει να ποτίζεις τις ρίζες και δεύτερον καμιά φορά να κάνεις και κλάδεμα. Εάν δηλαδή επιμείνει σε αυτή την πεισματική ανάγνωση των συσχετισμών της Ελληνικής κοινωνίας κι ότι εν πάση περιπτώσει εδώ δεν υπάρχει κατ ουσίαν κανένα μήνυμα και ότι με αυτή τη συνταγή κερδίσαμε 5 αναμετρήσεις, κατά τη λογική ότι η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, ενώ έχουν αλλάξει τα δεδομένα πια, είναι προφανές ότι την επόμενη φορά που θα πάει να επιμείνει σε μια ίδια επιλογή, σαν αυτες που εκανε στο Παρελθον, αυτή τη φορά οι αντιδράσεις θα είναι πολύ περισσότερες σε επίπεδο κοινωνίας και μετά βουλευτών. Αν όμως υπάρξει διόρθωση των πολιτικών, είναι ρεαλιστής πολιτικός ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι πολλές φορές λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα κριθεί από τον ίδιο δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς την απάντηση.»

Για το 41% κι αν αυτό έχει ερείσματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη είπε, ότι το 41% δεν υπάρχει πια, τώρα χθές, του αποδίδεται ότι είπε στον κ. Σαλμά, ότι το 41% σημαίνει ότι μας ψήφισαν οι πολλοί και δεν κάνω πολιτική για τους λίγους, στην πραγματικότητα ήταν μια δικολαβίστικη απάντηση. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ειπώθηκε για το 41% και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αναιρέσει άλλα, η χρήση του σε συγκεκριμένη στιγμή ήταν μια τρίπλα., για να απαντήσει στην κριτική του βουλευτή του.»

Για το πως η Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκε να έχει τόσο θεαματική και βεβαίως σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τον αρχικό της στόχο, ο κ. Κοττάκης θεωρεί πως: «Με την πτώση, δεν εντυπωσιάστηκα, με το εύρος της πτώσης , όμως εντυπωσιάστηκα. Δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπεφτε κάτω από το 3 περίμενα. Από ότι φαίνεται, οι Νέο Δημοκράτες είναι πάρα πολύ υπομονετικοί ψηφοφόροι, αλλά να τους γυρίσει το κεφάλι, μετά είναι δύσκολο να ξαναστρίψει το καράβι. Η χειρότερη αντίδραση μορφή αντίδρασης δεν είναι η καταψήφιση δηλαδή να επιλέξω να ψηφίσω Βελόπουλο, ή Λατινοπούλου,  γιατί αυτή η μορφή διαμαρτυρίας έχει εκτόνωση. Η αποχή, όμως  την οποία επέλεξαν 50.000 και σηματοδοτεί την απαξίωση όχι μόνο στη νέα δημοκρατία, αλλά στο πολιτικό σύστημα είναι μια πράξη κατά πολύ χειρότερη, αν κανείς την υποτιμήσει και δεν την ερμηνεύσει σωστά.»

Για το αν έχει σηματοδοτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για να μην έχουμε εκπνοή του συνταγματικού χρόνου για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία ο κ. Κοττάκης απαντά: «Στην Ελλάδα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο. Ο  Πρωθυπουργός, είπε πως αποκλείεται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην πατρίδα μας για το προσεχές διάστημα. Από κει και πέρα, είναι θέμα δικό του, πως θα το διαχειριστεί. Το ερώτημα όμως είναι αν θα λύνονταν τα προβλήματα. Αν γινόταν αύριο εκλογές για παράδειγμα,  στην καλύτερη περίπτωση θα είχαμε σε μια συμμαχική κυβέρνηση που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία με ένα κόμμα στα δεξιά της, με τη διαφορά  ότι αυτό είναι αντίθετο με τη στρατηγική του πρωθυπουργού. Δηλαδή, από ότι φαίνεται δεν θέλει να κοιτάει προς τα δεξιά του τα κόμματα, μολονότι, ένα 20% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, έχει συσπειρωθεί διάσπαρτα σε αυτά τα κόμματα. Έχοντας  λοιπόν αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νομίζω ότι η πρώτη επιλογή είναι να συνεχίσει . Τώρα αν  στο επόμενο  διάστημα βρεθούν προσκόμματα τότε θα πρέπει να το επαναξιολογήσει.»

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοττάκης, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο, Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή  την Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 20.00  στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά και στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά\